tisdag 24 juli 2018

Det finns inget engelskt ord för bildning

Engelskan är känt för att vara ett rikt språk fyllt av synonymer. Ändå saknas ett ord för bildning. Det får tankarna att vandra. Här kan jag bara väcka frågan och kort reflektera. Är på väg ut. Kan ändå inte låta bli att tänka på hur språk, kultur, kunskap och grundläggande antaganden utgör en (komplex) helhet, och denna helhet ger upphov till konsekvenser.

Eskimåerna, brukar man säga, har en hel uppsättning olika ord för snö. Språket är det verktyg som människor kommunicerar med. Ord och tankar är två sidor av samma och det ena påverkar det andra. Saknas det ord blir det svårt att tänka om just det ämnet. Vad det betyder och får för konsekvenser att engelskan saknar ett ord som bildning går dock inte att uttala sig om med säkerhet. Jag lägger dock märke till ännu en skillnad mellan den så kallade kontinenten och den anglosaxiska världen.

Filosofin skiljer sig åt just längs den linjen, till exempel. Kontinental filosofi sätter språket i centrum, medan den analytiska filosofin har rötter i empirismens fokus på sinnena och konkreta iakttagelser. Bildning är också ett sätt att se på kunskap, och skillnaden mellan Tyskland/Frankrike och England är stor. Sverige intar en lite ambivalent hållning, men jag skulle säga att vi tillhör den analytiska traditionen. Det kan också kanske fungera som delförklaring till en del skillnader mellan Danmark och Sverige. Brexit blir också mer förståeligt i ljuset av denna insikt.

I svenskan finns ordet bildning och den svenska skolan hade länge en bildningsambition. Så ser det inte riktigt ut längre. Inte så att det är mycket bättre på kontinenten, men jag ser med oro på hur strävan efter bildning i den svenska skolpolitiken allt mer ersätts med ett mät- och resultattänkande. Orden och tänkandet förpassas till periferin och mätbara resultat, målstyrd prestation och siffror som går att kontrollera förvandlas successivt till målet med utbildning.

Utvecklingen oroar mig, för vad är vi människor utan orden och tankarna? Bildning är inte bara ett ord, det är ett intellektuellt verktyg och både ordet och tankarna som uppstår som en effekt av att ordet existerar och används behövs idag mer än någonsin, inte bara i Sverige utan även i England och inte minst i USA.

Inga kommentarer: