onsdag 11 mars 2020

Tid att stanna upp och tänka efter

Stanna hemma om du känner minsta tecken till feber eller luftvägssymptom! Undvik folksamlingar! Se till att ha mat så det räcker en dryg vecka hemma. Det är uppmaningen och det enda vi kan göra i det läge vi befinner oss i just nu. Skaffa oss marginaler, alltså. Som jag tjatat om det. Marginaler är nyckeln till hållbarhet, men i det genomekonomiserade samhälle vi skapat ses marginaler, tid för återhämtning, möjlighet att stanna upp och tänka efter som utgifter som ska sparas in på till varje pris. Om det var så att MARKNADEN fanns här och tog ansvar hade allt varit frid och fröjd, men börsen störtdyker och vanliga människors besparingar löses upp i tomma intet.

Kapitalismens iskalla logik och inhumana människosyn blir pinsamt tydlig när SAS ber sina anställda att gå ner i lön när flygandet minskar och moderaterna föreslår slopad skatt på flygresor. Var är företrädarna för Svenskt Näringsliv? När dyker filantroperna som det vurmas så för upp och hjälper till? Vilket ansvar tar företagens ledare som får löner som trotsar vanliga löntagares fantasi, eller ägarna? Vad har Jimmie "jag vet inte" Åkesson för lösning på problemen som följer i virusets spår? Är det ett nytt jobbskatteavdrag vi behöver, eller effektiviseringar och nedskärningar?

Det enda som hörs i dessa dagar är krav på insatser från staten. När populismens budskap ekar ihåligt pockar behovet av starka och handlingskraftiga på, vilket kräver solidariska insatser och SKATTEHÖJNINGAR. Fler anställda i vården kostar pengar och utbildad personal går inte att kalla in med kort varsel. Ett utökat antal vårdplatser, det vill säga marginaler för att hantera behov som uppstår snabbt, kan bara diktatorer skaffa fram. I en demokrati är det folket som får betala och politikernas makt står i direkt relation till storleken på skatten. Det finns inga genvägar till ett verkligt hållbart samhälle. När ekonomins hjul snurrar på och börsen går upp är det lätt att känna sig oövervinnerlig, men nu försvinner både pengarna och känslan av att man klarar sig själv.

Tid att stanna upp och tänka efter är en bristvara i dagens prestationsorienterade samhälle, men det är marginaler som gör samhället OCH ekonomin långsiktigt hållbar. Jag tänker osökt på H G Welles bok och filmen Världarnas krig, där mänskligheten som hotas av aliens står maktlös trots alla alla sina vapen och teknologier, räddas av virus. Om vi hanterar krisen som vi befinner oss i just nu och som vi kommer att befinna oss i under ett tag framöver rätt behöver COVID-19 inte innebära katastrof, det kan faktiskt vara precis vad vi behöver för att vakna upp och inse hur sårbara vi är och hur mycket vi behöver både varandra och ett samhälle som klarar av att mobilisera när behov uppstår.

Skatt är inte stöld så länge vi lever i en demokrati. Skatt bygger samhällen genom att omfördela rikedom och makt. Vi klarar av det mesta så länge med GEMENSAMMA ansträngningar. Efterfrågan på skattesänkarpartier och populister är det verkliga hotet, vid sidan av multinationella företag som spelar ut länder och människor mot varandra. Som konsumenter har vi samma makt över företagen som coronaviruset har över oss, och kan vi bara förmå oss se bortom alla kategorier och betrakta alla som lever i vårt land som medborgare i det samhälle vi bygger tillsammans, på en stabil grund av kunskap, finns inget att oroa sig över.

Enda sättet att lära sig saker på allvar är att misslyckas, och är det något som är uppenbart i dessa dagar så är det att rådande syn på vad som bygger hållbara samhällen är ett luftslott och ett gigantiskt misslyckande som vi snarast gör bäst i att överge. Till Donald Trump som säger sig har full koll över situationen kan jag bara säga: Dream on mister president!

Inga kommentarer: