torsdag 14 april 2011

Vetenskapen, isärplockad

Mitt förslag till (kultur)vetenskaplig strategi handlar om att tänka med hjälp av verktyg som är anpassade för den studie man vill genomföra. Med en sådan metodologisk strategi uppnår man två saker, dels ökar möjligheten att processen blir väl genomlyst, dels underlättar man för den som skall granska arbetet att bilda sig en uppfattning om resultatets rimlighet.

Studier av kultur måste presenteras på ett sådant sätt att de blir möjliga att granska för dem som lever i och med kulturen. Läsaren ska själv inte behöva vara kulturvetare för att kunna förstå och bilda sig en kritisk uppfattning om såväl förutsättningarna som studien bygger på som resultatet av arbetet.

Om verktygen som användas för att förstå fenomenen som undersöks inte kan förstås eller användas av dem som läser studien, då är det ett problem för kulturvetenskapen. Den som studerar kultur får per definition aldrig uppfattas, eller ännu värre uppfatta sig själv som expert. Det vore att bryta mot själva grundprincipen för vetenskap. Det vore att utnyttja maktpositionen man har tilldelats i kraft av lång och gedigen utbildning. för att förändra världen efter eget huvud.


Kulturvetaren använder vanligtvis tankeverktyg i sina analyser, begrepp, som ställs mot det insamlade materialet. Och det är verklygen som styr vad som blir betydelsefull kunskap, inte forskaren. Det är så man uppnår objektivitet inom kulturvetenskapen.

Tankeverktyg styr, överallt, inte bara inom vetenskapen, vilka uppfattningar som blir möjliga att ha. Det är bara det att vi till vardags inte tänker på dem som just tankeverktyg. Det är den kanske viktigaste insíkten som kulturvetenskapen förmedlar till samhället. Om den insikten kan spridas mer i alla kulturella sammahang, då ökar chanserna att det går att styra världen mot andra mål än dem vi idag uppfattar som oundvikliga. Makt kommer underifrån, överallt, alltid!

Uppfattningen om att människan är en rationell varelse som hela tiden strävar efter att förmera sitt kapital är bara ett exempel på en sådan uppfattning som väl fångar innebörden i det jag menar med tankeverktyg. Det är en uppfattning som, vad jag förstår, bygger på en hypotes som inte är speciellt väl underbyggd, men den styr lika fullt mycket av det ekonomiska tänkandet i världen.

Föreställningen om att det finns en sanning inlagd i världen, möjlig för oss människor att upptäcka är en annan sådan, mer eller mindre medvetet uttalad tankefigur som medför en lång rad konsekvenser vilka begränsar tänkandet för alla samhällsmedborgare. Eller kanske det är bättre att tala om det i termer av styrinstrument, för det jag vill föra fram är här inte någon kritik, det är förslag på hur man kan tänka för att undvika problemen som finns inbyggda i det vetenskapliga paradigm vi lever med.

Hemläxa: Fundera på vilka försanthålllanden du införlivat och lever med/efter.

Återkoppla gärna!

Inga kommentarer: