söndag 1 november 2020

Stordriftsfördelar, för vem?

Det jagas stordriftsfördelar i snart sagt alla organisationer. Företag som inte växer får därför svårt att överleva i den allt hårdare konkurrensen från allt större företag. Kunderna och ägarna jublar eftersom priserna sänks och vinsterna ökar, men som alltid måste någon stå för notan. Och eftersom jakten på stordriftens fördelar går ut över arbetstagarna, samhället och klimatet påverkas alla förr eller senare. Vi är med andra ord på väg in i en återvändsgränd. När företagen växer och blir multinationella växer även företagsledarnas makt. När företagen blir större och större samtidigt som de blir färre och färre kommer vi förr eller senare till en punkt där en VD har mer makt än många presidenter och stadsministrar, vilket gör att privata företag kan påverka lagstiftningen och spela ut länder mot varandra -- demokratin sätts alltså ur spel.

Det är lätt att bli uppgiven eftersom den här typen av rörelser är enormt komplexa och ingen enskild kan påverka utvecklingen. Om fler bryr sig och intresserar sig för sambanden går det dock att med små medel uppnå förändring. Kundens och medborgarens enskilda makt är liten, men det är därifrån all makt utgår och ingen VD eller företag är mäktigare än en enad kundkrets eller ett folk som går samman. Om ingen köper företagets produkter går det snabbt under. Titta på flygbolagen här under pandemin. Även om man inte på egen hand kan påverka spelar det en avgörande roll vem man röstar på och vilka produkter man köper. Jagar man låga priser utövar man i förlängningen press på arbetstagarnas löner, vilket påverkar möjligheten för alla anställda att höja lönen. Och röstar man på politiker som vill sänka skatten minskas statens makt och företagens ökar.

Bara starka demokratiskt valda ledare kan bevaka medborgarnas och anställdas intressen och skydda regnskogarnas mångfald från stordriftsfördelarnas lockelser. Utfiskningen av haven bryr sig ingen VD som vill behålla sin position om, och hens makt bygger på oss som kunder. Bryr vi oss om klimatet och livet på jorden måste vi tänka på vad vi handlar och vem vi röstar på, annars finns en risk att friheten att välja tas ifrån oss och vi tvingas konsumera det som multinationella företag erbjuder.

Köttfabriker där antibiotika används regelbundet ger oundvikligen upphov till antibiotikaresistenta bakterier. Användningen av bekämpningsmedel leder till att bina dör. Det är priset vi betalar för stordriftens fördelar, och jakten på sänkta skatter skyndar på den här utvecklingen. Allt och alla hänger nämligen ihop.

Handla lokalt och ekologiskt och av små företag vars ägare bor på orten. Det kanske blir lite dyrare, men det är enda sättet att hålla liv i lokalsamhället. Och ett levande lokalsamhälle är en livskvalitet som är värd sitt pris, till skillnad från massproducerade varor som fraktas över jorden. Smådriftens fördelar är inte ekonomiska, men värdet överstiger med råge vad man betalar och fler blir vinnare än i stordriftssamhället.

Inga kommentarer: