tisdag 10 november 2020

Misstänksamhetens giftiga politik

Misstänksamhet och tvivel är ett gift som likt virus tenderar att sprida sig i samhället och mellan människor. Där och när ingen kan lita på någon löses medmänskligheten upp och människor vänds mot varandra, vänner blir fiender och känslan av hot växer och förgiftar klimatet i hela samhället. Alla drabbas, men de fattiga och annorlunda drabbas värre än de privilegierade. Därför går det inte att bygga ett fungerande samhälle med utgångspunkten att det finns en konspiration och dolda hot som bara de initierade ser. På samma sätt som länder som har demokrati i sitt namn inte är demokratier värnar nationalistiska politiska partier inte sitt eget land, bara den makt de kan få genom att misstänkliggöra människor med annan härkomst, annat språk och andra traditioner. Och frihetens förkämpar är på samma sätt mer intresserade av att försvara rätten att hata och misstänkliggöra andra än att värna yttrandefriheten (som kräver respekt för demokratins bräcklighet). Om det rådde tvivel innan torde det nu stå fullkomligt klart för alla att det är precis så som populism fungerar. Trump påstår att han sätter America First, men när en majoritet av väljarna i landet lägger sin röst på demokraternas kandidat använder han makten han än så länge har åt att förstöra så mycket som bara går innan han tvingas lämna Vita huset.

Trump fick inte bara makten för fyra år sedan, han banade även väg för en våg av högerpopulism i världen, och när han nu med all önskvärd tydlighet visar världen hur han ser på demokratin är det en påminnelse för alla människor som värnar kunskap, öppenhet och grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Under fyra års tid, och även före det, har Trump underblåst motsättningar, spridit misstänksamhet och matat anhängarna med lögner samt byggt sina valkampanjer på hatretorik och personangrepp. Han har sått tvivel om mediernas trovärdighet och nu ifrågasätter han valprocessen, själva fundamentet för demokratin. Utan att kunna presentera några hållbara bevis för rimligheten i anklagelserna. Att en sittande president använder makten som investerats i honom och ämbetet han uppbär för att undergräva förtroendet för samhället är minst sagt allvarligt.

Partier som inte respekterar komplexiteten i den demokratiska processen och som spelar på känslor och väljer de kunskaper som passar deras intressen hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. De pekar på utifrån kommande hot för att slippa granskas själva, de säger sig vara våra vänner när det i själva verket är de och deras politik som utgör hotet. Ända sedan 1990-talet har SD upprepat lögnen om massinvandring som är en konspirationsteori som tillsammans med andra liknande konspirationsteorier utgör högerpopulismens förenande narrativ. Bara det faktum att det finns en global sammanslutning av NATIONALISTISKA partier borde få alla människor som bryr sig ett uns om kunskap att vakna. Om de verkligen vore nationalister och satte sitt eget land i första rummet skulle de inte liera sig med antidemokratiska rörelser utomlands, och de skulle lägga mer energi på att faktiskt värna det egna landets intressen istället för att misstänkliggöra alla världens muslimer, judar och vänsterpolitiker. I ett öppet och demokratiskt land med ett fungerande juridiskt system finns plats för alla som följer lagen och värnar demokratin.
 
Att Jimmie Åkesson slingrar sig när han får frågan i Agenda om hur han ser på Trumps agerande efter valförlusten är en tydlig indikation på vilken typ av politiker han är. Än så länge balanserar han på anständighetens gräns, för han vet att om han uttrycker sin ärliga mening får han partiets "vanliga" väljare mot sig, och tar han tydligt avstånd från Trump finns en risk att partiets hard-core-fans vänder SD ryggen. Tvekan är en signal till kärnväljarna som förstår att det inte går att tala klarspråk innan man fått (eller, som partiföreträdare sagt vid olika tillfällen, tagit) makten. Alla vi som ser igenom populisternas retorik har ett ansvar att påpeka detta, det är enda sättet att försvara kunskapen, demokratin och öppenheten! Lått oss hoppas att det juridiska systemet i USA kan stå emot trycket och att landet kan enas igen, inte bara för amerikanernas skull utan för mänsklighetens och livet på jordens skull. Faran är dock inte över än på länge eftersom misstänksamhetens gift likt coronaviruset finns där ute och när som helst kan sprida död och förintelse.
 
Islamismen utgör det stora hotet säger SD. Och högerprofilerna Hanif Bali och Jan Sjunnesson kommenterar inte Trumps förlust utan använder sina plattformar på sociala medier för att sprida misstänkliggörande nyheter om muslimer istället. De bryr sig alltså mer om att sprida misstro och underblåsa känslan av hot än att värna öppenheten och demokratin som just nu utsätts för ett av de värsta angreppen sedan 1930-talet. Demokratin kan inte försvara sig själv, den måste alla som tror på den värna i ord och handling varje dag, inte bara i tider som dessa. Och den som väljer att INTE göra det visar i akt och mening tydligt var de står och vilka värde de försvarar.

Nu när det äntligen verkar finnas ett lovande vaccin mot covid-19 måste alla krafter riktas mot nationalismen, rasismen och totalitarismen. Som tur är finns det redan gott om vaccin mot populism, men det måste accepteras och spridas i samhället för att få verkan i befolkningens breda lager. Skolan som sålts ut till internationella ekonomiska intressen behöver återupprättas och KUNSKAPEN behöver placeras i centrum för utbildningssystemet som helhet. Det är enda sättet att värja sig mot konspirationsteorier. Och medierna måste ta sitt ansvar och inte passivt återge konspirationerna och de lögnaktiga påståendena. Mediernas roll i demokratin är att GRANSKA makten kritiskt, inte att fungera som megafon för alla som har en åsikt. Agenda som borde vara ett kritiskt analyserande nyhetsmagasin har utvecklats till en förment neutral arena där politikerna själva får analysera varandra?!

Jag är djupt oroad över det som händer eftersom jag vet hur bräcklig demokratin är och hur mäktig kraft dumheten och ointresset är. Det gör ont i magen när jag tittar på intervjuer med Trumanhängare som köpt hans lögner och som agerar som nyttiga idioter för konspirationsteoretikerna som vill skapa kaos och undergräva demokratin eftersom de tjänar pengar på kaoset som uppstår när känslan av paranoia växer. Alla vinner på att välja att lita på varandra, det visar den forskning som finns på området. Problemet är att den som valt misstänksamhetens väg inte lyssnar på forskningen. Trump "varnade" till med folket för Biden som lovade att lyssna på forskarna. Där och när kunskapen inte betyder något vinner dumheten, som leder till otrygghet och misstänksamhet, det är vår tids största dilemma.

2 kommentarer:

Bengt Anders sa...

Hej
Har du aldrig tänkt arr du hamnat i vänster dike, sanningen kanske finns på högra sidan vägen.
Kanske den finns mitt på vägen, för det är väl sanningen du söker.
Det är viktigt var man hämtar kunskapen.
Jag tänker alltså finns jag, kanske inte är sanningen, kanske hjärnan bara är en ovandlare till vår kropp.
Det finns det så mycke information som vi varken kan se eller höra.
I begynnelsen var ordet, och ordet var hos Gud, och ordet var Gud.
Detta var i begynnelsen hos Gud. Genom det har allt blivit till, och utan det har intet blivit till som är till.
I det var liv, och livet var människornas ljus.
Och ljuset lyser i mörkret,och mörkret har inte fått makt därmed.

Eddy sa...

Nyckelordet är KANSKE, och just därför är alla försök att sprida misstänksamhet förkastliga!