måndag 27 januari 2020

Konsekvenser av effektiviseringar av det mellanmänskliga

Städer har alltid förändrats, men idag ser vi en helt ny utveckling: allt fler affärer försvinner i centrum och lokalerna som lämnas står tomma allt längre. Mångfalden reduceras, liksom den rörelse och det liv som gör stadsrummet till ett stadsrum. Den småskaliga handeln anses inte längre lönsam och när stora koncerner tar över flyttas verksamheten till köpcenter utanför staden, dit i princip bara bilägare kan ta sig. Allt mer handel överförs av samma skäl och ekonomiska logik till nätet, vilket gör att företagen kan centralisera ännu mer och inte behöver lika mycket personal. Det är ingen enskilds fel att det blir så här, det är en konsekvens av en allmän strävan efter effektivisering som sprider sig och påverkar snart sagt alla verksamheter.

Vården effektiviseras, men eftersom sjukdom är en biologisk process handlar det i hög grad om att stänka avdelningar och göra sig av med fast anställd personal, vilket gör att sjuksköterskor och läkare går på knäna och människor som inte har livshotande sjukdomar ibland tvingas ligga på golvet på akuten i upp till 15 timmar.

Skolan är en annan verksamhet där det talas om effektivisering trots att lärande inte går att skynda på. Lärande bygger på läsande, skrivande och möten mellan människor. Utbildning är ingen prestation man utför på egen hand. Kunskap är en gemensam strävan efter fördjupad insikt, en mellanmänsklig aktivitet. Trots att vi vet att det är så här och även om kritiken mot nedskärningarna i vården och skolan är massiv fortsätter "effektiviseringarna" (som ju inte är några effektiviseringar) av samhället. Jakten på förmenta vinster är hänsynslös och drabbar i allt högre grad även mellanmänskliga relationer, inte bara i arbetslivet. Barns och vuxnas kravlösa samvaro för samvarons skull ersätts idag med så kallad kvalitetstid, där man antas kunna kompensera sitt bristande engagemang i vardagen med någon spektakulär upplevelse på helgen eller semestern.

Strävan efter effektivisering är en drog och vi människor beter oss som missbrukare i vår destruktiva jakt på låga priser, höga inkomster och snabbare behovstillfredställelse. När problemen oundvikligen hopar sig söks antingen efter någon att skylla på, eller också förnekas att det överhuvudtaget finns några problem. Fake news och alternativa fakta är konsekvenser av fasthållandet vid den omöjliga drömmen om att få det man önskar. Det problemet kan ingen källkritk i världen råda bot på. Kunskap växer och lever sitt eget liv mellan människor och när det mellanmänskliga rationaliseras bort utarmas inte bara samhället och kulturen utan även kunskapen och den långsiktiga hållbarheten.

Vänskaps- och kärleksrelationer tar tid och ju mer tid man delar med varandra desto starkare blir banden. Samma gäller för samhället som helhet, liksom för kunskapen. Tanken på att tvinga fram effektiviseringar överallt är därför orimlig. Mycket går att effektivisera och det görs och har alltid gjorts, men det går inte att skapa strategier för det och väldigt många aspekter av mänskligt liv är omöjliga att effektivisera. Liksom det finns naturlagar som inte går att överskrida finns det kulturlagar som måste accepteras om mänskligheten inte ska riskerar att krossas under tyngden av sina egna orimliga önskningar om hur det borde vara.

Inga kommentarer: