söndag 9 september 2018

Politik är en kombination av veta, vilja och tro

Äntligen är valdagen här. På måndag vet vi vad folkviljan säger och vad vi har att rätta oss efter. Oavsett valutgången fortsätter kampen FÖR klimatet, medmänskligheten, det öppna samhället och kunskapen. Den kampen tar aldrig slut, den måste föras varje dag. Det är kanske lockande att gå på känsla och det är ett faktum att viljans kraft och förmåga att förändra är stor, men vissa saker går inte, det VET vi. En hållbar politik växer fram mellan viljans visionära drömmar och kunskapens verklighetsförankring.

Idag röstar jag FÖR det jag tror på, inte mot något eller någon. Jag röstar FÖR det jag tror på och den politik jag VILL se förverkligad. Demokratin och öppenheten samt klimatet står överst på min prioriteringslista, allt annat är beroende av att vi inte tar lätt på dessa frågor. Därefter kommer skolan, högre utbildning och forskningen; utan kunskap blir det omöjligt att bygga och förvalta ett hållbart samhälle. Sedan kommer ekonomi, och strax efter allt annat: vård, infrastruktur och så vidare.

Allt och alla hänger ihop. Varken du eller jag eller Sverige är isolerade från resten av världen. Vi är alla människor och det vi gör här och de gör där får återverkningar. Tillvaron och verkligheten är KOMPLEX och all förändring är dynamisk. Livet och kulturen är dessutom fylld av paradoxer och motsägelser. Det är som det är och det kan ingen vilja i världen ändra på. Det är inte hur det KÄNNS som räknas eller betyder något. Irrationell oro kan och får ALDRIG tas på allvar, den måste undertryckas. För att poltiken ska bli hållbar måste den förstå och ha en väl utvecklad förmåga att hantera komplexitet, och för det krävs kunskap och kloka prioriteringar.

Att bryta ut och tala separat om INVANDRING, att behandla den frågan isolerat från resten är huvudlöst; en eftergift för rasisterna som säger sig vara våra vänner men som BARA vill stänga gränsen och skapa ett homogent och vitt samhälle som vilar på värderingar från 30-talet. Och att tala om skatt som om det handlade om hur mycket man vill betala är nästan lika obetänksamt. Det är att gå på känsla och låta poltiken styras av egoism och girighet. FÖRST måste man veta och vara överens om vilket samhälle vi vill ha och vilka grundläggande värderingar som ska vägleda poltiken, SEDAN kan frågan om statens inkomster och utgifter diskuteras.

Förfärande många människor idag tänker tvärtom och förestår inte skillnaden mellan komplext och komplicerat; därför görs andra prioriteringar och val som bygger mer på känslor och önsketänkande än på kunskap och verkliga förhållanden. Det oroar mig, men jag låter den oron bli en påminnelse om hur bräcklig demokratin är och hur viktigt det är rösta FÖR det jag vet och vill och tror på. Prioriteringsordningen måste vara just den, först ställer jag mig frågan: Vad VET jag? Sedan: Vad VILL jag? Och därefter: Vad TROR jag? Inget parti kan ge mig allt jag önskar; politik är inte ett smörgåsbord där jag kan välja och vraka. Demokratin är alltid en kompromiss. Därför är prioriteringsordningen viktigare än innehållet. Och det är inte vad politikerna lovar som är det viktiga, utan vad partierna vill och vilka grundläggande värderingar man utgår från när politiken utformas.

En röst på SD är en röst som går på tvärs mot precis allt jag vet, allt jag vill och allt jag tror på. Den som säger sig ha förtroende för Åkesson eller som är beredd att chansa på att den "förändring på riktigt" som partiet går till val på med hjälp av tomma valaffisher kan och kommer jag ALDRIG att kunna respektera. Jag vill vara tydlig med det, för jag står och kommer alltid att stå på KUNSKAPENS, KLIMATETS, MEDMÄNSKLIGHETENS, DEMOKRATINS och DET ÖPPNA SAMHÄLLETS sida. Rösta på precis vad du vill, men rösta FÖR det du vet, vill och verkligen tror på. Rösta inte mot någon eller något, för innan du vet ordet av kan det vara du som ifrågasätts eller tvingas fly.

Inga kommentarer: