tisdag 17 mars 2020

Har vi råd att INTE införa medborgarlön?

Mänskligheten har nu ett gyllene tillfälle att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle. Alla jordens länder darrbas av viruset som inte känner några gränser eller gör skillnad på fattig och rik. Risken för nya virusutbrott, kanske till och med värre (COVID-19 verkar ju tack och lov vara en ganska lindrig variant), är överhängande. Vi kan och borde ta detta som en varningssignal. Det borde vara enkelt att förstå för alla eftersom ett samhälle som rasar ihop efter bara några dagar av ekonomisk stiltje är och var aldrig ett hållbart samhälle. Börsen rasar och samhället, det vill säga du och jag och alla andra, får nu betala enorma summor för att rädda företagen. Den ekonomiska krisen kan mycket väl vara större än den rent medicinska. Hur kunde vi få för oss att det var önskvärt att leva i ett samhälle där det saknas marginaler, där det inte går att stanna upp en kortare tid för att tänka efter och ta hand om varandra?

Begäret efter pengar är en drivkraft, en energi som bygger samhällen och den är värdefull och ska givetvis utnyttjas; men oreglerad är den lika farlig som kärnkraften. Hållbara samhällen är måttfulla samhällen, och de hänsynslösa prestationskrav vi levt under tärde dels på humankapitalet, dels på naturen. Jag tror och hoppas att vi nu kommer att tvingas tänka om. Att gå tillbaka till hur det var utan att lära oss något av det som händer är otänkbart.

Medborgarlön har diskuterats länge och det är väl i princip vad vi infört nu, i och med alla krispaket. Tidigare har man sagt att vi inte har råd, men nu visar det sig uppenbart vara en lögn. För när vi tingas till det har vi ju råd. Frågan är snarare om vi har råd att inte införa medborgarlön i någon form. Hade det funnits ett inbyggt grundskydd för medborgarna hade samhället inte behövt hjälpa företagen, vilket vore logiskt eftersom så många näringslivsföreträdare föraktar samhället och gör allt för att slippa betala skatt. Det visar sig nu att många av företagen behöver samhället och konsumenterna mer än samhället och konsumenterna behöver många av företagen. Organisationer som bara fungerar i medgång är en belastning och inte en tillgång, det gäller lika för alla organisationer företag så väl som samhällen. Nu har vi ett gyllene tillfälle att diskutera dessa saker utan att fasta i en destruktiv debatt om höger och vänster. Medborgarlön är inte samma som kommunism, det är en fråga om överlevnad.

Det har talats om företagsledarnas exceptionella kompetens, och deras löner har höjts till skyarna med dugligheten som argument. Om de nu är så kompetenta, hur kommer det sig då att samhället efter bara några dagar tvingas komma till undsättning? Kompetens är något som visar sig när det gäller. Donald Trump tror fortfarande att han kan styra USA som ett företag, men det är uppenbart för alla med ögon att se med att han inte har en aning om vad han sysslar med, och försöket att skaffa sig patent på vaccin mot Corona, exklusivt för (rika) amerikaner, avslöjar honom som den rufflare han är och alltid var. Våra folkvalda politiker och människorna i vården är kompetenta på riktigt, liksom alla experter som hållit sig utanför strålkastarljuset fram till nu, när deras kompetens behövs. Gaphalsen Hanif Bali som självsäkert stått i TV och som regerat på Twitter krisar offentligt här i prövningens tid, när politikerna behöver arbeta tillsammans. Vad är hans kompetens, och andras som agerar på samma ovärdiga sätt, värd? Vad var är det vi skattebetalare ger honom lön för?

Jag hoppas innerligt att vi för överskådlig tid är vaccinerade från influencers och tyckare, meningslösa debatter, populism och rasism. Samhällen byggs inte av experter, konsulter och New Public Management, utan av ansvarstagande människor som gör det bästa av sina kunskaper och kompetenser, här och nu. Vi kan och behöver ta oss bort från uppdelningen i höger och vänster. Såväl kommunism som kapitalism är 1900-talsfenomen. Förhoppningsvis kan vi inse nu att företagen behöver samhället lika mycket som samhället behöver företagen, och att vi alla TILLSAMMANS skapar förutsättningar för varandra.

Inga kommentarer: