söndag 24 november 2019

Dagens bild: Om vikten av närvaro

Söndagar har här under hösten blivit liktydiga med reflektion och skrivande med utgångspunkt i en bild. Jag har ett bibliotek att välja från och när jag bläddrar bland utbudet är det ofta någon bild som talar till mig, av olika anledningar. Ibland är det något dagsaktuellt ämne som får en bild att sticka ut, ibland handlar det om min sinnesstämning. Dagens bild vet jag inte riktigt varför jag fastnade för. Jag hade egentligen tänkt skriva om en annan, men nu blev det denna.

Här i veckan har jag skrivit om meditation och frukterna av mitt arbete med att vara medvetet närvarande i nuet. Under året som gått inser jag hur mycket tid och energi jag lagt på fel saker, på att jaga efter tid som rinner som sand mellan fingrarna. Jag har stressat och jäktat för att hinna med så mycket som möjligt, men ju mer kämpade desto sämre mådde jag och desto mindre fick jag gjort. Meditationsövningarna hjälper mig att fokusera på rätt saker och tiden jag lägger på att bara sitta och fokusera på det som är här och nu, på andningen och på att styra bort alla tankar som pockar på uppmärksamhet, gör att jag hinner mer och mår bättre, vilket gör att jag får tid över som kan användas till att vila och förbereda mig på nya uppgifter. Ju mer tid jag läger på meditation desto mer tid och energi kan jag lägga på annat. Det låter kanske som en motsägelse, men min erfarenhet är att det är så det fungerar.

Söker man lycka är det ofta en dålig idé att leta någon annanstans än här och nu. Mannen på bilden kämpar ihärdigt för att öppna flaskan som han bestämt sig för innehåller det som krävs för att kvällen ska bli perfekt och ett minne för livet. Kroppshållningen på kvinnan vid bordet talar sitt tydliga språk. Oavsett om mannen kan öppna den där flaskan eller inte så är kvällen förstörd eftersom tillfället gått förlorat.

Bild: Ajan

Jag brukar säga att den enda vägen alltid leder fel, och argumentet jag lutar mig mot är att framtiden alltid är öppen och ingen kan veta vad som kommer att hända. Bestämmer man sig för att man vet eller att det finns ett enda rätt svar kommer man att fokusera på det målet och vägen dit istället för att vara närvarande i nuet och där använda sina kunskaper och erfarenheter för att göra det bästa av det som är, tillsammans med dem man är där med.

Vi ser det överallt. New Public Management fungerar på pappret, men i praktiken blir genomförandet som mannen på bilden; ett gigantiskt resursslöseri. Och kunskapen och vårdkvaliteten sjunker ihop som kvinnan vid bordet. Jag undervisar i Företagsekonomi, som handlar om hushållning med begränsade resurser och studenterna lär sig vikten av att inte bara göra rätt saker utan även saker rätt. Teorier är dock meningslösa om de inte omsätts i praktik.

Tänker på Nya Karolinska. I min tolkning av bilden är det flaskan som innehåller lycka. Och den växande högen med korkskruvar är konsultarvodena som ökar och ökar utan att patienten, kvinnan vid bordet får hjälp av läkarna, som representeras av mannen som förtvivlat kämpar med flaskan. Det är lätt att lova runt men lycka går lika lite som kunskap, kärlek och omsorg att köpa för pengar. 

Inga kommentarer: