måndag 5 augusti 2019

Kunskapen är större än det som går att leda i bevis

Bara några korta ord för att kicka igång dagen, vars mål är att hitta en väg in i arbetsåret, vars tema jag tänker mig ska vara detta: Humaniora behövs också, inte som ett alternativ utan som en likvärdig samtalspart i jakten på användbar kunskap. Balans mellan kunskapsområden är avgörande. Sanningen är inte en och odelbar. Mänskligheten förfogar över massa odiskutabla fakta, men det finns mer i världen än det som går att belägga och leda i bevis.

Jag vill se bevisen och evidens som kunskapens skelett, men vetande behöver nerver, kött och blod också. Och tankarna som styr handlandet är flyktiga och föränderliga. Fokuserar man enbart på det man vet säkert avfärdas en hel massa aspekter av verkligheten som behövs för att kunna bygga upp en karta av tillvaron som kan användas för att navigera rätt i livet.

Säkerhet är ett eftersträvansvärt mål, men om man slår sig till ro med det kommer man att famla i blindo på väldigt många viktiga områden i livet. Utan kritiskt tänkande och en utvecklad tolkningsförmåga kan ingen kunskap växa fram. Kunskap är inte samma som fakta. Kunskap är alltid mer eller mindre preliminär och föränderlig. Kunskapsutveckling är inte en linjär process, utan en dynamisk helhet. Nya rön kan omkullkasta gamla sanningar och visa på nya vägar fram i sökandet efter bättre vetande.

Vi lever i en tid där politiken mer än någonsin behöver bygga på mänsklighetens bästa insikter, men tyvärr saknas förståelse för hur kunskap faktiskt fungerar. Våra folkvalda väljer och vrakar därför bland alla resultat som kommer från forskarna och bygger med utgångspunkt i dessa upp en världsbild som stämmer överens med partiernas respektive ideologi och löften till väljarna. Och när forskarsamhället, som i klimatfrågan, påpekar att oroväckande många politikerna saknar överblick samt helhetssyn och därför drar fel slutsatser av den samlade forskningen anklagas forskarna för att vara partiska. Det är inte så man bygger ett hållbart samhälle och värnar förutsättningarna för liv på jorden.

Inga kommentarer: