torsdag 18 juli 2019

Bokens många källor till glädje

Bildning är en minst lika värdefull investering som guld. Bildning handlar om att förstå mer och mer samt om utveckla förmågan att tänka kritiskt. Bildning är rörelsen som leder mot vishet. Jag ser boken, den tryckta boken, som bildningens motor. Biblioteket är ett slags anordning vars möjligheter i sökandet efter kunskap ökar närmast exponentiellt. För varje ny bok man läser lär man sig mer. Det spelar nästan (det finns självklart undantag) ingen roll vilka böcker man läser; det är läsandet och reflektionen över det som blir läst och ställt i relation till det man läst tidigare som gör att graden av bildning växer. Det viktiga är inte VAD man läser utan HUR man läser böckerna, och självklart alla andra texter, även texter på nätet. Böckerna i det växande biblioteket utgör bildningsmaskinens (jag vill se det som ett slags maskin som arbetar för ens egen intellektuella utveckling) byggstenar och ju fler böcker man har tillgång till desto stabilare blir fundamentet som kunskapen man bygger upp vilar på.

Fast det var egentligen inte det jag tänkte skriva om här, utan om bokens många olika källor till glädje. Det tar tid att bygga upp sin bildningsmaskin, som ger en glädje och tillfredställelse, men man behöver inte vänta för att uppleva lyckan som böcker kan ge. Listan är inte komplett, men jag vill peka på följande aspekter.

Tillfredställelsen i att ...

Finna en bok som verkar läsvärd: Böcker finns överallt och förpackningen är en del av helheten. Ett vackert omslag, tyngden av en inbunden bok vars papperskvalitet är god, en intresseväckande baksidestext; redan innan man börjat läsa finns det gott om möjligheter till glädje och tillfredställelse. Plötsligt finner man den där boken som varit utgången länge på en loppis, till exempel. Känslan jag far efter handlar om förväntningarna som boken väcker.

Köpa boken: Shopping är ett nöje för många. Att handla ger kickar. Att göra fynd skänker tillfredställelse. Många saker som inhandlas har dock tyvärr bara ett värde i samband med inköpet. Allt annat lika är det alltså bättre att köpa en bok än att köpa andra saker.

Öppna paketet: Jag minns när min avhandling, som gavs ut som inbunden bok med hårda pärmar, kom från tryckeriet i kartonger om 20 böcker. Känslan av att öppna kartongen och hålla boken i handen var berusande och fyller mig än idag med varma känslor. Även om det är en unik upplevelse är känslan av att öppna ett bokpaket från någon av näthandlarna också en källa till lycka. Vem gillar inte att öppna paket?

Äga den, det fysiska föremålet och dess roll för hemtrevnaden: Mitt hem är fyllt av böcker. Senaste gången jag flyttade sa mäklaren till mig att jag inför fotograferingen var tvungen att flytta böckerna. Och det är ju så det ser ut på bilderna. Ljust och fräscht, men väldigt andefattigt. Varje bok är ett universum och varje bokrygg bär på löften om nya upplevelser och insikter. Lägg märke till att jag ännu inte sagt något om innehållet, alla källor till glädje som listats hittills handlar om boken som fysiskt föremål. Under mer än tio års tid köpte jag alla böcker som gavs ut av förlaget Bakhåll, och eftersom jag hela tiden läser böcker fanns inte tid att läsa alla. Fortfarande har jag inte kommit ikapp. Det spelar dock ingen roll. Biblioteket i sig är själva poängen. Dynamiken som uppstår mellan böckerna som lästs och böckerna som ska läsas eller kanske aldrig blir lästa är en del av upplevelsen och glädjen. Och vetskapen om att aldrig vara utan möjligheten att försjunka och förlora sig i en ny bok är en tillfredställelse i sig.

Läsa den: Att läsa böckerna är naturligtvis själva syftet med att äga dem, men jag har medvetet valt att ta upp andra aspekter först, eftersom läsandet är en integrerad del av den helhet som gör böckerna till allt det som förknippas med böcker. Jag oroas över den växande populariteten för ljudböcker eftersom det inte finns några genvägar till kunskap. LÄSANDET är en del av helheten och bokens värde går inte att reduceras till enbart orden och tankarna. Även böcker och andra texter på nätet oroar, eftersom det finns en risk att den tryckta boken uppfattas som allt för dyr för det stora flertalet. Den tryckta boken är oändligt mycket mer än bara en förpackning av texter, tankar och ord. Det som går förlorat genom att överge boken väger långt mer än det man på kort sikt vinner, och om/när boken   väl övergetts och det (troligen) visar sig att det var ett misstag blir det svårt att vända utvecklingen.

Skriva om och diskutera dess innehåll med andra: En viktig källa till tillfredställelse med böcker är att man kan läsa av och inspirerar varandra. Hela universitetsväsendet bygger på den insikten, att det är genom att både läsa, reflektera och samtala om böckers innehåll som kunskap utvecklas. Och det är inte bara vetenskaplig litteratur man kan och bör diskutera, alla typer av böcker går att analysera och reflektera över, för att på det sättet skaffa sig perspektiv till sitt eget läsande och tänkande. Till exempel kan man läsa av andras misstag. Läsande handlar inte bara om att ta till sig information och fakta, lärande inbegriper mycket mer än att passivt ta emot. Kunskap utvecklas och förändras i samspel, och boken är ett utmärkt underlag för samtal.

Bildningen, det som finns kvar när minnet av dess innehåll bleknar: Både läsningen och ägandet av böcker, livet i biblioteket alltså, håller minnet av det man läst och förväntningarna på allt man (ännu) inte läst vid liv. Det värde som böckerna och det växande biblioteket står för ökar för varje år och bok som läggs till helheten. Filerna på datorn som behändigt ryms i fickan idag låter fantastiskt, men tänk på vem det är som säljer in idén och vilka argument som används. Tänk på det gamla ordspråket: Lätt fånget, lätt förgånget. Vägen till kunskap är en omväg och värdet av bildningen står i direkt relation till den möda som lagts ner på att utveckla den.

Inga kommentarer: