söndag 15 april 2012

Fotbollstankar III

Med risk för att slå in öppna dörrar, eller påpeka det uppenbara så vill jag här bara helt kort knyta ihop söndagens bloggposter med lite fler reflektioner kring fotboll. För det är ju samma sak där. Aldrig en spelare, aldrig en faktor, som avgör en match. Det är alltid flera, men aldrig ett obegränsat antal, faktorer som avgör. Och det är detta som är tjusningen med den europeiska varianten av den gröna planens schack. Samspelet, att bollen är rund. Allt kan hända. Plötsligt stod ett gäng fattiga amatörer med UEFAs buckla i handen, där i början av 1980-talet. För att de var ett väl sammansvetsat lag, och för att de hade turen på sin sida. Fotboll kan vara vackert, just för att det bjuder på mycket som är oväntat.

Amerikansk fotboll är mycket mer centrerad till en spelare. Quaterbacken, runt vilket allt kretsar. Dennes kamp mot motståndarlagets quaterback. Självklart är det även här två tag som spelar, men ansvaret ligger mycket tydligare på lagets nyckelspelare. Dessutom är inte bollen rund ... Ändå kan allt hända där också, och ingen match är given på förhand. Tekniken för övervakning av reglerna och tränarens möjligheter att dirigera spelupplägget är större i amerikansk fotboll. Den ger sken av mer exakthet, större överblickbarhet. Ändå kan allt hända. Ändå händer allt. Det är tjusningen med sport, all sport.

Fast fotboll, den klassiska varianten av fotboll, den sport som bygger på att 11 man i vardera laget gör upp på en plan som (vanligtvis) mäter 68 gånger 105 meter, och har två mål som är 7,32 meter brett och 2,44 meter högt (se Wikipedia). Den varianten av fotboll som döms av en huvuddomare och två linjemän, och som spelas i två gånger 45 minuter och som inte avbryts annat än i absoluta nödfall. Det är den skönaste varianten, för att det ökar möjligheterna till öppenhet vad gäller utfallet.

Fotboll kräver djup koncentration i hela laget, och tränaren kan bara göra marginella justeringar när spelet väl är igång. Möjligheterna till kommunikation på plan är begränsade. Det är tjusningen, öppenheten, att det finns plats för det oväntat oväntade. En Zinedin Zidan som lackar ur i slutminuterna och blir utvisad, vilket med säkerhet påverkade Frankrike i VM finalen 2006. Eller en dansk supporter som druckit lite för mycket och som rusar in på plan och stör matchen, vilket gjorde att Sveriges chanser mot Danmark ökade betydligt i kvalet till EM året efter.

Fotboll spelas av två lag, men det är inte bara lagens insatser som avgör. Mycket annat spelar också in. Planen, domaren, publiken, vädret. Vad som helst spelar inte in, men var gränsen går kan aldrig avgöras på förhand. Bara i efterhand kan man analysera vad som hände och vad som avgjorde. Fotboll är en öppen fråga, mer eller mindre. En öppen process av tillblivelse. Fotboll är ett samspel mellan en lång rad aktörer. Bollen, vi får inte glömma bollen. Det är vad alla ser på men som sällan uppmärksammas. Undantaget är när bollen inte uppför sig som den brukar, då kan man skylla på den. Men förutsättningarna är de samma för alla som befinner sig på planen.

Fokus riktas ibland mot en av de 11 spelarna. Just nu är Zlatan en fixstjärna här hemma och i sitt klubblag Milan. Hans kamp att vinna UEFA-cupen är fängslande, men sanningen är så klart att han aldrig kommer att vinna den, det är det lag han spelar i som vinner. Utan laget ingen Zlatan. Alla vet att det är så, ändå väljer vi att bortse från det. Varför?

För att vi vill att svaret skall kunna kokas ner till en enda faktor. Begäret efter sanning, efter ett svar i bestämd form singular är starkt och utbrett. Det driver alla blickar mot Zlatan. Men ett lag med 11 spelare som är som Zlatan är inget lag. För att Zlatan skall kunna vara Zlatan krävs att han får passningarna som han behöver för att utföra miraklen han är kapabel till. Får han inte det blir det inga mål. Visst är han viktig, men lika viktig är det övriga laget som gör det möjligt för honom att glänsa. Bara för att det inte finns plats för 11 stjärnor betyder inte att övriga laget är en formalitet.

Fotboll uppstår i mellanrummen mellan alla dessa aspekter. Fotboll är ett resultat av samverkan, samspel, mellan en lång rad faktorer och aktörer. Inte bara mänskliga aktörer spelar roll för utfallet av processen.

Fotboll är som samhället, kultur, allt, ett resultat av samspel och många olika aktörers interaktion. Fotboll är som allt annat en öppen process av tillblivelse. Fotboll är, liksom livet, komplext, motsägelsefullt och inget man någonsin kan ta för givet.

Inga kommentarer: