söndag 31 maj 2020

Dagens bild: Det öppna samhället är sårbart

Bilderna på sammandrabbningar mellan polisen och civila i USA är skrämmande. Demokratin utsätts för enorm press och det öppna samhället kan på mycket kort tid upphöra att existera. Turkiet, Ungern och Polen är påminnelser om hur fort det går att ta ifrån medborgarna deras friheter och mänskliga rättigheter. Det är lätt att skylla på ondsinta makthavare, men samtliga länder ovan är eller var demokratier och det var folket som röstade fram ledarna vilka tackar folket för förtroendet genom att införa restriktioner och kringskära friheter. Ett välriktat skott mot demokratins lampa och mörkret sprider sig. Sen är det svårt att återupprätta demokratin och öppenheten. 

Bild: Ajan
Det finns riksdagsledamöter i Sverige som ser Ungern som ett föregångsland. Och många debattörer tar varje chans de kan få att misstänkliggöra regeringen. Talet om systemkollaps och invandringshot drivs inte av oro för demokratin, tvärtom används oro för att driva opinion för en hårdare och repressiv politik. Det är demokratin som uppfattas som ett hot eftersom den inte ger mörkrets krafter vad dess företrädare vill ha för egen del.

När tonläget är högt och känslorna stormar är det lätt att få för sig att det krävs drastiska åtgärder, men det är precis tvärt om. Det är då som tiden för eftertanke, reflektion och odlande av medmänskliga relationer är viktigare än någonsin. Och det är då som en väl fungerande skola och ett utbildningssystem som sätter kunskapen i centrum är som allra viktigast. Det är ingen slump att hatet och hoten riktar sig mot mot kunskapen, det kritiska tänkandet och analysen, för det är den som är grunden för demokratin, värnandet av öppenhet och även den som är förutsättningen för mångfald och jämställdhet. Bara den som vägrar lyssna och lära kan vara fundamentalism, och det är lika illa vilken typ av fundamentalism man ansluter sig till. Den enda vägens politik är en politik som leder oss bort från allt det som vi i Sverige säger oss värna.

Vår gemensamma demokrati behöver värnas kollektivt, annars löses den upp i atomer och försvinner; därmed försvinner även allt det vi vant oss vid att ta för givet. Vår demokrati skapar förutsättningar för fler och olika människor att leva sina liv i enlighet med sina drömmar och sina respektive olika sätt att tänka. Vår demokrati kräver kollektiv omsorg om det som är gemensamt. Mångfald är en förutsättning för hållbarhet, och därför är alla tankar som bottnar och går att härleda till individers egoism och girighet, alla tankar på vi och dem, att utgöra ett hot mot samhället som vi lärt känna det. Hotet mot vår demokrati kommer inte utifrån, det kommer inifrån, dels människor, dels grupper. Egoism och girighet anses med rätta vara dödssynder, inte bara för dig och för mig, utan för alla och även för demokratin.

Vår demokrati och mångfald i samhället är den enda garanten som finns för öppenhet och långsiktig hållbarhet. Det är vår egen egoism och girighet vi alla måste göra upp med och diskutera, liksom våra föreställningar om människor som kommer utifrån. Om vi låter känslorna räknas får vi ett samhälle som är motsatsen till dagens, och vi kan glömma alla ambitioner om att bygga ett kunskapssamhälle. Demokratin och öppenheten kommer liksom sanningen att vara det första offret, om ljuset släcks och mörkret tillåts sprida sig.

Viljan till makt är en mäktig kraft som löper som en röd tråd genom historien, som stänger in och kontrollerar och som hela tiden balanserar på gränsen till att bli paranoid. Enhet och slutenhet är vapnet i kampen om inflytande. Stängda gränser, murar eller upprepande av lögner och försök att sprida oro och misstänksamhet. "Det är känslan som räknas" är motsatsen till upplysning, kunskap och tilltro, vilket är grundstenarna i en fungerande demokrati. Både här hemma och i USA talar populisterna om fake news och om att journalisterna ljuger. Det är viljan till makt som talar, det är paranoida vanföreställningar. Varför skulle världens samlade klimatforskare ljuga, och hur kan någon tro att en hel yrkeskår bestående av tusentals journalister skulle kunna enas för att motarbeta en politik som det borde vara uppenbart för alla, med utgångspunkt i företrädarnas agerande och det som står i partiets egna texter, är ohållbart och går på tvärs mot demokratins grunder. Konspirationsteorier syftar alltid till att sprida en känsla av misstänksamhet mot alla som inte ser ut eller tänker som vi.

Även om gränsen just nu är i princip stängd kan det som händer i andra länder sprida sig hit till Sverige. Mörkerkrafterna är redo. Pistolen är laddad och riktad mot öppenhetens, demokratins och medmänsklighetens lampa. Marken är krattad. Nu går man i väntans tider. Ger vi dem bara en anledning kommer helvetet att braka lös och i kaoset som följer är risken stor att allt det vi tror på och har kämpar för i Sverige under generationer slås i spillror. Låt oss besinna oss, låt oss kämpa för det vi tror på istället för mot dem vi varken känner eller vet något om. Låt inte den anonyma mobben förstöra allt det som byggts upp i Sverige och Norden under genrationer.

Inga kommentarer: