onsdag 15 juli 2020

Vänster eller höger?

När politiken flyttade ut på nätet, till Twitter förändrades den. Men inte till det bättre! Polariseringen ökade i politiken och samhällsdebatten, vilket är förödande för demokratin. Pajkastning har aldrig byggt något varaktigt och hållbart. Och som folkvald kan kan inte se det som att man företräder "sina" väljare. Riksdagens medlemmar företräder FOLKET, och det ligger aldrig i folkets och samhällets intresse att oppositionen till varje pris försöker motarbeta regeringen. Särskilt inte under en pandemi och med hotet om recession hängande över oss alla.

Poltik är ingen lek! Vänster eller höger är inget man är! Uppfattar man det så, om man ser partitillhörigheten som en identitet, agerar man inte i demokratins intresse. Och ser man sig själv som den vuxne i rummet visar man i akt och mening att man endast bryr sig om det egna partiet och dess opinionssiffror. Den partiledare som inte tar ansvar för hur partiets företrädare agerar på nätet är ingen ledare och kommer aldrig att kunna ansvara för sitt lands och dess befolknings väl och ve. Man kan klä upp sig i kostym, men agerar som kungen på skolgården, som den som dirigerar mobbarna, hör man inte hemma i riksdagen. 

Jag väljer inte sida och har ingen bestämd politik uppfattning, men jag reagerar på ord som: Vänsterbliven. Ingen klok och ansvarstagande människa använder sådana ord; det är mobbarens retorik. Och om det enda man är övertygad om är att man hatar sossarna har man förverkat rätten att förvalta demokratin. Verkar man i ett parti som endast vill sänka skatten och avskaffa politikens, det vill säga folkets, makt över hur landet styrs, företräder man endast sig själv och de som klarar sig på egen hand. Då är man ingen politiker, då är man en influencer som sålt sig till marknaden; en som gör vad som helst för pengar, ära och berömmelse. Och företräder man ett parti som helt saknar moral och som bara vill stänga gränsen och kasta ut alla som inte är etniska svenskar, har man helt förlorat all anständighet.

Regeringen håller en låg profil eftersom dess företrädare tar ansvar och lotsar vårt land genom den värsta krisen sedan andra världskriget. Det hedrar dem! Och även om man är kritisk mot politiken och tror att Sverige hade blivit ett bättre land om andra beslut tagits, är det inte nu, och absolut inte på Twitter som den diskussionen ska föras. Tids nog kommer det en valrörelse, och då är det VÄLJARNA som avgör. Politik är inte en tävling i vem som kan uppvisa mest indignation, kasta mest skit på ansvariga ministrar eller sabotera mest för regeringen. Politik är, som Olof Palme sa, att vilja.

Vi vet var S, V och MP vill, men vad vill övriga politiker? Vi vet att de inte gillar regeringen, men vilket samhälle vill oppositionen se förverkligat? Gud hjälpe oss om det är något så torftigt som sänkt skatt (på husbilar), stängd gräns eller hårdare straff. Så bygger man inget land, men det är så man får många följare på Twitter ...

Inga kommentarer: