måndag 30 mars 2020

Folkvett

I fredags talade Stefan Löfven om behovet av folkvett. Tänk att det behövdes en global pandemi för att komma till insikt om vad som faktiskt behövs för att bygga och förvalta ett hållbart samhälle. Tyvärr tror jag att vi rört oss så pass långt ut längs anständighetens sluttande plan att det där talet mycket väl kan få motsatt effekt. Alla vet att vanligt hederligt bondförnuft och allmänbildning är viktiga inslag i samhällen där människor trivs och känner sig trygga, och att motsatsen gäller för samhällen som hotar att lösas upp av inre spänningar.

Högerpopulismen är ett mycket värre virus än Corona eftersom dess inkubationstid är längre och dess dödlighet visar sig först när smittan spridit sig i hela samhället. I början av tillväxtfasen märks inte problemen och varningarna avfärdas som kommunistpropaganda, vilket gör att högerpopulismens världsbild och människosyn hinner bli normaliserad vardag innan dess skadeverkningar visar sig. Men då har företrädarna tillskansat sig så pass mycket makt och inflytande över samhället och tänkandet att kritiken antingen rinner av företrädarna eller också riktas mot de andra (olika minoritetsgrupper). Donald Trump och USA är ett exempel på det förra och högerpopulismen i Europa är exempel på det senare. Här i Sverige står det och väger. Skakas vi och vårt samhälle om i grunden, vilket kräver åtminstone några veckor till av allvarlig kris (ökad spridning och dödlighet), tvingas vi alla förändra vårt sätt att tänka och agera, kan talet om folkvett mycket väl visa sig vara vältajmat. Men om känslan av kris klingar av kan högerpopulismens makt över allmänheten mycket väl stärkas, vilket skrämmer mig mer än COVID-19.

För någon vecka sedan slogs jag av att nyheterna ändrat karaktär och att reportrarna faktiskt lyssnade och verkligen ville förstå forskarna och företrädarna för myndigheterna, men igår på Aktuellt och i Agenda var det som allt återgått till det normala. Jag finner det stötande och ovärdigt att programledarna i Public Service väljer att aktivt missförstå och medvetet kritisera allt som sägs av den som intervjuas; som om Folkhälsomyndighetens generaldirektör är personligen ansvarig för konsekvenserna av arbetet som utförs av ansvarstagande politiker och myndighetens kompetenta medarbetare. INGEN vet vad som är bäst att göra, hur epidemin kommer att utvecklas eller vilka konsekvenser olika strategier får! Varför väljer svenska medier att spela de så kallade sverigevännerna i händerna genom att så split och sprida misstankar rörande hur väl ansvariga förvaltar ansvaret som allmänheten gett dem?

Ska tanken om folkvett få genomslag i samhället och faktiskt väcka folk måste Public Service ta ett mycket större ansvar för hur man bemöter människorna som efter bästa förmåga lotsar oss genom krisen. Om Anna Hedemo och hennes kollegor inte vill förstå utan snarare försöker hitta fel och brister i ALLT som sägs bidrar hon och andra till att hålla misstänksamheten vid liv. Hur hamnade vi här? När och varför slutade intervjuare respektera människor, och varför anses det problematiskt att visa ett genuint intresse för frågan man bjudit in forskare och experter för att belysa? Varför är man mer intresserad av att ställa den som intervjuas mot väggen än att faktiskt försöka förstå och hjälpa den som intervjuas att förklara så att allmänheten förstår? Anders Tegnell, Stefan Löfven och alla andra som ansvarar för krisarbetet visar prov på folkvett i dessa dagar, men om inte journalisterna tar ansvar och gör det samma underblåser man högerpopulismen.

Tolkhögern vill så gärna uppfattas som vuxen och man säger sig vara realister som bygger sin politik på förnuft, men alla tänkande människor ser igenom deras falska löften. Högerpopulismen är själva antitesen till folkvett. Därför oroar det mig att just det ordet kom upp i Löfvens tal, trots att det är precis så jag också tänker och just det jag kämpar för. Tillräckligt många människor i vårt land är inte vettiga, och problemet är att de anser sig vara del av och företräda folket. Så när majoriteten agerar vettigt och motverkar smittspridningen och håller dödstalen nere kan det mycket väl leda till att SD, KD och M får vatten på sin kvarn, trots att INGEN i något läge man veta något om framtiden. Glöm aldrig vilka förslag som dessa partier drivit och vilka konsekvenser det fått för samhällets hållbarhet om deras neddragningar och utförsäljningar av det allmänna drivits ännu längre. Nu har vi ett gyllene tillfälle att mota dumheten i grind, samla ihop och och reflektera över vad som verkligen betyder något och vad som krävs för att samhällen ska bli långsiktigt hållbara. Tar vi inte den chansen är det ute med oss, även om vi överlever Corona.

Inga kommentarer: