måndag 2 november 2020

Corona, ett mellanrum

Innan pandemin slog till hade jag laddat för skrivande. 2020 var året då jag skulle ta nästa steg i min akademiska karriär och intellektuella utveckling. Visst var jag orolig där i mars, men omställningen gick enkelt och avsaknaden av resor fram och tillbaka till jobbet frigjorde tid för skrivande. För mig personligen kom alltså Corona lägligt och jag har verkligen kunnat utnyttja mellanrummets möjligheter till max. Och här under terminens tio första veckor har jag haft väldigt lite undervisning. Utdelningen har varit exceptionellt god och jag har aldrig fått så mycket gjort som under det senaste halvåret. Jag väntar på första korrekturet till Nybörjarens guide till vetenskapligt tänkande, annars är den klar. Utgivning är planerad till i januari. Boken om mellanrummen börjar anta sin slutgiltiga form, och jag har påbörjat arbetet på ytterligare en lärobok och tankarna på nästa bok om kultur växer fram.

En av de första bloggposterna jag skrev innehåller en lista på saker jag lärt mig. Intressant, tycker jag, att stanna upp och se tillbaka. Mellanrummen förbinder det som varit med det som ska bli. Det känns som ett helt liv sedan, men jag slås av hur likt jag trots allt tänker och gläds över att jag lyckades överträffa mina egna förväntningar, med råge -- delvis tack vare Corona.
Vad är det jag skall göra då? Jo sätta på pränt vad jag lärt mig hittills. Skapa något som kan leva kvar efter att jag är borta. Helt enkelt förmedla den visdom jag lyckats samla på mig genom åren. Det jag har lärt mig är följande:

1. Det är förödande för den personliga utvecklingen att ta åt sig av andras synpunkter rörande den egna förmågan. Visst bör man lyssna, men man bör bara ta till sig sådant som leder framåt. Allt för ofta får man höra vad man inte borde göra, vad som inte går, eller hur svårt det är att göra det man vill. Men sådana synpunkter leder inte framåt. Att något är svårt är inget argument för att inte försöka!

2. Våga göra din grej fullt ut! Var konsekvent och stå på dig. Följa dina tankar dit de leder dig, utan att bry dig om vad andra tycker. Bara så kommer du att kunna få svar på frågan om det ligger något i din vision, om dina tankar har någon bärighet. Räkna inte med att få hjälp från någon unhder arbetets gång. Din vision är din angelägenhet och det kommer den att vara ända tills den är genomförd, fullt ut. Först då kommer andras tankar om och synpunkter på din grej att kunna tas i beaktande.

3. Lita på att det bär. Går projektet i stå handlar det i princip alltid om att du har brustit i tron på den egna förmågan eller på att du inte har varit tillräckligt konsekvent.

4. Snegla inte på andras resultat, jämför inte det du gör med andras arbete. Om, säger om, du inte har ett grundmurat självförtroende! Försök däremot att lära av dem som är kompetenta, snabba och som får mycket gjort. Tänk bara på att den som får mycket gjort inte nödvändigtvis har det tålamod som krävs för att lyckas i längden. Lätt fånget, lätt förgånget! Själv har jag ofta känt mig som en strävsam sköldpadda, i ett sprinterlopp med harar. Och liksom i den gamla fabeln har det inte sällan inneburit att jag i slutändan är den som fått mest gjort. Det är alltid slutresultatet som räknas.

5. Titta aldrig framåt, på att det du skall eller bör göra. Men titta gärna och ofta bakåt på allt det du faktiskt har åstadkommit. Jämför på samma sätt gärna och ofta resultatet av ditt arbete med sådant du gjorde för länge sedan. Du kan bara tävla mot dig själv.

6. Välj samarbetspartners med omsorg. Avsluta alla engagemang där du har att göra med männiksor som tar mer än de ger. Utan att åka snålskjuts på någon (det har man i konsekvensens namn allt att förlora på, för det uppskattas inte av någon) går det alltid att hitta människor som vill samma sak som du, och när du väl hittat dem håll fast vid dem! Två som drar åt samma håll åstadkommer mer än var och en på egen hand.

Detta är något av det jag lärt mig av livet. Och lärdomarna skall under våren omsättas i ett nytt bokprojekt. Arbetstitel på boken är: Kulturstudier. Vad, när, hur och varför? Hur projektet fortlöper finns det anledning att återkomma till.

Inga kommentarer: