onsdag 30 december 2020

Låt oss göra 2021 till året då kunskapen tas till heder igen

Pandemin och konsekvenserna av Corona är vårt GEMENSAMMA ansvar att hantera. Ingen kan veta vad som är bäst att göra, bara i efterhand går det att uttala sig om konsekvenserna av olika beslut och åtgärder. Det är det ENDA vi vet säkert och först när den insikten sjunker in i allas medvetande och faktiskt får genomslag i var och ens dagliga handlingar kan vi hoppas på att utvecklingen vänder. Men så länge vi väljer att gå på känsla och jaga syndabockar, lita på experter som presenterar enkla lösningar eller rösta på populistiska politiker som menar att de skulle kunna leda vårt land bättre än regeringen, rör vi oss i helt fel riktning. Problemen som visat sig under 2020 handlar inte om Corona utan om en MYCKET allvarligare sjukdom: Dumhet, ointresse och egoism. Corona kommer förr eller senare att försvinna, eller dess effekter kommer mildras, men tar vi inte kunskapen till heder och gör upp med den galopperande dumheten här hemma och i världen, är det ute med oss.

Joe Biden tillträder som president den 20de januari nästa år, men konsekvenserna av Doland Trumps inkompetens och det republikanska partiets intellektuella haveri är lika omfattande som klimatförändringarna. Biden och Harris är alltså inte lösningen. Lika lite som vår nuvarande regering kan åstadkomma allt vi önskar oss när oppositionen tar alla chanser som bjuds att sabotera förutsättningarna för arbetet kommer någon annan demokratiskt vald regering att kunna lyckas.

Politik ska föras i riksdagen, inte i TV eller på sociala nätverk. Hånskrattande oppositionspolitiker eller presidenter som publicerar dumdryga kommentarer för att generera likes eller mobilisera hatsvansen är och kan per definition aldrig vara lösningen på några problem. Förstår vi inte det är det ute med oss. Det går inte att bygga ett hållbart samhälle på oppositionsindignation eller via Twitter, det är så man underminerar demokratin. Yttrandefriheten måste liksom dödliga virus respekteras för att fungera, annars urartar samhället i ett allas krig mot alla och den offentliga debatten förvandlas till fördummande kakafoni.

Imorgon är sista dagen på 2020. Ännu vet ingen något om 2021, men alla kan göra vad de kan för att hindra dumheten att sprida sig och få fäste genom att ta kunskapen till heder igen. Det är varken en lösning eller enkelt och det blir som det blir, aldrig som man önskar sig. Går det åt helvete är det inte självklart någons fel, troligare är det allas fel. Kanske lyckas vi inte vända utvecklingen, men väljer vi kunskapens väg vet vi att vi gör vad vi kan för att det att det ska kunna bli så bra som möjligt. Det är allt vi kan hoppas på!

Inga kommentarer: