fredag 14 augusti 2020

Sista dagen på semestern

På måndag drar det akademiska året 2020/2021 igång med full kraft och bloggandet blir mer regelbundet igen. Njuter av ledigheten, och den här sommaren har verkligen varit vilsam, trots att jag jobbat en del, men nu längtar jag tillbaka till och vill gripa mig an alla intellektuella utmaningar som väntar. Förutsättningarna för att lyckas är bättre än på länge då jag jobbat ihop tid att skriva genom att under några år, tidvis jobba mer än heltid. Terminens första tio veckor är för en gångs skull nästan helt fria. Jag känner mig redo att ta klivet och kommer inte att kunna räkna med att få en liknande chans att åstadkomma någon verkligt substantiellt igen. Det är nu eller aldrig.

Först på listan över uppgifter att ta sig an är en text beställd av Borås kommun, om förutsättningar för och tankar om tillitsbaserad ledning. Första september är deadline för läroboken Nybörjarens guide till vetenskapligt tänkande. Resten av tiden fokuserar jag på arbetet med att slutföra min bok om kultur och kulturforskning. Planen är att jag dessutom ska påbörja arbetet med två nya böcker, en bok om kulturteori och en lärobok. Jag har nämligen insett att det är så jag får ut mest av den jag är. Genom att arbeta parallellt med två eller flera projekt som jag kan växla mellan blir jag dels mindre rastlös, dels korsbefruktar projekten varandra. Kommer jag bara igång under läsårets första period vet jag av erfarenhet att det går att hålla igång skrivandet även under intensiva perioder av skrivande.

Att bli morfar är ett stort steg i livet, och steget jag har för avsikt att ta i mitt arbetsliv och intellektuella utveckling är minst lika stort. Nu är tid att skörda vad som blivit sått under alla år av studier och arbete i akademin. Arbetet med kulturboken som är mitt livsprojekt antog allt mer en form jag är nöjd med under våren och jag har kunnat fila och arbeta vidare på boken under sommaren. Jag har strukit en del, förtydligat annat om omdisponerat texten i enlighet med kunskapen jag vill förmedla. Hälften av arbetet med boken har handlat om texten och hälften om mitt eget självförtroende, vilket bidrar till känslan.

Fast idag ska jag njuta av solen och kravlösheten. På söndag hoppas jag kunna träffa mitt barnbarn, Hilding. Sen blir det åka av!

Inga kommentarer: