fredag 24 juni 2016

What's in it for me?

Vaknar till beskedet att Storbritannien röstat för att lämna den europeiska gemenskapen. Ensam är dock inte stark. Alla tror sig om att vara bättre än de flesta. Bara tillsammans överlever människan. Visst finns det problem med EU, men att gå sin egen väg leder förr eller senare till att man går vilse. Och det är ju för att kunna stänga gränserna mer, inte för att öppna upp, som britterna väljer att lämna. Jag tror det kommer visa sig vara en dålig väg. Ingen kan veta, men jag tror det, och anledningen till det är att bara tillsammans kan en bättre och mer hållbar värld byggas. Om tanken: What's in it for me slår rot faller alla gemenskaper sönder och det gynnar bara de verkligt privilegierade. Alla andra förlorar.

Mycket kan sägas om EU, och jag är kritisk till hur projektet kommit att utvecklas. Men jag röstade för och jag tror fortfarande på kraften i gemenskapen. EU behöver reformeras, men så blir det inte om fler väljer att lämna. Ingen relation är enkel. För att kraften i gemenskapen ska kunna utvecklas krävs ömsesidig tillit och mellanmänsklig solidaritet. Det finns inga enkla lösningar, varken i en parrelation eller en union av stater. What's in it for me är enkelt att säga, och politiker som väljer den retoriken kar räkna med röster. Att sänka skatter och flytta makt från det allmänna till individen är lätt. Alla är sig själva närmast. Ensam är dock inte stark. Ensam är utlämnad till sig själv. Ensam kan jag äta oxfilé och bada i champagne. Fast det är också det enda jag kan göra på egen hand. I ensamheten är jag emellertid utlämnad och får själv hantera alla problem.

Den som hyllar individen och föraktar kollektivet, den som gör What's in it for me, till sin livsfilosofi jublar kanske idag. Men hur blir det imorgon och längre fram. Ingen lever för evigt. Man kan bli sjuk, förlora jobbet. Även om man inte tänker på det är det så livet fungerar. Det kan ingen folkomröstning i världen ändra på. We're in this together och memento mori, borde vara mantrat som upprepas. Alla tror att de är bättre än genomsnittet, men vi människor är alltid mer lika än vi tror. Britterna har en stolt historia, men det är framtiden som räknas, och framtiden vet ingen någonting om.

Tillsammans hjälper man varandra, man både ger och får. Behovet av hjälp och förmågan att hjälpa ser olika ut över tid. Ensam må vara stark i medgång, men i motgång står sig alla som går sin egen väg slätt. Blir man sjuk, behöver man fly, förlorar man sitt jobb, är man inte så stursk. Fast då går det inte och komma och be om hjälp. Tillsammans är en livshållning, inte ett smörgåsbord. Väljer man sin egen väg måste man klara sig själv, på egen hand. Livet är långt och framtiden är öppen.

Tänker på Billy Bragg, på hans sång There is power in i union. Vet inte var han står i EU-frågan, men det han sjunger om handlar om kraften i tillsammans, i gemenskapen och solidariteten. Ensam är inte stark av det enkla skälet att inget vet vad framtiden bär i sitt sköte. Det går att slå sig för bröstet idag och skrika ut sin frustration. Men vad händer imorgon?
There is power in a factory, power in the land
Power in the hands of a worker
But it all amounts to nothing if together we don't stand
There is power in a union
Tillsammans kan vi möta en osäker framtid. Tillsammans får alla del av den gemensamma kraften som finns mellan människor. Bygger man murar och gör skillnad på folk och folk, skiljer man på vi och dem, blir man ensam. Och när man värnar det man har kommer hoten att växa, både verkliga hot och inbillade. Den som är ensam måste försvara sig och sitt.
Now the lessons of the past were all learned with workers blood
The mistakes of the bosses we must pay for
From the cities and the farmlands to trenches full of mud
War has always been the bosses way, sir
Jämlikhet och minskade klyftor för människor samman och främjar gemenskap och solidaritet. Visst har EU varit toppstyrt och det byggs också murar för att skydda Europa mot hoten utifrån. Men det går att ändra, tillsammans. Makt kan fördelas och ansvar kan spridas, om det är vad vi vill. Tittar man på siffrorna från omröstningen är det de unga som vill stanna och de äldre, gynnade som vill lämna. Den som lyckats tror att framgången är given och att det handlar om personliga egenskaper, men den som har problem inser att bara tillsammans kan man åstadkomma något varaktigt.
The union forever defending our rights
Down with the blackleg, all workers unite
With our brothers and our sisters from many far off lands
There is power in a union
Vanliga människor som agerar tillsammans kan förändra världen. Donald Trump lovar att han ska göra America great igen, men det enda han är ute efter är egoboosten som presidentposten innebär, för honom. Tillsammans är den enda vägen fram.
Now I long for the morning that they realize
Brutality and unjust laws can not defeat us
But who'll defend the workers, who cannot organize
When the bosses send their lackies out to cheat us?

Money speaks for money, the devil for his own
Who comes to speak for the skin and the bone
What a comfort to the widow, a light to the child
There is power in a union
Pengarna förblindar oss alla och förvandlar oss alla till Kung Midas som till slut bara hade sitt guld att "glädjas" åt. Bara tillsammans och i ett samhälle som värderar kunskapen för kunskapens skull kan man hoppas på framtiden. Kunskap är det enda vapnet mot dumhet, korruption och ekonomisering. Kunskap, det vill säga BILDNING, är det enda som fungerar att bygga något hållbart på. Det som byggs på ekonomisk grund byggs på lösan sand, för så fort en möjlighet att tjäna mer och bättre någon annanstans öppnar sig lämnar kapitalet skutan. Ekonomi är motsatsen till känslor, för pengar är sig själva nog. För det snabbrörliga kapitalet är kriser och katastrofer rena festen, för det är på snabba förändringar och växande klyftor som rikedom skapas. Men titta på Donald Trump, är han rik? Han må ha pengar, men utifrån ett bildningshänseende är han en gyllene, men tom och skramlande tunna.
The union forever defending our rights
Down with the blackleg, all workers unite
With our brothers and our sisters, together we will stand
There is power in a union
Bara tillsammans finns en framtid. That's whats in it for me!

Inga kommentarer: