onsdag 3 juli 2019

Nomadologi är en kulturvetenskap

Sista dagen med skrivande innan semestern. Har svårt att fokusera på annat än boken just nu, och sommaren är och måste vara en kravlös tid. Det får bli en kort bloggpost idag, bestående av en passage från boken. Jag ser mitt projekt som nomadologiskt av följande skäl:

Nomadologi är en vetenskaplig praktik som inte låser fast eller hävdar något bestämt om verkligheten. Syftet är i alla fall inte att leda något i bevis, utan att skapa förutsättningar till alternativa förståelser av vardagen och tillvaron. Nomadologisk forskning resulterar i alternativa lösningar samt uppslag och ingångar till vidare analys. Inte för att forskaren är lat eller oförmögen att säga något säkert, utan för att man aldrig kan komma närmare sanningen om kultur. ”Låt oss göra ett försök”, är nomadologins motto. Och uppmaningen till mottagarna av forskningsresultatet är att testa tankarna i vardagen och vara uppmärksam på konsekvenserna. Kultur kan bara förstås om man inser att den inte är utan blir till och att förändring är dess enda konstant. Att låsa fast och hävda något bestämt om kultur hindrar rörelsen och påverkar förändringen. Om studieobjektet förändras och befinner sig i rörelse måste forskaren följa med, annars gör man våld på verkligheten.

Jag har egentligen inte något annat att erbjuda än en läsupplevelse och min egen förvirring över och förundran inför den kultur som skapas gemensamt. Känns det otäckt? Om det känns skrämmande kan det kanske bero på att det är ovanligt, att vi har blivit så pass vana vid att matas med tydliga svar från auktoriteter att förenkling och pedagogiska, snudd på övertydliga upplägg blivit norm. Olyckligt om det är så, för det gör människor passiva och omfördelar makt över både kunskapen och tillvaron på ett obehagligt sätt. Kultur uppstår när människor lever sina liv i vardagen, upptagna med annat. Det krävs tid, perspektiv och eftertanke för att lära sig se och förstå kultur. Fler behöver engageras i samtalen och oftare väcka frågor om vad det betyder att man gör som man gör och är övertygad om det man är övertygad om. Kulturen är skapad och kan omskapas.

För att värna demokratin och öppenheten krävs en vidare syn på vetenskap; framförallt behövs fler öppna, sökande och ogarderade vetenskapliga texter. Och samtal om innehållet, för det är där, i mellanrummen som kunskap uppstår.

Inga kommentarer: