måndag 22 juni 2020

Bildning, ett bibliotek

Bildning är ett ständigt växande bibliotek att hämta inspiration från, och dra lärdom av. Böckerna man läst finns med en och påverkar ens tänkande även efter att man glömt att man läst dem. Bildning är det sättet närmast motsatsen till Internet och Google, som bara finner det man söker. Google ger en svar på specifika frågor, medan bildning ger en förståelse för tillvarons komplexitet. Ju mer man läser och ju fler olika böcker man läser (men även filmer man ser och poddar man lyssnar på) desto bredare kunskapsbas får man, vilket gör att man blir bättre på att inse hur lite man vet och hur svårt det är att säga något säkert om livet, samhället och framtiden.

Jag köper böcker hela tiden, och läser så mycket jag hinner. Men det är lättare att köpa än att läsa så högen med olästa böcker växer snabbare än högen med lästa böcker. Det är nu inget jätteproblem eftersom det samtidigt är en sorteringsmekanism. Och ibland, som här idag på morgonen, finner jag en referens i en bok till en av böcker jag köpt men inte läst (än), och jag kan då börja läsa den omgående. Jag vet aldrig vilka böcker som i framtiden visar sig vara mest relevanta, och det är också något som förändras över tid. Bildning är som att gräva guld och högen med böcker är som gruset i flodbädden som måste vaskas för att guldkornen ska kunna plockas fram. 

Alla har sitt eget bibliotek och samhällets bildningsnivå bestäms av bredden, djupet och mångfalden av medborgarnas samlade tillgång till olika texter som kan ställas mot varandra för att belysa frågorna från olika håll. Det är inte fler och mer specialiserade experter vi behöver utan fler medborgare som läser fler böcker oftare och samtalar mer med varandra. Jakten på pengar och begäret efter vinster får oss att tänka och agera precis tvärtom. Ett fåtal allt mer specialiserade experter får allt oftare mötas i debatter där vinnaren anses vara den som har rätt. Och sökandet efter kunskap blir allt mer målinriktat och effektivt, liksom skolan där man idag måste bestämma sig tidigt för vad man ska göra resten av livet och sedan satsa allt på det kortet. Det är förödande för både individerna och samhället.

Få saker är så vilsamma som att ströva planlöst i ett bibliotek och svepa med blicken över bokryggarna. På det sättet upptäcker man både nya böcker och sådana man glömt att man läst eller i alla fall kände till. Biblioteket i sig består av mångfald men det gör även böckerna som alltid hänvisar till eller bygger på andra böcker som bygger på andra böcker i oändlighet.

Vägen till kunskap är en omväg och den som rör sig genom ett bibliotek kommer att lära sig mer än den som googlar sig fram till ett korrekt svar. Den bästa vägen från okunskap till insikt är inte den rakaset och mest effektiva. I en komplex och snabbt föränderlig värld är det inte snabba svar man behöver utan breda kunskaper och tid för eftertanke. Bildning ser ut som en kostnad men det är en investering som blir mer och mer värdefull ju mer tid och pengar man lägger ner i projektet, och det gäller både för individer och samhällen.

Inga kommentarer: