lördag 28 november 2020

Smörgåsbordspolitik

Både kunskapen och demokratin måste respekteras för att fungera. Därför utgör alla försök att bryta mot eller utmana det ena ett hit mot det andra. Vår svenska skola håller på att helt tas över av privata företag, vilket är en allvarlig varningsklocka för alla som bryr sig om kunskapen och demokratin. När "kunskap" blir en vara som produceras utan insyn av privata aktörer förändras synen på utbildning. Talet om valfrihet låter bra, men om det är betyg som föräldrarna köper och skolornas ägare säljer utmanas både demokratin och vetenskapen.

Det går inte att säga vad som är hönan och ägget, men partier som erbjuder långa listor på saker som antas locka väljare utmanar demokratin. Folkvalda som ger sken av att det går att få allt man vill ha även om de olika sakerna är inkompatibla bäddar för sökandet efter syndabockar eftersom den politiken oundvikligen leder till besvikelse. Det är svårt att erkänna att man har fel, och mänskligt att skylla på någon annan när problemen hopar sig. Partier som hävdar att hårdare straff leder till ökad trygghet eller att alla problem går att skylla på invandringen, föraktar kunskapen och ser demokratin som ett hinder. Därför undergräver man, med väljarnas goda minne, båda. 

I år blir det inga julbord, men i politiken bjuder parterna över varandra i sin jakt på väljare. Det som erbjuds är dock bara skådebröd i skyltfönstret. Låter man sig lockas finner man att inne i restaurangen är det tomt och kallt och dörren är låst. När man väl valt finns det finns väg tillbaka. Titta på Trump. I fyra år har han matat folket med lögner om sin egen förträfflighet, och han har fått hållas för han är ju trots allt president och folket röstade ju på honom. Den som lever i lögnens värld accepterar naturligtvis inte sanningen och följaktligen accepterar Trump inte valresultatet. Han och hans väljare är ointresserade av kunskapen och demokratin, och så länge det KÄNNS som Trump vann håller man fast vid övertygelsen, som är personlig och just därför en så stark kraft.

Det kan hända även här. Populisterna använder samma metoder över hela världen. Så tvivel, utmana demokratin och skyll på invandringen och kräv hårdare straff och sänkta skatter. Ge folket vad folket vill ha, det vill säga gör vad som helst för att få makten. Och gör sedan allt för att behålla den. Populisterna säger sig vara våra vänner och ger sken av att bry sig om samhällets långsiktiga hållbarhet, men det är bara marknadsföring. 

Totalitarismen bygger på drömmen om det perfekta samhället där vi kan få allt vi önskar, om vi bara gör oss av med de där andra som kommer hit och stör. Inget part säger sig vara totalitärt, men lockar man väljare med både sänkt skatt och ökade statliga investeringar, och främjar man framväxten av en skola som erbjuder höga betyg utan ansträngning undergräver man demokratin och underblåser totalitarism. 

Det som händer i skolan och politiken är allt annat än trivialt!

Inga kommentarer: