söndag 3 april 2011

En väg in i Diskursens ordning

För några år sedan påbörjade jag ett bokprojekt. Av en massa olika anledningar har manuset blivit liggande. Det kommer nog aldrig att publiceras. Inte i den form som det var tänkt, men tankarna är ändå värda att få ett eget liv. Jag tycker det, och har därför ägnat helgen åt att fördela en del av de tankarna som fanns med i manuset i ett antal bloggposter.

Under den övergripande rubriken Diskursens ordning finner den som är intresserad mina tankar om och min förståelse av Michel Foucaults bok med samma titel. Jag tror att det går att läsa bloggposterna utan inbördes ordning, men de är publicerade i följande ordning. Och det kan finnas en poäng med att läsa dem i följande ordning:

Första bloggposten, Andra bloggposten, Tredje bloggposten, Fjärde bloggposten, Femte bloggposten, Sjätte bloggposten, Sjunde bloggposten, Åttonde bloggposten, Nionde bloggposten, Tionde bloggposten, Elfte (och sista) bloggposten

Frågor, invändningar och kritik, alla synpunkter, tankar och reflektioner tas emot tacksamt. Och jag svarar mer än gärna på frågor om oklarheter. Detta är mitt sätt att förstå och använda Diskursens ordning. Det finns andra.

För den som vill ha ett tips på en bra introduktion till Foucault kan jag rekommendera Roddy Nilssons bok, Foucault. En introduktion, utgiven 2008, på Egalite förlag.

Bäst är dock att läsa honom själv!

Inga kommentarer: