fredag 26 augusti 2011

Vad kan vi lära av Steve Jobs?

Fastnar för två citat i dagens tidning. De kommer från Steve Jobs (se här, för en presentation av några minnesvärda ögoblick i hans karriär), och jag ser dem som nyckeln till Apples framgång.
Design är ett märkligt ord. En del människor tror det står för hur saker ser ut- Men om man ser på det lite djupare så handlar det självfallet om hur saker fungerar.
Det är svårt att designa någonting så komplext (som datorer) genom att använda sig av fokusgrupper. Ofta vet inte folk vad de vill ha förrän man det för dem.
Här, om ni frågar mig, ligger en viktig del av Apples framgång. Men den som tror att hela framgången går att hänföra till citatens upphovsman, den närmast helgonförklarade Steve Jobs, har gravt missbedömt situationen.

Utan lojala kunder finns ingen framgång. Apple har genom åren blivit Apple eftersom man lyckats upprätthålla relationen med köparna. Och den bygger, som jag förstår det, på ovanstående två principer. 1 (som är den viktigaste). Design handlar om vad som fungerar, i första hand, och sedan om form. 2. Fråga inte vad folk vill ha. Ge dem det du själv tror på och vill använda.

Steve Jobs verkar vara en företagsledare som insett att hans framgång är resultatet av en relation. Apple har under hans ledning satt principen om Flyktlinjer i verket. Man har kastat ut produkter med robust och genomtänkt design, på marknader där det redan fanns ett behov och sedan har man ödmjukt följt med flödet. Framgången kan sägas bygga på en unik kombination av kaxighet och ödmjukhet.

Jag ser det som ett tecken att Steve Jobs, på eget initiativ, lämnar posten som VD. Han visar här prov på sin unika inställning till företagande och sin egen person. Även om hela världen ser honom som Gud, så tycker jag detta beslut tyder på att han vet sin roll i helheten. Han är en kugge i ett maskineri, varken mer eller mindre viktig än någon annan. Om framgången för företaget skall hålla i sig krävs att man inte dyrkar Jobs, utan att man vågar ta nya steg, och att man inte släpper grundprincipen som formulerats i de två citaten.

Det jag särskilt gillar med citaten är dess enkelhet. De är receptet för framgång, och det har alltid varit så enkelt, och därför behövs inga experter och inveklade planer. Framgång går aldrig att planera för, den kan bara upptäckas i efterhand. Och man behöver inga andra principer än dem två som Jobs presenterar.

Förstår man detta, då har man samtidigt tagit ett gigantiskt kliv mot en mer adekvat förståelse av kultur. Man har öppnat upp för och släppt in slumpen i tänkandet. Man har insett att allt handlar om relationer, om att våra befintliga relationer. Och det handlar om ödmjukhet inför dem som befinner sig längst ner i pyramiden.

Steve Jobs största styrka och ett bevis på hans genialitet är att han väljer att kliva av när han inte längre kan uppfylla de krav han själv ställer på sig. Därför, alla företagsledare i världen, lyssna och lär. Då finns det hopp för samhällets långsiktiga överlevnad:
Jag har alltid sagt att om det kommer en dag när jag inte längre är kapabel att utföra mina plikter och uppfylla de förväntningar som finns på mig som vd för Apple, så skulle jag vara den första att berätta för er. Dessvärre har den dagen kommit.
Här finns allt man behöver veta om framgång, koncentrerat i några få ord. Släpp taget och lita på att det bär. Tro inte att framgång går att planera. Var ödmjuk inför din egen person och roll i helheten, oavsett vad andra säger eller tror.

Makt kommer underifrån, alltid underifrån!

4 kommentarer:

Christopher Kullenberg sa...

Men så kan man förstås även lägga till en lite mera kritisk maktdimension. Apple är framgångsrika för att de minskar valmöjligheterna, låser in kunderna till specifik hård- och mjukvara, och ständigt använder sig av proprietära format.

Sen, när det finns tillräckligt mycket pengar för advokater, så patentstämmer man konkurrenterna (ex Samsung) tills ett effektivt monopol kan upprätthållas.

När man har minimerat valen, behöver man inte längre göra bra produkter.

Eddy sa...

Håller med Christopher, också. Så klart! Och jag erkänner villigt att jag saknar både datorkompetens och insikt i företaget Apple för att utala mig i de viktiga frågor du reser. Ser det som en annan (och mycket viktigare diskussion), som jag med varm hand överlåter till dig och andra som kan den biten.

Samtidigt gillar jag faktiskt produkterna. För mig är de perfekta. Min iPod, min iPhone och min iPad håller jag för att vara mina bästa köp. Jag har varken förmågan eller tålamodet att unnyttja alla möjligheter som finns med andra plattformar. Driftsäkerhet är det mest centala för mig. Det får jag från Apple.

Och som du skrev i en tidigare kommentar, man varken kan eller bör vara uteslutande kritisk mot något fenomen. Jag ville här rikta uppmärksamheten mot Jobs som ledare. Där finns mycket att lära, alldeles oavsett hur kitisk man kan och bör vara till stora multinationella jättar!

Tar för övrigt tacksamt emot tips på var jag kan hitta likvärdiga alternativ till Apples produkter.

Christopher Kullenberg sa...

Ja, alltså, till teknik måste man ha en dubbel inställning.

Å ena sidan måste man acceptera en flygplansmotor helt okritiskt, lita på den, för att överhuvudtaget kunna flyga.

Men då och då, när det är relevant, måste man "kritiskt" öppna den svarta lådan och se hur den hänger samman.

Var själv en sk. "macman" för några år sen och gillade läget. Sen började jag hänga med hackare, som visade mig hur datorer fungerar, och när man väl vill ändra på hur system är byggda i grunden, så är mera öppna system att föredra.

Eddy sa...

Jag tror ju på arbetsdelning och på möten mellan kompetenser, att det är där som ett långsiktigt hållbart samhälle byggs. Just nu är detta med teknik och datorer en stängd svart låda för mig, och därför är jag djupt tacksam för vad du och andra gör på det området Christopher. Jag är imponerad! Och samtidigt frustrerad över att inte ha speciellt mycket att komma med där. Jag har accepterat att min lott är att gräva i andra svarta lådor. Alla kan ju inte vara inne och rota i allt, tänker jag.