söndag 22 december 2019

Dagens bild: Sågar vi av den gren vi sitter på?

Dagens bild visar två människor som kämpar och drar för livet för att få över den andre på sin sida. De drar i en såg och sågen vilar mot en gren. Fantasin kickar in, kreativiteten tar över. Först går det bra för figuren till höger, sedan vinner den till vänster mark. Sågen som de kämpar och drar i utsätts för stora påfrestningar och varje gång någon av gubbarna vinner mark skär sågklingan djupare och djupare in i trädet. Jag ser en bild av mänskligheten, demokratin och naturens bräcklighet.

Bild: Ajan


Mänskligheten är de två gubbarna som inte är överens och som kämpar för sin sak, för sin syn på världen. Demokratin är sågen som inte tål hur mycket påfrestningar som helst; som båda är beroende av för att inte falla ner från grenen som håller dem uppe. Naturens bräcklighet och människans hänsynslösa utnyttjande av den representeras av det faktum att varje vunnen millimeter som gubbarna lyckas kapa åt sig innebär att sågen skär djupare och ner i grenen som håller allt och alla uppe. Båda förstår att sågen är ömtålig och att grenen håller dem uppe. Ändå kämpar de om att få dra åt sitt håll, trots att grenen förr eller senare kommer att gå av.

Jag ser en bild av egoism, kortsiktighet och mänsklig dumhet. En bild av ohållbarhet, oresonlighet och tolkar den som en uppmaning att tänka om, tänka rätt och börja samarbeta för allas bästa. Konkurrens driver inte kvalitet. Egoism leder till att alla får det sämre på sikt även om jag kanske vinner i det korta loppet. Demokratin är bräcklig och naturen tar inga som helst hänsyn till människors känslor och drömmar. 

För några månader sedan eldhärjades Kalifornien och nu brinner Australien. Inlandsisen på Grönland och jordens glaciärer smälter. Och politikerna söker mandat för en politik som handlar om att stänga gränser och göra skillnad på människor, vilket leder till ökade klyftor. Regnskogens rika mångfald skövlas för att multinationella företag ska kunna tjäna pengar på monokulturens palmolja. Jorden blir en torr och torftig plats att leva på, och de rikaste av de rikaste blir rikare på alla andras bekostnad. Att julhandeln slår rekord igen är inte tröst, det är bara ännu ett skär med sågen på den gren vi alla sitter på och är beroende av.

Inga kommentarer: