Språk ses allt för lätt som ett slags grädde på moset. Konsekvensen blir att när man måste spara, då är det där man sparar. För problemen som det möjligen skulle kunna orsaka ligger långt bortom den horisont som bestämts skall gälla, i samhället, politiken och arbetslivet. Och spara måste man, om Björklund skall få sitt nobelpris. Sparar gör man följaktligen, till exempel på språk, som Göteborgs Universitet nu enligt DN och SvD tvingas göra. Konsekvenserna kommer inte att visa sig än på länge, vilket alla vet. Därför blir det möjligt att genomföra besparingarna. Men den som lever kommer att få se om oron var obefogad eller ej.
– En nedläggning vore en skandal, det skulle innebära att det i framtiden kommer att saknas personer både i samhället och vid universiteten som kan läsa texter av Dostojevskij, Petrarca och Platon på originalspråk. Det enda syftet är besparingar. Det visar på okunskapen inom universitetsledningen om värdet av språk och språkutbildningar.Det enda vi vet att politikerna och andra ansvariga inte kommer att vara dem som får ta hand om eventuella problem. "Vi har fullt upp med att ta hand om problem från tidigare regeringar" kan möjligen fungera som ursäkt, men inget av detta är hållbart. För samhället, och på sikt. Alla kommer att tvingas betala priset för de kortsiktiga vinsterna som cachas in nu för att få det att se ut som allt är frid och fröjd i samhället. Alla vet att det inte är hållbart, ändå genomförs besluten. Gång på gång.
Tidigare har holländska, hebreiska, polska, bulgariska och tjeckiska försvunnit från Göteborgs universitet.
Allt pekar i en enda riktning. Alla beslut leder förr eller senare till samma resultat: Du kommer att tvingas ta hand om och se efter dig själv och din familj. Samhället nedmonteras, bit för bit. Kanske vi bör lyssna på EU-kommissionären Neelie Kroes. Kanske är det IT och Internet som kommer att generera jobb och välfärd till kommande generationer. Kanske, men hur det blir med den saken kan ingen veta idag. Och jag tycker nog att följande ord låter lite för bra för att jag ska kunna ta dem på riktigt stort allvar, även om jag håller med i sak.
It är den bästa motorn för den strukturomvandling som är nödvändig för EU:s framtid. Det handlar bland annat om e-hälsa, smarta energinät och billigare offentliga upphandlingar.Sverige och politiker i alla länder måste ta sitt ansvar och satsa, inte spara. Skatt är inte en kostnad, det är en investering! Men denna typ av investeringar skall inte genomföras av kortsiktigt ekonomiska skäl, för det är precis vad som försatt oss i den situation vi just nu befinner oss. Kanske det finns annat som är viktigare?
Tack vare internet kan småföretagen fördubbla både tillväxt och export. It är vägen till framgång och konkurrenskraft. Den som är bra på it kan se fram emot en mycket god löneutveckling. Vilken annan bransch har sådana framtidsutsikter?
Ta bara den framväxande tekniken för datormoln, som redan i dag genererat en miljon jobb i Europa. Om vi spelar våra kort rätt blir det tre miljoner jobb 2015. Det innebär minst 40 000 jobb i Sverige. Det är just detta vi måste satsa på om vi inte ska förlora en hel generation.
Tjänster som bygger på radiospektrum – allt från trådlöst internet till medicinsk utrustning – står för ytterligare 3,5 miljoner jobb. Även här går Sverige i bräschen genom den tidiga utbyggnaden av 4 G-nätet. Jag tror att Sverige skulle kunna bli bäst i världen på it om ni väljer att satsa fullt ut.
Saknar seriösa samtal om vad som egentligen är det viktiga, och om till vad samhället skall finnas och vad det skall ansvara för. Saknar överhuvudtaget konsekvensanalyser, och samtal kring olika tolkningar av dessa. Saknar engagemang kring och intresse för den bas som allt annat vilar på. Den kortsiktighet som växer fram känns som det största och allvarligaste hotet, både på kort och på lång sikt.
Allt hänger som sagt ihop, och allt som görs ger upphov till konsekvenser. Liksom allt det som inte görs. Allt rör sig. Makten finns överallt och påverkar, även om den är osynlig. Tänkte avsluta med ett alldeles lysande exempel på just det, som hämtas från kommentatorsfältet på förra bloggposten, om klass. Allt hänger samman. Ovanstående exempel och konsekvenser är tydligt medelklassrelaterade. Jobb inom IT kräver utbildning, och utbildning kräver (och kommer allt tydligare framöver, som en konsekvens av rådande utbildningspolitik, att kräva) resurser, ekonomiska såväl som sociala. Ann-Helen skrev så här, om klass:
Jag kommer att tänka på något jag var med om förra sommaren. Det var en slags matmarknad, trodde jag, i Köpenhamn. Det liknade en arrangerad landsbygd, med en massa halmbalar uppställda kring stånden och mer en grönsaksutställning än matmarknad som jag hade föreställt mig (och det är ju intressant, i sig, hur "mat" mer kommer att handla om råvaror - och så råa och jordiga som möjligt, i "den nya nordiska maten"). Det var också ett slags tält där, med några kalvar i en inhägnad. Där stod uppfödaren, med kalvarna, och vi stod och tittade lite på dem. "Såna här har du väl inte sett förr", sa uppfödaren och log lilla-vän-aktigt mot mig, nu hade han identifierat en riktigt räddhågsen och naturfrämmande stadsbo. Trodde han. Mitt sällskap sa, nej hon har växt upp på en bondgård, hennes far är bonde. Uppfödaren såg lite besviken ut för att han hade tagit fel, och sa "jaha, men inte EKOLOGISK säkert!". Som det sista ordet. Jag kände mig underligt provocerad. Ja, i den stunden fick jag riktigt lust att fara hem, ta över jordbruket och industrialisera det så mycket det bara går iväg från allt vad ekologi heter, och med mer mat till massorna. Inte de finsmakare som den här uppfödaren troligen var allierad med, i sitt hovleverantörskap. Det är skillnad på bönder och bönder, och det är en klasskillnad, och miljöfrågor kommer in här på ett olyckligt vis, som en moralisk skillnad. Det gynnad inte "en hållbar utveckling", snarare kan det skapa konflikt. Som det gjorde i den här scenen.Kloka ord! Vilket samhälle vill vi ha? Och är vi beredda att betala den fulla kostnaden för dess genomförande? Oavsett vad vi svarar på frågan kommer vi att få leva med konsekvenserna. Allt hänger som sagt ihop. Fundera på vem som tjänar och vem som förlorar på att detta är kunskap som inte sprids i samhället?
6 kommentarer:
Jag tror snarare att detta är resultatet av att vi närmar oss slutet på överskotts- och konsumtionssamhället och går mot lågenergisamhället. I ett sådant måste man välja mellan exemeplvis hur många språk man kan läsa på universitetet och fungerande brandkår exempelvis. Peak oil, peak coal och peak gas plocker ner komplexiteten i samhället och det är bara för oss att anpassa sig.
Och Anonym 14:06. Du behöver ite oroa dig. Snart kommer läget då vänstern måste välja mellan att köpa röster från antingen invandring eller från den den offetliga sektorn. De kommer att välja att köpa sina röster från den offentliga sektorn. Resurserna kommer att inte räcka till bägge.
I grunden tror jag att det handlar om en sak jag länge tänkt på; ett välfärdssamhälle har en "maxpunkt"; alltså det kan bli "fullt", och ka inte längre byggas ut, då kommer den att kollapsa under sin egen vikt. De nya ekonomiska, ekologiska och resursmässiga gränserna kommer att göra det svårare för staten att stampa fram resurser till att hålla maskineriet igång.
Men här kan du protestera:
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6686
Förutom de ovan nämda språken försvann också bosniska, kroatiska, serbiska och slovenska vid Göteborgs universitet. Sammanlagt har alltså 9 språk redan försvunnit, nu är ytterligare fyra hotade. Beslutet tas på onsdag, skriv gärna till Humanistiska fakultetens ledning, GU:s rektor Pam Fredman och glöm inte heller skriva under den ovan nämnda namn insamlingen.
Vad beträffar studier av europeiska språk och därmed intimt sammankopplade kulturer,blir dessa per automatik,
inom en icke alls avlägsen framtid,mkt sannolikt helt utraderade till förmån för det nya "invasions-språket" arabiskan,
troligen jämte engelskan de ENDA två som blir kvar. Den oproportionerligt höga nativiteten från MENA-länder ritar framtidens språkkarta...
Intressant Isa, att du vill att dina ord ska finnas med här på min blogg. Nu under eget namn, och lätt redigerat. Förstår dock inte vad du vill säga, eller om du anser att det är bra eller dåligt? Invasion låter dock inte så positivt. Det blir som det blir med den saken, och det har inget att göra med vilka kurser som ges på universitetet, om du frågar mig. Jag skrev min post för att belysa regeringens utbildningspolitik, inte landets migrationsdito. Språk förändrad i takt med om och hur de används, det kan inga folkvandringar i världen ändra på. Och anledningen att skaffa barn handlar knappast om invasion!
Hej,
Språkdebatten fortsätter med en debattkväll vid Göteborgs Universitet, den 28 november 2012, kl. 18-20, i Stora Hörsalen (Campus Näckrosen, Renströmsgatan 6).
Mer information på https://www.facebook.com/events/111548522342352/eller http://sprak.gu.se
Välkomna!
För arrangemangskommittén,
Evie Coussé
Skicka en kommentar