tisdag 8 oktober 2019

Om förmågan att hantera besvikelse

Flygskam och klimatångest är nya ord och jag tror att vi framöver kommer att tvingas vänja oss vid, inte bara orden utan även känslan som orden beskriver. Jag ser att många är upprörda och menar att det är problematiskt att sprida skam eller underblåsa ångest. Och så är det naturligtvis, ångest eller skam löser ingenting. Fast det gör inte motsatsen heller. Flyget påverkar klimatet, tillsammans med en massa annat som människor tycker om och har vant sig vid att ta för givet i vardagen, och att låtsas som ingenting eller hoppas att ny teknik kanske löser problemen någon gång i framtiden, är heller ingen lösning. Jag ser därför förmågan att lära sig hantera besvikelse som en nyckelkompetens för både individer och samhällen. Alla tidigare generationer har tvingats lära sig hantera besvikelse eftersom de inte som vi kunnat njuta av lyxen att slippa.

Populism handlar om att lova bedriva en politik som ger människor vad de önskar sig samtidigt som man gör vad man kan för att skylla de (oundvikligen) växande problemen på andra, vilket är motsatsen till att lära sig hantera besvikelse. Populism är som att kissa i byxorna för att värma sig om man fryser, en korkad, ohållbar och därför förkastlig "lösning" på problemet som en hållbar förvaltning av samhället innebär. Demokratin tål inte utmaningen som den växande efterfrågan på populistiska politiker utsätter den för, och ingen annan än väljarskaran som helhet kan ta ansvar för och värna den. Kritiken som Greta Thunberg utsätts för är ett av många uttryck för populism, men den som skyller på henne för att hon ber oss lyssna på forskarna visar bara i ord och handling att hen saknar argument att bemöta forskarnas resultat.

Förr eller senare MÅSTE alla, utan undantag lära sig hantera besvikelse, och ju förr desto bättre eftersom problemen tenderar att växa exponentiellt med tiden det tar innan man inser, först att något måste göras, sedan vad som är en lämplig åtgärd, och därefter börja leva i enlighet med insikten. Lika viktigt är det att förstå att det aldrig finns några garantier för att det som faktiskt görs blir framgångsrikt; det är därför förmågan att hantera besvikelse är så viktig. Den enda livshållning som fungerar både för individen och för samhället och som samtidigt är långsiktigt hållbar är att växa upp, inse faktum och lära sig hantera besvikelserna som livet oundvikligen leder till.

Skyll inte på andra eftersom det dels sällan är ens fel när det uppstår problem eller kontroverser mellan människor, dels förlägger problemet på en plats som gör det omöjligt för dig att göra något åt det. Att skylla på andra är infantilt och gör dig till ett maktlöst barn som måste övervakas. Du omyndigförklarar sig själv när du kräver tiggeriförbud, invandringsstop eller sänkt skatt. Det är som att fuska med träningen och sedan anklaga tränaren för din dåliga kondition. Fokusera på det du kan göra, inte bara för sig dig själv utan för samhället som helhet. Om det låter för bra för att vara sant så visar all erfarenhet att det troligen är det och att man gör bäst i att välja en annan väg. Populisterna talar till känslorna och undviker medvetet intellektet. Deras politik är per definition oansvarig och därför förkastlig, oavsett hur skönt det känns i magen när ens fördomar bekräftas av politiker i riksdagen.

Väx upp, acceptera och lär dig hantera din livssituation. Ingen kommer att lösa dina problem åt dig och våra gemensamma problem försvinner inte förrän vi accepterar att det är VÅRA problem och att det bara är VI som kan göra något åt dem. Blicka framåt, inte bakåt. Visualisera det liv och det samhälle du önskar dig. Jämför hur det är med hur det skulle kunna bli och ta tag i det som behöver göras. Om du vet att du faktiskt gjorde vad du kunde blir du inte lika besviken om det inte blir som du önskar, och det blir lättare att hantera besvikelsen. Och när du och många med dig slutar skylla problemen och besvikelserna på andra ökar chansen dramatiskt att fler kan hjälpas åt och göra något konstruktivt TILLSAMMANS.

Förmågan att hantera besvikelse är en viktig och samhällsbyggande egenskap. Det är på inget sätt enkelt, men det är motsatsen till populism och därför verklighetstillvänt och konstruktivt. Och det fina är att när många utrustar sig med denna förmåga kommer fler att kunna undvika besvikelse. Förmågan är med andra ord en gåva som fortsätter ge och som liksom kärlek blir mer och mer värdefull ju fler som utvecklar och delar den.

Inga kommentarer: