söndag 3 juli 2011

Snällhet, tacksamhet och nyfikenhet

Så sa han på TV nyss, Stefan Einhorn. Att det finns tre ord som idag är sorgligt undervärderade. Tre otroligt viktiga och fina ord som används alldeles för lite och som ibland till och med föraktas. Snäll är fint att vara. Snälla borde fler vara, oftare. Snällhet föder snällhet. Eftersom alla människor är sammankopplade och alla handlingar påverkar varandra, i och genom kultur, så borde snällheten uppvärderas. Att vara snäll är att bry sig om både sig själv och andra. Att vara snäll gör världen till en bättre plats, för alla. Att vara snäll är vackert, viktigt och inget att skämta om. Snällhet bygger samhällen och bär på frön till framtiden, den långsiktigt hållbara framtiden.

Tacksamhet är förutsättningen för snällheten. För att kunna vara snäll krävs att det finns tacksamhet hos mottagarna. Tacksamhet föder snällhet. Den som är tacksam och som odlar sin känsla av tacksamhet har lättare att vara snäll. Och tacksam kan man vara över allt, även eller kanske framförallt, små saker. Att vara vid liv. En vacker solnedgång. Mättnadskänslan efter en god middag. Att ha semester. Att vakna bredvid någon man älskar och är älskad av. Det finns så mycket. Bara fantasin sätter gränsen. Ser man det ökar graden av tacksamhet.

Slösar man med både snällhet och tacksamhet så ökar båda. Ju mer man ger och delar med sig, desto mer får man tillbaka, av snällhet och tacksamhet. Det är vackert. Två vackra ord! De vackraste. Kanske.

Och nyfiken. Det krävs av en om man skall kunna orka fortsätta och utvecklas. Också ett vackert ord. Nyfikenhet föder nyfikenhet, i en anda av upptäckarglädje som föder processen och ger den liv.

Tacksamhet, nyfikenhet och snällhet. Tre ord som man kan bygga ett samhälle på. Tre ord som borde användas mer. Tre ord som borde omsättas i handling oftare. Tre ord som blir värdefullare ju mer de används. Tre ord som alla kan ta till sig.

Tre små ord. Tänk vad enkelt, egentligen. Livet är inte svårt. Det är vi som gör det svårt.

3 kommentarer:

Lennarth sa...

Fundering som dyker upp är varför allting numera skall uppgraderas och värderas högre.

Statusen att vara lärare måste höjas.
Snällheten skall ökas
Värdet av att vara bonde måste höjas för annars växer landskapet igen.
Om allt värderas allt högre så sker ingen förändring i förhållanden. Och måste det göras?
Borde vi inte välja något, och då kanske snällhet, istf att att välja allt och höja värdet eller statusen på det?
Så vad är viktigast i livet? Värdera det!

Bent Floberg sa...

En egen reflektion är dock att snällhet inte alltid fungerar. På något sätt så verkar den som gapar och skränar mest får igenom sina krav först. Detta kan göra att de som inte är snälla premieras pga att folk inte orkar med dem och vill få tyst på dem, vilket i sin tur kan ge fel signaler till samhället...

Här kommer kanske personlig integritet in i bilden också...

Som vanligt, tack för att du delar med dig av dina intressanta tankar Eddy!

Mvh

Bent

Eddy sa...

Du har en poäng Lernnarth, absolut. Om allt uppvärderas förändras inget. Men just dessa tre ord sammanfattar för mig mycket av de som jag anser vara viktigast i livet. För mig är dessa tre ord oerhört värdefulla. Och jag tycker att just dessa ord lite för ofta glöms bort. Det finns lite för många exempel på enkla lösningar idag. Snällhet, tacksamhet och nyfikenhet är tre ord som är så långt ifrån enkla lösningar man kan komma, anser jag. Och det är ord som måste jobbas med för att något ska hända. Det är öppna ord, som definieras i och genom handling. Sådana ord gillar jag!

Är benägen att hålla med även dig Bent. I det korta loppet fungerar inte alltid snällhet. Ibland är det oerhört frustrerande att se hur motsatsen premieras, gång på gång. Men det är då man behöver tillförsikt, och tålamod. Snällhet fungerar alltid, i det långa loppet. Förr eller senare ger konsekvent snällhet utdelning. Man måste tro på det. Och det fina med den tron är att man i alla fall, hur det än går, aldrig är en förlorare. För man mår bra själv av att vara god. Det gör man inte av onda handlingar, även om de går hem. Snällheten kan se ut som det kortaste strået, men i längden, vilket är vad som räknas, vinner alltid snällheten.

Det är i alla fall så jag tänker! Tack för utmanande kommentarer som leder framåt, och en fin fortsättning på sommaren!