Jantelagen talas det om ibland i Sverige. Att den lägger sordin på stämningen, att den hindrar kreativa människor att komma fram, upp och ut. Att den håller nere lönerna för de som är duktiga och vill någonstans i samhället (se här till exempel). Många känner igen sig när ordet dyker upp. Ofta sätter man likhetstecken mellan Jantelagen och avundsjuka, och man riktar drömmande blickar mot det förlovade landet i väster, Amerika. Där säger man, "Good for you" och man menar det, på allvar. Så ser i alla fall drömmen ut. I USA får man vara framgångsrik. Tänk om det var så i Sverige också.
Men är det verkligen det vi, och med vi menar jag här alla (verkligen alla) som bor i Sverige, just nu, vill ha? Ett samhälle där några kan rycka ifrån de övriga och bli svinaktigt rika. Är det verkligen positivt för ett samhälle med klyftor? Det talas i artikeln och i debatten som spridning, men med ökad spridning blir det över tid så att några kommer att ha fler fördelar än de flesta, och då får man klyftor. Som i USA. Och ju större klyftor, desto mindre generellt välstånd i ett samhälle. Det har otaliga studier visat.
På pappret låter det så klart bra. Tanken är lockande, och det är lätt att känna förakt för Jantelagen. Man får många med sig, som nickar instämmande när den nämns. Man är bland likasinnade. Men jag brukar tvärt om hävda att Jantelagen är en Svensk (jag vet att den formulerades av Axel Sandemose som är Norsk, eller är han Dansk? Blir osäker) uppfinning som är lika viktig som skiftnyckeln.
Jantelagen är positiv. Den håller tillbaka de galnaste idéerna, den gör att det krävs lite av den som vill lyckas. Man måste helt enkelt skärpa sig, och den får dem som inte riktigt har drivet att kliva av banan tidigare. Jantelagen hjälper hela samhället att sålla fram de bästa. Om alla förväntas förverkliga sin dröm kommer bara ett litet fåtal att lyckas, som i USA. Ett land som allt mindre framstår som något att sträva efter.
Jantelagen skärper sinnet. Jantelagen utjämnar och sprider välstånd på ett opolitiskt sätt. Det är en i samhället inbyggd mekanism för generellt välstånd. Och det är bara de som inte riktigt har vad som krävs för att lyckas som klagar på den.
Jantelagen främjar ödmjukhet, eftertänksamhet och solidaritet. Den försvårar för den som har ambitionen att höja sig över mängden, vilket gör att bara de bäst lämpade lyckas. Jantelagen är samhällsbyggande och borde omfamnas, inte smutskastas.
Tänk ett varv till. Tänk om, gör rätt. Jantelagen är positiv. Betänk att Sverige och Norden fortfarande på många sätt är länder som andra avundsjukt sneglar på. Jantelagen har varit en del av den framgången, kanske är det därför vi står relativt starka när det blåser i världen?
Kanske, jag vet inte. Men jag tror!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar