torsdag 13 augusti 2020

Munskydd är en högst oklar definition

Till hösten införs munskyddsobligatorium på KI, meddelar rektorn där, i en debattartikel (?!) i DN. Varför nu? Varför i form av en debattartiel? Och så den helt avgörande frågan: Vad menas med munskydd? Vilken trasa som helst räcker inte, och tar man av och på skyddet gör det ingen som helst nytta. Det hänvisas till undersökningar och metastudier som påstås visa att munskydd hjälper för att hålla smittspridningen nere, men det gäller bara vissa skydd som dessutom måste användas på korrekt sätt. Det är ovetenskapligt att tala om munskydd utan att tydligt definiera vad det är för typ av munskydd man menar och hur det ska handhas och därför blir det bara ännu ett kritiskt utspel riktat mot FHM.

Ett krav eller en skarp rekommendation om munskydd kan aldrig bli annat än en symbolhandling givet hur människor handhar munskydden som används ute i samhället idag. Därför är alla allmänt hållna krav på munskydd populistiska och ovetenskapliga, oavsett hur många studier man hänvisar till. Många av länderna där krav på munskydd finns har de facto lika många eller fler smittade och döda än Sverige.

Vem som helst som vill kan och får dessutom använda munskydd, men kritikerna KRÄVER att det ska vara tvång. Och under våren krävde man total lock-down, och Tegnells huvud på ett fat. Den här typen av utspel är ovärdiga i ett land med anspråk på att vara en demokratisk kunskapsnation.

Rekommendationerna vi har haft i Sverige sedan det stod klart att vi hade en utbredd smittspridning i vårt land bygger på tre fungerande principer: tvätta händerna, håll avstånd och stanna hemma om man är sjuk. Dessa principer fungerar bevisligen, är tydliga, enkla för alla att följa och kontrollera, samt inte minst möjliga att hålla sig till över tid. Länderna vars politiker visat handlingskraft genom att införa lock-down tvingades lätta på restriktionerna när de negativa effekterna blev större än nyttan, vilket inneburit nya åtgärder när smittan tagit fart.

Det finns ingen enkel lösning, och följaktligen heller ingen grund för berättigad kritik mot FHM eller regeringen. Inför Corona är vi alla lika, och kan vi inte ta ansvar och följa instruktionerna spelar det ingen roll vilka råd FHM ger och beslut politikerna tar. Sveriges strategi bygger på ansvar, vilket alla måste ta även om ingen kan tvingas göra det. Vi lever inte i en diktatur, men det kan ändras snabbt om misstänksamheten och misstron sprider sig i samhället.

Inga kommentarer: