måndag 12 oktober 2020

Några tips rörande insamling av kvalitativ empiri

Att samla in empiri med hjälp av intervjuer handlar INTE om att få svar på ett antal frågor utan om att skapa ett underlag till analys, och det är ANALYSEN av empirin som leder fram till undersökningens resultat. Därför är det så viktigt att man skaffar sig en väl genomtänkt uppfattning om vad man förväntas göra, redan innan man bokar intervjuerna och sätter igång inspelningsutrustningen. Här följer lite tips och saker att tänka på när man formulerar intervjufrågor:
1. Tänk på att ni samlar in empiri, det vill säga ett underlag till analys. Inte information, fakta eller något liknande. Materialet som samlas in ska analyseras, det vill säga avlockas betydelse  genom att så att säga läsa mellan raderna på vad som sägs. 

2. Ställ inga frågor direkt om det ni är intresserade av och uppsatsen handlar om. ”Översätt” teorin till frågor som gör att informanterna talar om saker som handlar om det som ska undersökas utan att svara på specifika frågor. Det är uppsatsförfattaren som ska svara på forskningsfrågorna, inte de som intervjuas. 

3. Använd inga teoretiska begrepp i frågorna och be inte intervjupersonerna kommentera teorin.

4. Ställ inga ledande frågor, eller frågor som kan besvaras med ja/nej. Då blir underlaget tunt och det blir svårt att analysera empirin. Ni ska inte få era påståenden bekräftade eller förkastade.

5. Ställ öppna frågor som ger intervjupersonen stor frihet att dela med sig av tankar som hen anser vara viktiga. Ju större möjlighet den som ska svara har att själv tolka frågan desto bättre är det eftersom det ökar chansen att ni får reda på saker som ni inte tänkt på, men som kan visa sig användbart.

6. Ett bra sätt att tänka när man formulerar frågor är att be dem man intervjuar att berätta om saker istället för att svara på frågor. Det kan också vara bra att känna till att det visat sig bättre att fråga hur det kommer sig att ..., istället för att fråga varför något är på ett speciellt sätt. 
7. Det är ingen kritisk granskning eller ett journalistiskt uppdrag ni är ute på. Ni ska inte avslöja något. 

8. Ge dem ni intervjuar tid att tänka efter. Då blir svaren och underlaget bättre. Var inte rädda för tystnad, den talar till er fördel. 
9. Tänk på att även uppenbara lögner kan säga något om ämnet som undersöks. Det är inte sanningen ni är ute efter, utan tankar som kan användas i en analys som ger er kunskap om ämnet. Kunskapen man söker när man arbetar kvalitativt är ofta indirekt, därför är det viktigt satt förstå att det inte är information eller fakta man samlar in.

10. Formulera många frågor, men tänk inte att ni ska ställa alla frågor. Vissa är intervjupersoner är pratsamma andra inte. Förbered er på alla eventualiteter så kan ni fokusera på att vara närvarande i stunden och ställa följdfrågor som visar att ni lyssnat och är intresserade.

11. Börja med några kontrollfrågor (kön, ålder, hur länge man jobbat där och så vidare) för att komma igång och bli varm i kläderna. Vänta med frågorna som är viktiga och tänk på att även den som ska intervjuas behöver tid att vänja sig vid situationen.

Inga kommentarer: