torsdag 18 juli 2013

New York. En studie i gult.

Nyss hemkommen från en vecka i New York. Kämpar med tröttheten. Kan inte lägga mig än. Kollar bilder i väntan på att det kan sägas vara anständigt att lägga sig. Temat för denna första serie bilder från staden som aldrig sover, det stora äpplet, smältdegeln är färgen gul. Först en bild av hotellet där vi bodde, mitt i China town, alldeles vid Manhattan Bridge, på East Broadway. Kan varmt rekommenderas.
New York är kontrasternas stad. Fattigdom och rikedom blandas, sida vid sida. Det byggs överallt. Det gamla ger plats åt det nya.
Uppslaget till detta gula tema kommer så klart från stadens överallt närvarande, gula taxibilar. Men det är som synes inte bara taxibilar som är gula i New York.

Det kommer fler bilder på konstverk, längre fram. Här ville jag få med maten. Överallt finner man restauranger. Överallt där vi i Sverige finner klädaffärer finns det i USA matställen. Och här var ett gult sådant.

Rockefeller Plaza, byggt av pengar från det svarta guldet. En orgie i guld och homoerotik ...

Första och förra gången jag var i New York var det de höga husen som lockade mig att ta bilder. Denna gång letade jag mer efter detaljer. Efter det där lilla, till synes obetydliga, som man så lätt glömmer när man överväldigas av det stora och i ögonenfallande. Denna gång tog jag inte lika många bilder. Jag tog mer eftertänksamma bilder. Insöp atmosfären mer. Försökte vara lite mer närvarande. Då ser man andra saker. Sådant som också är New York. Det är inte en stad, det är många städer. New York är mångas stad.
New York ÄR en gul stad. Om man vill och har ögonen inriktade på den nyansen.


Ett porträtt av "konstnären", inramad av gult. Inne på en av stadens alla fina och välskötta offentliga toaletter, som även de mest slitna restauranger sätter en ära i att tillhandahålla. Eller restroom, som man säger i USA. 
Buddha är närvarande, överallt i China town. Denna staty hittades i hotellets lobby. När vi var i New York denna gång var det värmebölja. Över 35 grader varmt i skuggan och en mördande luftfuktighet. Då var det skönt att komma in i luftkonditionerade affärer och hotellobbys.
På kvällen blir det snabbt och tidigt mörkt. Och då tänds ljusen. Staden förvandlas. Och i The Village var det en fröjd att vandra genom den pulserande natten, på väg hem efter en lång dag till fots. Många mil blir det, om man ska uppleva staden. Fler än man tror, för det finns så oerhört mycket att se och uppleva.


Times square. Inte speciellt charmigt, men oerhört fascinerande. Höga hus, lysande reklam, ljud, rörelse, och bilar, försäljare, artister; och turister, turister, turister. Fast en av de saker jag gillar med New York är att det bara är på ett fåtal ställen man känner sig som en turist. Om man inte vill vara med andra turister är detta en stad att åka till och uppleva. New York är en levande stad, på alla sätt. En stad att leva i och leva med. En stad vars trevliga innevånare älskar och är stolta över.

De svenska färgerna fick oss inte att längta hem.
New York är en stad vid vatten, även om man kanske inte tänker på det. Manhattan är dock en ö, och till den mes avlägsna stadsdelen Staten Island går det gratis färja, med utsikt över Frihetsgudinnan i hamninloppet.
En bild från Brooklyn bridge. Och den som vill kan zooma in i utrymmet mellan bropelaren till Manhattan bridge. Där ska siluetten av Empire State building avteckna sig.



Tillbaka i China town.

Det är något med husen. Kan inte riktigt låta bli att ta denna typ av kort. Idag ser det inte så högt ut kanske, i jämförelse, men detta byggdes vid slutet av 1800-talet. Och så är det gulaktigt, vilket förstärks av kvällssolen.
Letar man bara finns det gula artefakter överallt.



Coney island. Havet. Stranden, och den världsberömda korven. Enligt uppgift världens första. Kanske inte den godaste, och nöjesfältet har definitivt sett sina bästa dagar. Men det är fint. New York är som sagt kontrasternas stad.



New York är staden i mitt hjärta. Och jag längtar redan tillbaka!

Inga kommentarer: