Senast uppdaterad 2022-01-27
Curriculum vitae är latin och betyder: beskrivning av livet. Det har jag tagit fasta på här. Jag vill ge en bild av vem jag är genom att i korhet beskriva livet och de viktigaste erfarenheterna jag gjort. Jag avslutar med att lista mina publikationer.
Utbildning
Skolan var för mig länge ett mysterium och betygen blev därefter. Jag gick ut nian med 2,5 i snittbetyg, vilket på inget sätt speglar mina kunskaper eller mitt intresse för att lära mig saker. Betyget visar bara att jag inte passade in i den mall som lärarna försökte pressa in mig i.Betygen räckte för att komma in på Livsmedelsteknisk linje, som då var enkel att komma in på. Och där, på en praktisk utbildning, upptäckte jag hur roligt det är att läsa och lära även teoretiska ämnen. Tyvärr vad det lite sent och två år gick fruktansvärt snabbt. Jag tog chansen att gå ett tredje år och skaffade mig behörighet att läsa på högskolan. Slutbetyget blev 3,5.
1983 började jag arbeta som bagare på heltid, vilket jag gjorde i fem år på heltid, med ett avbrott på sju månader under 1985/86 då jag gjorde min militärtjänst på I21 i Sollefteå. Där fick jag högsta betyg: 10, 9, 9. Under åren som bagare arbetade jag på fyra olika bagerier i Göteborg, men efter några år tröttnade jag, devis på grund av att lusten att studera på riktigt vaknat. Jag arbetade heltid fram till sommaren 1989 då jag sa upp mig och tog ledigt några månader innan jag började på KomVux, som jag lämnade på våren 1991 med ett snittbetyg på 4.0. Inget lysande resultat kanske, men en seger för mig. Och jag ägnade det där två åren åt en massa annat också, vid sidan jobbade dessutom nästan halvtid på bageriet (det fortsatte jag med ända fram till våren 1998). Jag läste till exempel ikapp mig på all den skönlitteratur som jag inte orkade läsa under bageriåren.
Hösten 1991 började jag läsa på Göteborgs Universitet. Etnologi var huvudämnet genom hela den akademiska grundutbildningen. Jag läste A, B, C, D och två fristående kurser: Ungdom - identitet - livsstil och Kvinnors liv ur kulturvetenskapligt perspektiv (sammanlagt 120p). Vid sidan av Etnologi läste jag: Ekonomisk historia, Religionsvetenskap, Vetenskapsteori, Sociologi samt Idé- och lärdomshistoria, vilket resulterade i en Filosofie Magisterexamen.
Göteborgs universitet: fil.mag. (Etnologi) 960327
Sammanlagt läste jag 241p, vilket ger ett snitt per termin på 22p. Sammanlagt har jag alltså, utöver mina gymnasieutbildningar och min akademiska grundutbildning, skaffat mig över 10 års praktisk yrkeserfarenhet, innan jag började arbeta på högskolan.
Filosofie Doktor i Etnologi
Under våren 1997 påbörjade jag studierna på forskarutbildningsnivå vid Umeå Universitet, där jag disputerade 2003. Arbetet och studierna där kan delas in i två faser. En materialinsamlingsfas, vilket bekostades av och utfördes i samverkan med Volvo Lastvagnar och som resulterade i boken/rapporten, Lastbil som livsstil. När det projektet avslutades blev jag arbetslös för första och hittills enda gången i livet. Jag hankade mig fram på A-kassa och som tim- och projektanställd mellan december 1998 och januari 2000. Då anställdes jag i ett mångfaldsprojekt som bekostades av Rådet för Arbetslivsforskning, och arbetade på avhandlingen på heltid igen fram till och med utgången av 2002. Sista halvåret fram till disputationen försörjde jag mig som Adjunkt och undervisade i Etnologi på Umeå Universitet.Titel på avhandlingen: Vägval. Lastbilsförare i fjärrtrafik – perspektiv på yrkeskultur och genus.
Docent i Etnologi
Efter disputationen började jag arbeta på det som då hette Högskolan Trollhättan/Uddevalla, på Campus Vänersborg och som idag heter Högskolan Väst, Trollhättan. Där har jag arbetat på heltid sedan halvårsskiftet 2003 och fortsatt meritera mig vetenskapligt.2011 blev jag antagen som oavlönad Docent vid Högskolan Väst.
Akademiska anställningar
Timlärare vid Institutionen för Kultur och Medier, Umeå universitet VT och HT 1999.
Forskningsassistent (Heltid). 2000-02-01 – 2000-06-30 (Finansierad av FRN).
Forskningsassistent (Deltid) 2000-10-01 – 2000-12-31 (Finansierad av FRN).
Forskningsassistent (Doktorandanställning) 2001-01-01 – 2002-12-31 (Finansierad av RALF).
Adjunkt (Deltid) 2003-01-01 – 2003-06-30 vid Institutionen för Kultur och Medier, Umeå universitet.
Adjunkt (Heltid) 2003-07-01 – 2003-12-31 vid Institutionen: Arbete, ekonomi och hälsa, avd. Hälsa & Kultur. Högskolan Trollhättan/Uddevalla.
Lektor i kulturvetenskap (Heltid) 2004-01-01 – 2013-12-31 vid Institutionen för Omvårdnad, Hälsa och Kultur, avd. Hälsa och Kultur. Högskolan Väst.
Lektor i kulturvetenskap (Heltid) fr. o. m. 2014-01-01 vid Institutionen för Informatik och It, avd. Företagsekonomi. Högskolan Väst.
2010 -- 2013 : Lärarrepresentant i högskolestyrelsen för Högskolan Väst.
2021 – Ledamot av Institutionsnämnden för Institutionen för ekonomi och It, Högskolan Väst.
Referee- och andra bedömningsuppdrag
Ingick (den 15 februari 2008 som en av tre medlemmar) i bedømmelseutvalget (betygsnämnd/opponent) av Sisse Grøns avhandling Sikkerhedskultur og arbejdspraksis hos lastvognschauffører – en fortælling om frihed og tanketorsk. Roskilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, Roskilde Universitetscenter.
Utsedd till ersättare vid förfall för ledamot i betygsnämnden som bedömde Lina Palmqvists avhandling Ålderdom, omsorg och makt. Gamlas situation och omsorgsrelationer i nyliberala tider. (2020-06-12). Genusvetenskap. Göteborgs universitet.
RIG. Kulturhistorisk tidskrift grundad 1918 (2 gånger)
NORMA – NORdic Journal for MAsculinity studies, Nordisk tidskrift för maskulinitetsforskning (4 gånger)
NORA – Nordic Journal of Feminist and Gender Research (1 gång)
Journal of cooperative education and internship (3 gånger)
- Under 2007 gjorde jag en serie
föreläsningar runtom i Västsverige, i regi av Folkuniversitetet, där jag
talade om min kulturvetenskapliga alkoholforskning.
- 2007-10-29 höll jag i en
fortbildningsdag för lärarna på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.
- 2007-11-26 talade jag för personalen
på Skolverket i Göteborg.
- 2010-04-14 Invigningstalade jag i
samband med öppningen av konstutställningen In hate we trust, på Folkets hus i Trollhättan.
- 2012-10-26 talade jag på en
arbetsmarknadskonferens i Luleå, anordnad av Länsstyrelsen i Norrbottens
län.
- Under 2014 talade jag vid två
tillfällen (i Vänersborg och Mölnlycke) om min kulturvetenskapliga alkohol
och drogforskning, inbjuden av Länsnykterhetsförbundet.
- Under 2015 höll jag en serie
föreläsningar om kunskap och kunskapsutveckling, i fortbildningssyfte, för
personalen på olika Folkhögskolor i Västsverige.
- 2015-10-13 talade jag på uppdrag av
Länsstyrelsen i Örebro län, på konferensen Maskulinitet i förändring. Maskulinitet och föräldraskap.
- 2017-02-16+17 höll jag i två halvdagsseminarier
på Borås stad (Innovationsplattform Borås) på temat kunskap och
samhällsutveckling. Och under 2018 fick jag äran att återkomma för att fortsätta tala om samma saker.
- 2017-04-28 föreläste jag för
personalen på Kulturförvaltningen på Göteborg stad om mångfalds- och integrationsarbete.
Vetenskapliga publikationer
Monografier och redaktörskap för Antologier
Nehls, Eddy, 1999. Lastbil som livsstil. En etnologisk yrkeskulturstudie bland lastbilsförare i fjärrtrafik. Umeå: Designhögskolan.Nehls, Eddy, 2003. Vägval. Lastbilsförare i fjärrtrafik – perspektiv på yrkeskultur och genus. Göteborg: Etnologiska föreningen i Västsverige Förlag.
Nehls, Eddy, 2009. Kung Alkohol – och andra drogaktörer. Göteborg: Daidalos.
Lagrosen, Stefan och Lund Snis, Ulrika och Nehls, Eddy (Red.), 2010. Lärande i och för det nya arbetslivet. Lund: Studentlitteratur
Johansson, Kristina och Lassbo, Göran och Nehls, Eddy (Red.), 2013. Inside The New University. Prerequisites for a Contemporary Knowledge Production. Oak Park (US), Bussum (NL): Bentham Science Publishers.
Nehls, Eddy, 2016. Samtal om samtal om kultur. Förslag till kunskapsteori för ett hållbart samhälle. Utgiven på eget förlag, fritt nedladdningsbar via länken.
Nehls, Eddy, 2017. Studier av förändring, i rörelse. Förslag till kunskapsteori för ett hållbart samhälle. Utgiven på eget förlag, fritt nedladdningsbar via länken.
Nehls, Eddy, 2018. Föränderliga ordningar utan centrum och hierarki. Förslag till kunskapsteori för ett hållbart samhälle. Utgiven på eget förlag, fritt nedladdningsbar via länken.
Nehls, Eddy, 2020. Hur blir högre studier högre? Om skillnaden mellan elever och studenter, trampolinhögskolor och katapulthögskolor samt vikten av självständighet, tålamod och samverkan. Lund: Studentlitteratur (jag har spelat in en film om boken, som nås via denna länk).
Nehls, Eddy, 2001. ”Another kind of freedom. Truckers on masculinity and freedom” I Glimmel, Hans och Juhlin, Oskar (red). The Social Production of Technology. Göteborg: Business Administrative Studies (BAS).
Nehls, Eddy, 2004. ”Det finns ju inget som säger vilket kön som ska köra lastbil”, i Kvinder, køn og forskning. Köpenhamn: (Koordinationen for Könsforskning) Sociologisk Institut. (Nummer 1, 2004 Temanummer: På vej – køn og transport).
Nehls, Eddy, 2008. “Etnologi bortom humanismen.” I Kulturella Perspektiv. Svensk etnologisk tidskrift. Nr 3–4 (Årgång 17). Umeå: Etnologi/Institutionen för kultur- och mediestudier.
Nehls, Eddy, 2009. ”Alkohol – En aktör att räkna med.” I Socialmedicinsk tidskrift. Häfte 2 (Årgång 86). Stockholm: Socialmedicinska avdelningen.
Nehls, Eddy, 2012. ”Konturer till en nomadologisk kulturanalys.” I Kulturella Perspektiv. Svensk etnologisk tidskrift. Nr 2 (Årgång 21). Umeå: Etnologi/Institutionen för kultur- och mediestudier.
Nehls, Eddy, 2019. "Vägar till kunskap om kultur." I Kulturella Perspektiv. Svensk etnologisk tidskrift. Nr 1-2 (Årgång 28). Umeå: Etnologi/Institutionen för kultur- och mediestudier.
Bokkapitel, konferensrapporter och andra texter
Nehls, Eddy, 2001. ”Etik och praktik i transportnäringens manliga återvändsgränder” i Lundgren, Britta och Martinsson, Lena (red.) Bestämma Benämna Betvivla. Kulturvetenskapliga perspektiv på kön, sexualitet och politik. Lund: Studentlitteratur.
Nehls, Eddy, 2002. ”Myter om truckers och män på väg”, i Lorenzen, Elisabeth och Grönroos, Maria (red). På nye eventyr – Mandsforskere uden grænser. Artikler fra nordisk konferance om mandsforskning. Oslo: NIKK. (Småskrifter nr. 6:2002).
Nehls, Eddy, 2005. ”Vad är, the business of business? Några kritiska reflektioner kring näringslivets mångfaldsretorik”, i de los Reyes, Paulina och Martinson, Lena. Olikhetens paradigm – Intersektionellaperspektiv på o(jäm)likhetsskapande. Lund: Studentlitteratur.
Nehls, Eddy, 2005. ”Alkoholens roller: i samhället, kulturen och i konstruktionen av identitet. En studie av kulturella aspekter på svensk alkoholpolitik”. Linköping: Linköping Electronic Conference Procedings. (http://www.ep.liu.se/ecp/015/).
Nehls, Eddy, 2006. ”Backelit, banan och brända ekfat. En kulturvetenskaplig analys av talet om vin och av talarna”. I Spiritus. Skriftserie från vin och sprithistoriska museet. Stockholm: Vin och sprithistoriska museet (Årgång 2006).
Nehls, Eddy, 2007. “Cultural Aspects of Alcohol. A Critical Discussion of Swedes Relation to, Use of and Notions of Alcohol (not only) in Rituals”. I The Ritual Year and Ritual Diversity. Proceedings of the Second International Conference of the SIEF Working Group on The Ritual Year. Göteborg: SOFI.
Nehls, Eddy, 2008. ”Sammanhangens betydelse. Tanketrådar utan början eller slut.” I Knuts, Eva och Saltzman, Katarina (red.). Nätverksetnologi. (Nummer 21 av, Ljusgården. Meddelanden från Etnologiska institutionen, Göteborgs universitet.). Göteborg: Etnologiska institutionen.
Nehls, Eddy, 2009. ”Nykter eller drogad? En fråga om sammanhang.” Linköping: Linköping Electronic Conference Procedings. (http://www.ep.liu.se/ecp/040/028/index.html).
Nehls, Eddy, 2009. ”(Drog)filmens abstrakta maskin. Mer än bara bilder. I Sunnemark, Fredrik (red.). Film mellan industri och estetik. Kulturvetenskapliga perspektiv på film och filmproduktion. Trollhättan: Högskolan Väst. (Forskningsrapport 2009:03).
Nehls, Eddy, 2010. ”Tankar föregår handling – En självklar men sällan beaktad aspekt av bruk, riskbruk och missbruk.” I Fahlke, Claudia. Riskbruk – Missbruk – Beroende. Insatser, Forskning & Fortbildning i Västra Götaland 2010. Göteborg: Forskningsrådet för missbruks och beroendefrågor – nätverk i Västra Götaland.
Nehls, Eddy, 2010. ”Epistemologi för ett arbetsintegrerat lärande.” I Lagrosen, Stefan och Nehls, Eddy och Lund Snis, Ulrika (red.). Lärande i och för det nya arbetslivet . Lund: Studentlitteratur.
Nehls, Eddy, 2010, (tillsammans med Lagrosen, Stefan och Lund Snis, Ulrika), 2010. ”Lärande i och för det nya arbetslivet – Vad är det?” I Lagrosen, Stefan och Nehls, Eddy och Lund Snis, Ulrika (red.). Lärande i och för det nya arbetslivet . Lund: Studentlitteratur.
Nehls, Eddy, 2010, (tillsammans med Lagrosen, Stefan & Lund Snis, Ulrika), 2010. ” Lärande i och för det nya arbetslivet – en syntes.” I Lagrosen, Stefan & Nehls, Eddy & Lund Snis, Ulrika (red.). Lärande i och för det nya arbetslivet . Lund: Studentlitteratur.
Nehls, Eddy, 2011. “How to grasp learning, in between”. WACE (17th World Conference) Historic Challenges. Global Solutions. Conference proceedings: (http://www.waceinc.org/philly2011/proceedings.html)
Nehls, Eddy, 2013. ”Epilogue: Beyond the New University.” I Johansson, Kristina och Lassbo, Göran och Nehls, Eddy (Red.). Inside The New University. Prerequisites for a Contemporary Knowledge Production. Oak Park (US), Bussum (NL): Bentham Science Publishers
Nehls, Eddy och Bussey, Marcus. 2013. “Let’s have a conversation about the new university.” I Johansson, Kristina och Lassbo, Göran och Nehls, Eddy (Red.). Inside The New University. Prerequisites for a Contemporary Knowledge Production. Oak Park (US), Bussum (NL): Bentham Science Publishers
Nehls, Eddy, 2014. "Becoming an Innovative Tourism Destination. Theoretical Concepts for Sustainable Growth in the Tourism Industry". I: Iréne Bernhard (ed.) 17th Uddevalla Symposium 2014: Geography of Growth, The Frequency, Nature and Consequences of Entrepreneurship and Innovation in Regions of Varying Density. (Revised papers presented at the 17th Uddevalla Symposium 12–14 June, 2014, Uddevalla, Sweden). Trollhättan: University West, Sweden, Reports 2014:2 pp. 609-625.
Nehls, Eddy, 2015. “Best Practice in Destination Development is Always a Different Practice”, pp. 467-477. Uddevalla Symposium 2015: Regional Development in an International Context. Regional, National, Cross Border and International Factors for Growth and Development. Ed. Irene Bernhard. Revised papers presented at the 18th Uddevalla Symposium 11–13 June, 2015, Sønderborg, Denmark. Report 2015:2, University West, Trollhättan, Sweden.
Nehls, Eddy, 2017. ”A Conversation about Work Integrated Learning as a Way to Manage Complexity and Promote Sustainability”, pp 275-389 20th Anniversary Uddevalla Symposium 2017: Innovation, Entrepreneurship and Industrial Dynamics in Internationalized Regional Economies. Ed. Irene Bernhard. Revised papers presented at the 20th Anniversary Uddevalla Symposium, 15-17 juni 2017, University West, Sweden. Report 2017:1, University West.
Nehls, Eddy, 2018. "Ett slags manifest för en mer kritiskt reflekterande forskning (om kultur)". Lerum: Puer Aeternus.
Nehls, Eddy, 2018. ”Vägar mot en mer samtalande interkulturell dialog”, i Nejadmehr, Rasoul (Red.). Interkulturell dialog. Teori och praktik. Göteborg: NordienT förlag.
Nehls, Eddy, 2018. ”Ett sätt att utbilda för interkulturell dialog”, i Nejadmehr, Rasoul (Red.). Interkulturell dialog. Teori och praktik. Göteborg: NordienT förlag.
Nehls, Eddy, 2019. ”The Paradoxical World of Trucking”, in Ottosson, Mikael och Wallengren, Hans (eds). Truckers. A profession in change. Landskrona: Centrum för Arbetarhistoria. (Skrifter från Centrum för Arbetarhistoria 10).
Nehls, Eddy, 2019. "Framtiden oviss för folkkär forskning". Stockholm: Svenska Dagbladet. Under Strecket: 2019-12-20.
Recensioner
I Volym 50: 2013, nr 3-4 av tidskriften Sociologisk forskning (s 349-351) recenserades boken: Perspektiv på turism och resande. Syssner, Josefina (red.), 2011. Lund: Studentlitteratur.
I Vol. 49, 2019 av Ethnologica Scandinavica recenserades boken: Historcial Changes in Alcohol Contacts acrss the Swedish-Norwegian Border. Gustavsson, Anders. Oslo: Novus Press
I Vol. 49, 2019 av Ethnologica Scandinavica recenserades boken: Interpreting the brain in society. Cultural reflections on neuroscientific practices. Hansson, Kristoffer och Idvall, Marcus (eds.) Lund: Arkiv Förlag, 2017
I Vol. 50, 2020 av Ethnologica Scandinavica, recenserades boken: Cells in Culture, Cells in Suspence. Practicies of Cultural Production in Foetal Cell Research. Andréa Wismeg. Lund: Lund Studies in Arts and Cultural Sciences 21
I Nummer 2, 2020 av tidskriften: RIG. Kulturhistorisk tidskrift grundad 1918, recenserades: Cells in Culture, Cells in Suspence. Practicies of Cultural Production in Foetal Cell Research. Andréa Wismeg. Lund: Lund Studies in Arts and Cultural Sciences
Eget bidrag: Alkoholens roller: i samhället, kulturen och i konstruktionen av identitet. En studie av kulturella aspekter på svensk alkoholpolitik.
VILÄR 2010. Verksamhetsintegrerat lärande. I Kristianstad 10-11/12. 2010.
Eget bidrag: Kunskapsteoretiska reflektioner kring ett arbetsintegrerat lärande.
Eget bidrag: “How to grasp learning, in between”
Eget bidrag: Akademisk kunskapssyn, och arbetslivskultur. Hinder eller möjlighet för AIL?
18th Uddevalla Symposium 2015 11–13 Juni. Regional Development in an International Context. Regional, National, Cross Border and International Factors for Growth and Development. Sønderborg, Denmark.
____________________________________________________________
2. handlett (och examinerat) B-uppsatser, C-uppsatser och Magisteruppsatser (På Umeå Universitet, Göteborgs universitet och på Högskolan Väst). Framförallt har jag handlett och examinerat studenter i Kulturvetenskap, Etnologi och Hälsopromotion, Utbildningsvetenskap, Psykologi och Företagsekonomi, men jag har också handlett en Magisteruppsats i Omvårdnad.
1. A-kursen i Kulturvetenskap (30 hp), på HV mellan åren 2004 och 2008.
2. B-kursen i Kulturvetenskap (30 hp), på HV från och med VT 2010.
3. Projektkurs. Arbetsintegrerat lärande (15 hp), på HV sedan 2004.
4. Projektledning- och Utvärdering (15hp), på HV sedan 2010.
5. Kompetensutveckling i arbetslivet (15 hp), på HV. Våren 2009.
6. Organisation och vetenskapsteori (7,5hp), HV
7. Att leda normkritiskt (7,5hp), HV
1. Kulturvetenskap A. (30 hp) HV
2. Kulturvetenskap B. (30 hp) HV
3. Projektkurs. Arbetsintegrerat lärande. (15 hp) HV
4. Projektledning- och Utvärdering (15hp), på HV 2010 - 2013.
5. Att leda normkritiskt (7,5hp) (Magisterkurs) HV