söndag 18 oktober 2020

Hur hamnade vi här?!

Idag får friska människor den bästa vården, som utförs av privata företag vilka dränerar skattebasen genom att plocka ut vinst från verksamheten. Elever med bäst förutsättningar går på de skolor som har mest resurser. Även dessa drivs av privata ägare som plockar ut vinst ur verksamheten, en vinst som ofta genereras genom att anställa färre lärare. Samhället satsar idag lika mycket på vård och skola, och ”effektiviseringsvinsterna” hamnar i privata ägares fickor. Det är därför berättigat att fråga: Vad fan får vi för pengarna? Vad är samhällsvinsten med att låta skattebetalarna finansiera privara företags vinster? Idag är det också så att de som kan betala för sig får mest i bidrag (RUT & ROT), vilket dränerar skattebasen ytterligare. Och de rikaste smiter också mest från ansvaret att betala skatt. 

Hur kommer det sig att politiker tävlar om vem som har den hårdaste och mest oresonliga politiken, istället för att lägga fram förslag som leder till att fler får bättre förutsättningar att bygga sig ett bättre liv tillsammans med jämlika medmänniskor? Hur kommer det sig att försämringar i arbetsrätten uppfattas som en modernisering? Hur kommer det sig att politiker som talar om jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet målas ut som extremister, samtidigt som rasistiska populister normaliseras?

Hur hamnade vi här? Hur kom skolan, vården och arbetsrätten att handla mer om privata ägares vinstintressen än om medborgarnas behov av utbildning, hälsa och trygghet?

Inga kommentarer: