torsdag 17 april 2025

Mina sex läroböcker, en presentation

Ett år har gått och jag har än en gång fått se en lärobok skriven av mig komma från tryck för att skickas ut i världen med förhoppningen att kunna bidra till studenters och andras lärande. Sex böcker har det blivit, sedan 2020. Jag är lika glad och stolt över alla, och här i denna bloggpost presenteras de, med den senaste först och sedan bakåt.

Titeln på boken som kom 2025 är: Vetenskapens teori, i praktiken. Från syftesformulering till resultatredovisning, och ut i arbetslivet.

I bokens förord står följande: Ett olyckligt misstag som många studenter inte ens är medvetna om att de begår är att betrakta examensarbetet som något slags produkt som ska leva upp till ett antal tydliga formkriterier. Anledningen till att det är ett misstag är att det sättet att gripa sig an uppgiften riskerar leda till att man fokuserar alltför mycket på slutresultatet, vilket gör det svårt att förstå processen och vad som krävs av den som uttalar sig i namn av vetenskap. För att du ska kunna lära dig omsätta vetenskapens teori i praktiken behöver du både ta till dig det faktum att forskning handlar om att utveckla ny kunskap och acceptera att den insikten är viktigare än att slutprodukten blir bra. Det är väl investerad tid att bygga upp kompetens att förstå dessa saker, och kan du det kommer du att kunna skriva en uppsats som inte bara blir godkänd utan även leder till att du utvecklar kunskaper och färdigheter som är användbara efter utbildningen, ute i arbetslivet.

Ambitionen med den här boken är att visa både att och hur arbetet med den avslutande uppsatsen kan bli ett slags trampolin att ta spjärn mot i strävan efter att leva ett gott liv efter utbildningen. Vet du hur kunskap skapas och hur du granskar resultatet av vetenskapliga studier blir du mer självständig och kan ta klokare beslut än om du är hänvisad till att lita på vad andra säger. Förstår du vad det innebär att anamma en vetenskaplig syn på uppsatsskrivande och inser att lärande och kunskapsutveckling är en resa mot okända mål, där det handlar om att övervinna olika typer av hinder och ta sig igenom svårigheter av skilda slag, kommer du att stå bättre rustad för framtiden än om du ser uppsatserna du skriver som standardiserade produkter.

Tänker du dig att högskolestudier och resan mot examen är en tydligt utstakad väg fylld av mer eller mindre begripliga regler för vad du måste och vad du inte får göra, klarar du nog att få godkänt på kurserna. Men eftersom det är ute i arbetslivet, där och när de teoretiska insikterna ska omsättas i praktiken, som det avgörs ifall du har vad som krävs för att axla ansvaret som alla kvalificerade arbeten innebär, räcker det inte att du gör som du blir tillsagd och är nöjd med att texterna du lämnar in för bedömning av lärarna blir godkända. Lyfter du blicken och ser bortom examen blir det lättare för dig att finna den motivation och uthållighet som krävs för att lära dig omsätta vetenskapens teori i praktiken, och tar du till dig tanken att vägen är viktigare än målet i all kunskapsutveckling står du väl rustad för en öppen framtid i en föränderlig och osäker värld. Vad jag försöker säga är att om du studerar på kunskapens villkor och för din egen skull kommer du att ta ett större ansvar för både slutresultatet och vägen dit, vilket är en förmåga som är användbar och efterfrågad i väldigt många olika sammanhang.

Eftersom forskningskompetens är en generisk förmåga som har ett längre bäst-före-datum än branschspecifika specialistkompetenser, blir lärandemålen som handlar om vetenskapligt tänkande och skrivande allt viktigare ju snabbare samhället förändras. Fredrik Schoug (2008) visade i en uppföljningsstudie av humaniorastudenter som läst fristående, teoretiska kurser utan arbetslivsanknytning, att de var lika etablerade på arbetsmarknaden några år efter examen som studenter som läst mer riktade utbildningar, just eftersom de akademiska kunskaperna och kompetenserna som studenterna tillägnar sig på den typen av kurser värderas högt av många arbetsgivare. Väldigt mycket har förändrats i samhället sedan dess, men studiens resultat bekräftas av en rapport från 2023, gjord på uppdrag av fackförbundet Akavia, AI-ekonomer och robotcontrollers? Ekonomers framtida arbetsmarknad, där förmågor som kreativitet, analytisk förmåga, nyfikenhet, livslångt lärande och ansvarstagande lyfts fram som viktiga och värdefulla inom alla organisationer som anställer människor med en högskoleexamen. Det finns alltså tydliga tecken på att arbetsgivare efterfrågar sociala förmågor och generiska kunskaper mer än (betyget på) specifika kurser om specialiserade ämnen.

Med utgångspunkt i ovanstående tankar vill jag reflektera över vad som kan sägas vara en lämplig kravnivå. Jag är en varm vän av tanken att man efter genomgången grundutbildning ska kunna söka sig till forskarutbildningen utan att vara orolig för om man klarar av studierna där. Ser man uppsatsen som en produkt är det lätt att få för sig att det är ett alltför högt krav att ställa på studenter på grundnivå eftersom alla inte har för avsikt att söka till en forskarutbildning, men den uppfattningen bygger på ett olyckligt missförstånd. Även om alla inte ska gå en forskarutbildning är det inte orimligt att ställa krav på den som vill ha en högskoleexamen att hen ska vara kompetent att söka sig till och bli antagen på nästa nivå i utbildningsystemet. Inom alla kvalificerade yrken där man är beroende av forskningens resultat i den dagliga verksamheten är den kompetensen nämligen ovärderlig.


Innehållet i boken är disponerat enligt följande: Tanken med kapitel 1, Övergripande resonemang om vetenskapens mål och medel, är att lägga grunden för arbetet med uppsatser och andra självständiga uppgifter genom att peka på några olika kompetenser som det finns en stor och viktig poäng med att försöka utveckla, dels eftersom kompetenserna underlättar både studierna på högskolan och arbetet med det avslutande examensarbetet, dels eftersom de även är användbara i många andra sammanhang. Kritiskt tänkande och kreativitet är två förmågor som genom att balanseras mot varandra främjar utvecklingen av ett dynamiskt mindset, vilket är en stor tillgång i studier och forskning, och därför lyfts de fram och diskuteras tillsammans med den helt avgörande skillnaden mellan att följa regler och att följa principer. Eftersom syftet med all vetenskap är att utveckla ny kunskap diskuteras även innebörden i detta begrepp. Förstår du vad kunskap är och hur vetande fungerar samt lär dig hantera motstridiga uppgifter och dissensus har du övervunnit några av de viktigaste hindren som många uppsatsskrivande studenter brottas med, och kan du bygga upp förståelse för detta redan tidigt i din utbildning ökar chansen att den avslutande terminen och arbetet med examensarbetet blir början på ett framgångsrikt arbetsliv. 


Kapitel 2, Saker att tänka på under planeringen av studien, handlar just om saker du bör tänka på under planeringen av en vetenskaplig studie, och där diskuteras även olika typer av kunskap, samt inte minst forskningsetik. 

I kapitel 3, Tips på och tankar om ett bra genomförande, riktas fokus mot genomförandefasen och diskuteras vad som kännetecknar olika metoder. Då detta är en introducerande bok, vars syfte är att främja förmågan till självständighet och kompetens att bygga upp förståelse för den frihet och det ansvar som är själva kärnan i allt vetenskapligt tänkande, handlar det här mer om att förklara principerna som ligger till grund för metod i allmänhet än om att förklara respektive metod i detalj. Motivet för valet av detta upplägg är sjätte paragrafen i högskolelagen, där det står att forskare är fria att välja syfte, metod och publiceringssätt, vilket är en frihet som kräver att man kan axla ansvaret, som är den kanske viktigaste vetenskapliga kompetensen. 

Kapitel 4, Tankar om rapporteringen av studiens resultat, handlar om spridandet av den kunskap som forskningen ger. Där diskuteras referenshantering, argumentation och den helt avgörande förmågan att granska både sina egna och andras resultat, samt olika uttalanden i namn av vetenskap. 

Boken avslutas med kapitel 5, Examensarbetet är början på livet efter, inte slutet på utbildningen, där jag försöker visa att och hur du har massor att vinna på att betrakta examensarbetet som början på en lång och framgångsrik karriär, snarare än som slutet på tiden som student. Resonemangen i det inledande kapitlet knyts där ihop med innehållet i övriga kapitel, med ambitionen att främja utvecklingen av det självständiga och kritiska förhållningssätt som gör att du kan axla ansvaret som krävs för att kunna utföra kvalificerade uppgifter, inte bara under utbildningen på högskolan utan också och framför allt ute i arbetslivet.

Metod – Gör som du vill, om du bara kan motivera dina val, är min femte lärobok. Titeln anspelar på paragraf 6 i Högskolelagen som säger att forskaren är fri att välja Syfte, Metod och Publiceringssätt, vilket är en frihet som idag allt mer kringskärs, trots att det är en av de viktigaste principerna för arbetet med att utveckla ny kunskap.

Den här boken är skriven för att visa studenter som känner sig osäkra på vad vetenskaplig metod är hur man med hjälp av ett fåtal nyckelkompetenser kan bygga upp en egen förståelse för det vetenskapliga hantverket. Tar du dig tid och lägger ner den möda som krävs för att bygga upp kompetensen och utveckla förståelsen successivt kommer du att känna dig säker på vad du gör och framför allt varför du gör det, både när du planerar studien, utarbetar metoden, presenterar undersökningen, försvarar dess resultat och opponerar på andras arbeten, vilket gör att din oro och stress minskar. Och skrivandet kommer dessutom att kännas mer meningsfullt, vilket är en viktig förutsättning för kvaliteten. Utgångspunkten för resonemangen är att forskning är en komplex helhet där delarna står i relation till och påverkar varandra ömsesidigt. Syftesformuleringen, diskussionen om relevanta teorier, genomgången av tidigare forskning, arbetet med insamlingen av material, analysen och diskussionen om resultatet och dess relevans, allt detta står i direkt relation till hur väl du förstår vad metod är.

Föreställningen att metod skulle vara något entydigt och oproblematiskt, alltså en ren formsak, är utbredd och det sättet att tänka ställer till det för många studenter eftersom det leder till att de indirekt lär sig att vetenskap handlar mer om hur man gör än om varför man väljer att göra som man gör, vilket är ett ovetenskapligt sätt att tänka, oavsett hur bra och vetenskaplig metoden man väljer är. Forskningens metoder kan bara leda till vetenskapliga resultat om den som använder metoden förstår varför hen gör som hen gör och kan försvara sina val med hänvisning till vetenskapliga argument, alltså inte bara till någon text eller auktoritet på området. För att nå dit måste man göra upp med villfarelsen att metod är en uppsättning standardiserade handgrepp man kan lära sig utantill och sedan närmast mekaniskt utföra för att nå ett resultat. Vetenskapligheten i en text kommer aldrig an på hur säker man är, utan på hur tydlig och transparent ens argumentation är samt hur väl resonemanget hänger ihop. Resultatets korrekthet och dess grad av angelägenhet handlar inte om vilken metod (för insamling av data) man använder, utan om hur transparent processen är, från syftesformulering till resultat, och vilka argument man lutar sig mot i diskussionen om valet av metod.

Paradoxalt nog är det ofta studenter som är i störst behov av innehållet i metodböckerna som läser dem minst ändamålsenligt. Även om de flesta hänvisar till alldeles utmärkta metodböcker i sina uppsatser blir deras egna resonemang om den metod de valt tyvärr ofta påfallande osjälvständiga. Problematiskt nog läses böckerna antingen som ett slags uppslagsverk eller för att ha något att hänvisa till, vilket gör att läsningen inte resulterar i den fördjupade kunskap om principerna för alla vetenskapliga metoder som behövs för att man ska kunna bygga upp en egen förståelse för hantverket. Eftersom vetenskapligt tänkande handlar om att hela tiden växla perspektiv, och forskning bygger på en kombination av nyfikenhet, kreativitet och kritisk analys av resultatet (som hela tiden måste revideras i ljuset av ny kunskap), är det viktigt att man vågar släppa taget om metodböckerna och anvisningarna när man väl läst dem. Under läsningen av den här typen av böcker behöver man fokusera på textens underliggande budskap och resonemangens andemening och inte leta efter instruktioner. Det är inte information eller fakta som förmedlas, utan hjälp till självhjälp. Att inte ge upp, även om man känner sig osäker och är rädd för att göra fel, är en framgångsfaktor i arbetet med att utveckla förståelse för vetenskaplig metod. Inser man att det aldrig kan bli rätt om man inte misslyckas ibland blir det lättare att förstå både att och hur man kan lära av misstagen.

Metod kan sägas vara ett slags svart låda, för att tala med vetenskapsteoretikern Bruno Latour (1998 s. 19), det vill säga ett inslag i forskningen som det råder konsensus om och som därför betraktas som ett rent tekniskt inslag i arbetet med att skapa kunskap. Stannar man upp och reflekterar över vad syftet med metod i vetenskapliga sammanhang är egentligen, inser man emellertid att den frågan är långt större än att bara handla om ifall metoden är kvalitativ eller kvantitativ, vilket är en hänsynslös förenkling. Metod handlar inte bara om vad man gör utan lika mycket om varför och om vilka argumentman lutar sig mot när metoden man valt ska förklaras och försvaras. När man väl kommit till insikt om dessa saker och utvecklat förmågan att tänka självständigt och kritiskt i alla led av arbetet, från planeringen av studien till försvaret av uppsatsen, kommer man inte bara att kunna ta egna beslut rörande vilken metod man ska använda och vilken typ av material som ska analyseras, man kommer även att utveckla förmågan att tänka vetenskapligt, vilket är en förutsättning för att skriva en uppsats som håller för en kvalificerad granskning och kunna opponera på andras arbeten. Det enda svar man kan ge på frågan om vilken metod man ska använda är: det beror på vad man söker kunskap om och vilken typ av kunskap som behövs för att leva upp till syftet.

Under mina drygt tjugo år som lärare på högskolan har jag fått en hel del frågor om olika saker, och genom att svara på frågorna har jag lärt mig massor. Insikterna har jag tacksamt nog fått möjlighet att samla ihop och utveckla i fyra läroböcker som på olika sätt relaterar både till varandra och till boken om metod. Den första heter Hur blir högre studier högre? och handlar om vad som utmärker studier på högskolan och vad som krävs för att resultatet ska kunna sägas vara ”högre”. I den andra boken, Nybörjarens guide till vetenskapligt tänkande, introduceras studenter som är i början av sin utbildning i det sätt att tänka som behövs för att kunna skriva en bra uppsats. Båda böckerna betonar självständighet och kritiskt tänkande, men de visar också på kreativitetens roll för att utvecklas som tänkande och skrivande människa. Den tredje boken, Vägar till vetande, handlar om målet med alla studier och all forskning: kunskap. Den fjärde boken heter Teori: En introduktion och handlar om en aspekt av vetenskapen som många har problem med men som i grund och botten inte är så svårt. Även om det inte var min tanke från början ser jag alla fem böckerna, denna bok inkluderad, som komplementära delar i en helhet om högre studier, självständigt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt.

Det viktigaste jag själv har lärt mig genom åren i den akademiska världen är att det inte går att studera taktiskt – alla försök att effektivisera lärande leder till att förståelsen för det man vill veta något om blir lidande. Vägen till vetande är ofta en omväg. Och det gäller i högsta grad förståelsen för vetenskaplig metod. När jag handleder studenter och läser deras texter är det största problemet jag som lärare brottas med att få studenterna att förstå att metod är något man gör och att det inte kommer an på vilka ord man använder när man skriver om metoden i uppsatsen eller vilka referenser man hänvisar till. Man måste bottna i det man skriver och kunna förklara och motivera allt man väljer att göra och skriva med egna ord och argument som håller för en kritisk granskning, vilket är anledningen till valet av undertitel på denna bok: gör som du vill, om du bara kan motivera dina val.

För att resultatet av arbetet som utförs ska kunna sägas vara akademiskt, och för att uppsatsen som skrivs ska kunna leva upp till vetenskapens krav, måste du som student ta ett stort eget ansvar för allt du väljer att göra. När du lägger fram arbetet för granskning ska du inte behöva vara orolig för om texten godkänns eller ej. Den typen av oro handlar nämligen ofta om att man inte riktigt vet varför man valt att göra som man gjort, kanske för att man följt någon annans råd eller uppmaning utan att sätta sig in i varför det är en bra idé för en att göra så i undersökningen. Att vara nervös och spänd inför stundens allvar är något annat. Alla som utför arbetsuppgifter som kräver att man presterar på toppen av sin förmåga för att det ska bli bra blir nervösa – det visar att uppgiften betyder något för en.

På mitt kylskåp där hemma sitter en magnet med ett citat från författaren Jack Kerouac: ”I have nothing to offer anyone except my own confusion.” För mig har det kommit att bli ett visdomsord, för med åren har jag alltmer kommit till insikt om att jag som forskare och lärare egentligen inget annat har att erbjuda än min egen förvirring (eller kanske snarare förundran) över världen och verkligheten. Faktum är att jag själv är i princip lika förvirrad i dag som när jag inledde mina studier på 1990-talet. Men, och detta är det viktiga, i dag är jag förvirrad på ett mycket högre plan. Och den insikten gör mig till en bättre forskare, eftersom den hjälper mig att hålla nyfikenheten vid liv och påminner mig om allvaret i situationen.

Ingen undersökning kan bli bättre än den som genomförs, och ingen uppsats är bättre än den som faktiskt skrivs och läggs fram för granskning. På samma sätt är det med läroböcker: det spelar ingen roll hur heltäckande, kloka och pedagogiskt upplagda de är, för att kunna bidra till kunskapsutveckling måste böckerna läsas, inte bara i sin helhet utan dessutom på ett adekvat sätt. Eftersom metodkunskap måste byggas upp successivt och från grunden är den här boken tänkt att läsas eftertänksamt från pärm till pärm. Det är ingen uppslagsbok som du ska läsa för att kunna referera till när du skriver metodkapitlet i uppsatsen, utan en tanke- eller inspirationsbok. 

Övriga böcker i "serien" beskrivs så här: Teori. En introduktionhette boken som kom ut 2023. Den handlar som titeln indikerar om just teori, vilket många studenter har svårt med. Eftersom jag själv hade stora problem att förstå vad teori var, när jag var student, kändes det bra att få möjlighet att skriva den boken. Det jag insett med åren är att det svåra är att förstå hur enkelt det är egentligen. Så här skriver jag i bokens inledning:



Vad är egentligen teori? Jag möter ofta studenter som brottas med den frågan – och många lärare också, för den delen. Syftet med den här boken är att försöka visa att svårigheten att förstå teori handlar mer om vilka förväntningar man har än om frågan eller begreppet som sådant. Man skulle kunna säga att det svåra med teori är att inse hur enkelt det egentligen är. Om man kommer till insikt om och accepterar det faktum att universitetsutbildningar förlorar sin mening om studierna inte är avancerade (se Nehls 2020), underlättas arbetet med att utveckla förståelse för den här typen av problem. Lärande är helt enkelt en mödosam process där man hela tiden balanserar på gränsen för sin egen förmåga och ständigt konfronteras med sin okunskap. En viktig anledning till att studier på universitetet är så intressanta och belönande är att man utvecklar kompetens att hantera och övervinna svåra problem. Mina egna svårigheter som student att förstå teori är faktiskt en av anledningarna till att jag stannade kvar i den akademiska världen.

Jag minns fortfarande tydligt hur jag förtvivlat försökte förstå vad det där gåtfulla ordet betydde. Vid introduktionen till A-kursen i sociologi sa en av lärarna att han var intresserad av teori, men jag kunde inte för mitt liv begripa vad det var han var intresserad av egentligen. Under arbetet med min C-uppsats i etnologi, som handlade om nyktra alkoholister och arbetet i AA och Länken, skrev jag pliktskyldigt och på handledarens inrådan ett avsnitt i inledningen om sociolingvisten Basil Bernstein och hans teorier om språk. Och jag tyckte mig se att det han skrev om gick igen i mitt material. Men jag förstod ändå inte riktigt kopplingen mellan teori och empiri eller vilken roll teorin spelade i analysen. Trots det fick uppsatsen högsta betyg, och det hade jag kunnat nöja mig med, men jag är glad att jag inte släppte frågan. Den följde med mig in i doktorandstudierna, och där någonstans förstod jag äntligen inte bara teorins roll utan även dess unika egenskaper. Det som fick polletten att trilla ner för mig var insikten om att teori är ett ord som betyder olika saker i olika sammanhang.


Teori kan sägas vara ett slags ”språk”, och tänker man så går det att se det som att forskare inom olika discipliner talar olika dialekter av språket, vilket gör att det ibland uppstår missförstånd. Inser man att det inte finns ett enda sätt att se på och använda teori, utan många, alla med sina problem och förtjänster, har ett viktigt hinder för utvecklingen av förståelse undanröjts. Att jag tyckte det var svårt kan förklaras med att jag studerade etnologi som handlar om kultur, vilket är ett begrepp som det finns runt tvåhundra unika definitioner av inom forskningen. Var och en av dessa tar fasta på olika aspekter av fenomenet och kan användas på olika sätt för att förstå det man studerar. När jag insåg att tankarna om kulturen (de olika kulturteorierna) och den kultur vi alla lever i är olika saker, och framför allt när jag började detaljstudera teorierna och jämföra olika definitioner av begreppet sinsemellan – inte för att avgöra vilken som stämde bäst överens med verkligheten utan för att ställa dem i relation till varandra – förstod jag hur användbar den analytiska kompetensen är, och det sporrade mig att studera vidare.

Min ambition med den här boken är att lägga grunden för en generell förståelse för teori som går bortom användandet av begreppet i enskilda ämnen. Vill man förstå vad teori betyder och hur teori används inom en specifik utbildning eller ett särskilt ämnesområde finns det många bra böcker att läsa (se t.ex. Corvellec 2013, Eriksson-Zetterquist m.fl. 2020). Man skulle kunna säga att den här boken ger ett bildningsperspektiv på teori, det vill säga sätter in tankarna i en historisk kontext. För att förklara vad teori är, så att säga i kraft av sig själv, hämtas exempel från olika ämnen, men det är pedagogiska exempel, tänkta att underlätta utvecklingen av en generell förståelse för begreppet teori.

Jag har svårt att tänka mig något mer hedrande och ansvarsfullt än att få förtroendet att skriva en lärobok. 2021 publicerades boken, Vägar till vetande. En bok om kunskap.
Boken inleds på följande sätt: Kunskap är ett samlingsbegrepp som förenar den dynamiskt föränderliga kropp av användbara insikter som mänskligheten samlat på sig genom historien med förmågan att förstå och hantera det man lärt sig samt kompetensen att kritiskt granska det som hålls för sant i olika sammanhang. Skillnaden mellan att vara elev i grundskolan och student på högskolan är att på grundskolan lär man sig vad forskarna är överens om, medan man som student närmar sig kunskapsfronten där det sällan råder konsensus, vilket gör att man måste ta ett mycket större eget ansvar för svaren man väljer och förklaringarna man tar till sig och använder. Syftet med alla vetenskapliga studier och även studentuppsatser är nämligen att bidra med ny kunskap, alltså vetande som inte bara hämtats någonstans ifrån. Kunskap är nämligen något annat än det man minns, och därför handlar högre studier inte om att upprepa det lärarna säger eller memorera innehållet i kurslitteraturen, utan om att bearbeta insikterna och använda dem som verktyg i arbetet med att förstå och hantera vardagen och tillvaron. Åtminstone en basal förståelse för kunskapsteori är en förutsättning för att kunna leva upp till det kravet.

Liksom med så mycket annat som är viktigt i livet och samhället är epistemologi, som är ett annat ord för kunskapens teori, svårt. Det finns nämligen inget enkelt och entydigt svar på frågan: Vad är kunskap? Det är varken meningen eller möjligt att nå fram till svaret på den frågan. Filosofihistorien är fylld av olikaförsök att förstå och förklara verkligheten, alla med sina problem och förtjänster, men det råder inte konsensus om vad kunskap är egentligen. Kunskapsteori är inte ett ämne där man är överens, det är snarare ett ständigt pågående samtal om olika sätt att förstå och definiera begreppetkunskap. Den här boken går att se som en inbjudan till det samtalet. Mellan människor råder oundvikligen delade meningar om det mesta, men eftersom vi är hänvisade till varandra och tillsammans ansvarar för samhället vi lever i och är beroende av behöver vi lära oss förstå och hantera både kunskapen som sådan och varandras olikheter samt skilda uppfattningar om vilka svar som är bäst. Filosofiska termer som episteme, techne och fronesis, som förklaras i nästa kapitel, används inte i vardagsspråket och upplevs kanske onödigt tillkrånglade, men det handlar om termer som behövs för att kunna diskutera kunskapen som sådan. Kommer man bara över det initiala motståndet och lär sig hantera osäkerheten inför det okända inser man att kunskapsteori inte är så svårt som det verkar, samt att studierna i det ämne eller den utbildning man läser underlättas betydligt.

Man kan se på kunskap på lite olika sätt, men det går en tydlig skiljelinje mellan synen på kunskap som ett måloch kunskap som en process(där vägen fram är målet). Om man ser kunskap som ett mål utgår man omedvetet från att det finns ett facit, något externt att jämföra svaren på frågorna med, vilket är en tankemodell som bygger på att antingen är påståendet rätt eller också fel. Något utrymme för tveksamhet finns inte med denna syn på kunskap. Ser man kunskap som ett mål griper man sig an lärandet och uppgifterna man ställs inför på ett annat sätt än om man ser kunskap som en process. Målinriktade studier blir ofta resultatorienterade, vilket leder till att fokus flyttas från kunskapen till betygen och att lärande kan uppfattas som en formalitet eller en transportsträcka. Det kan också bli så att lärare som värnar kunskapen betraktas som ett hinder på vägen mot examen, som man vill nå så snabbt och effektivt som möjligt. Ser man kunskap som ett mål finns en risk att man väljer en studieteknik som går ut på att råplugga inför tentor och inlämningar, vilket inte främjar det fördjupade lärande som behövs för att kunna utveckla förståelse för ett så pass komplext och abstrakt ämne som kunskapsteori. En förutsättning för att förstå kunskapens teori och meningen med att studera denna aspekt för sig är dels att man ser kunskap som en process, dels att man intresserar sig minst lika mycket för och lär sig hantera det man inte vet och det som inte går att veta något om.

Kunskap skapas av och för människor, vilket gör att kunskapen både påverkar och påverkas av den som söker efter och använder den. Det ena går inte att skilja från det andra. Vi vet till exempel att påståenden som yttras av någon som säger sig veta och dessutom utstrålar säkerhet och uppvisar tecken på pålitlighet tas på större allvar och når större spridning och få mer genomslag än förklaringar som förs fram av någon som är osäker eller av olika anledningar inte uppfattas vara tillförlitlig. Det faktum att den som har karisma och äger retorisk skicklighet lättare och oftare bli lyssnad på är viktigt att känna till eftersom det påverkar (synen på) kunskapen. Den som vet vad som fångar andras uppmärksamhet och hur man skapar förtroende och blir lyssnad på kommer nämligen att kunna utöva inflytande över andra människors uppfattningar om vad som är rätt och riktigt (Fexeus 2008). Det finns med andra ord en inte obetydlig maktaspekt att beakta i arbetet med att utveckla förståelse för kunskap. Den som har makt tenderar nämligen att bli tagen på större allvar än den som saknar makt, oavsett vad han eller hon säger. Idag finns också starka krafter i samhället som på olika sätt försöker underminera förtroendet både för olika meningsmotståndare och för vetenskapen. Utan hänsyn tagen till såväl psykologi som kultur blir det svårt att förstå hur kunskap blir kunskap och hur vetande används i samhället.

När man väl inser att kunskapsteori inte (bara) handlar om hur man når fram till och värderar olika svarutan minst lika mycket om att utveckla förståelse för olika typer av frågor och de krav som frågorna ställer på den som söker svar eller säger sig veta, ökar chansen, dels att studierna blir roligare, dels att resultatet (som är något annat än betygen) blir mer användbart. Kunskap om kunskap är alltså ett slags nyckelkompetens. Ett examensbevis öppnar dörrar i samhället och arbetslivet men en förutsättning för att lyckas i livet är att man kan användadet man lärt sig i nya ocholikasammanhang liksom att man fortsätter lära och både utvecklar ny och granskar äldre kunskap kritiskt och löpande. Kunskapsteori studerar man med andra ord för att utveckla förståelse både för kunskapens möjligheter och dess begränsningar.

En viktig utgångspunkt för samtal om och studier av epistemologi är att ingen har direkttillgång till verkligheten. Kunskapen är förbindelselänken mellan människorna och världen och den går därför att likna vid den vita käpp som används av de som inte kan se för att orientera sig i rummet. För att kunna använda en blindkäpp måste man upparbeta kompetens att förstå verktyget och utveckla vana att orientera sig i tillvaron med hjälp av det. Vem som helst kan inte bara plocka upp en käpp, binda för ögonen och förvänta sig att kunna röra sig obehindrat med hjälp av den. Samma gäller för kunskapen, för att kunna använda vetande på ett kvalificerat sätt behöver man lära sig förstå och utveckla epistemologisk kompetens, vilket är syftet med denna bok.

Ovanstående tankar är tänkta att ge ett slags översiktsbild och första introduktion till innehållet i boken och det sätt som den närmar sig kunskapen, och resten av kapitlet fortsätter på samma sätt med ambitionen att fördjupa tankarna och lägga grunden för det som kommer sedan genom att peka på några viktiga skillnader i sättet att tänka och visa på användbara egenskaper som är väl värda att uppmärksamma och lära sig förstå och hantera eftersom det underlättar arbetet med att förstå vad kunskap är och hur vetande fungerar.


Den boken inleds så här: Det finns massor med böcker om metod, vetenskapligt skrivande, kunskapsteori och olika typer av introduktioner till forskningens praktik. Många av böckerna är väldigt bra och föredömligt pedagogiska, men min erfarenhet är ändå att innehållet och upplägget ofta tilltalar lärare mer än studenter och att råden tyvärr går över huvudet på den som är nybörjare i akademin. Lärare och läroboksförfattare tenderar att fokusera lite för mycket på huroch vadman ska göra. Och när studenterna inte förstår blir förklaringarna mer detaljerade och manualerna mer omfattande, vilket leder till att det blir ännu svårare att förstå. Problemet med många metodböcker är nämligen att de liknar uppslagsverk och därför uppfattas som ett slags rättningsmall, vilket i bästa fall leder till att man följer instruktionerna och därmed gör rätt i formell mening – men förstår man inte vad det innebär att tänkas om en forskare blir resultatet inte vetenskapligt. Uppsatserna kan mycket väl bli bra, men kvaliteten i lärandetriskerar att bli eftersatt. Vetenskapligt tänkande handlar nämligen inte om att följa regler, utan om att utveckla en egen förståelse för reglernas andemening och kompetens att gå sin egen väg inom dess (ganska vida) ramar.

I min roll som lärare ser jag idag tyvärr allt fler tecken på att många studenter anammat en pragmatisk inställning till sina studier, vilket tar sig uttryck i att man griper sig an utbildningen som om det handlade om att nå mål och man fokuserar mer på poängen och examen än vägen fram. Tänker man så blir studietiden en transportsträcka i väntan på det som kommer sedan och det går ut över kvaliteten i studierna. Utgångspunkten för tankarna som presenteras i den här boken är att det är i sökandet efter svar som fungerar och arbetet med att utvecklavetande som lärande uppstår och förmågan att tänka vetenskapligt utvecklas. Även om vetandets universum växer hela tiden ökar samtidigt förståelsen inom vetenskapen, dels för hur lite vi människor vet, dels för hur lite som faktiskt går att veta och hur osäker all kunskap är, vilket gör vetenskapsteori till ett ämne man aldrig blir färdig med. Den viktiga, den helt avgörande insikten, är förståelsen för hur lite vi människor faktiskt vet.

Jag har länge saknat en bok som riktar sig till uppsatsskrivande studenter och som handlar om hur man kan tänkaför att utveckla ett sådant självständigt, kritiskt analyserande mindset som är förutsättningen för att såväl förstå som skapa och värdera forskningresultat. Och det är en sådan bok jag försökt skriva. Den är tänkt att hjälpa nybörjare att på egen handutveckla förståelse för vetenskapens möjligheter och begränsningar, och förhoppningen är att den kan väcka intresset för fortsätta studier av vetenskapens teori. Den ersätter inte andra metodböcker, ambitionen är istället att visa hur man kan läsa böcker om kunskaps- och vetenskapsteori på ett sätt som leder till att man utvecklar kompetens att tänka vetenskapligt. Boken är utformad som ett slags guidebok och ger en översiktlig bild av det vetenskapliga landskapet och de viktigaste ”sevärdheterna” samt lockar till egna upptäcktsfärder i kunskapens och vetenskapens fascinerande värld. Skillnaden är viktig att lägga märke till. Instruktionsböcker läser man som recept, för att få anvisningar att följa. Guideböcker läser man för att få inspiration och möjlighet att förbereda sig inför resan, för att skaffa sig en uppfattning om terrängen man står i begrepp att ge sig ut i och för att utveckla förståelse för vad som väntar och krävs av en där ute för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt.

Eftersom jag vet vad som krävs för att skriva en bra uppsats och min erfarenhet säger mig att alla kan och förmår mer än de tror, är jag alltid tydlig med att jag har höga förväntningar på studenterna. Jag ser mig nämligen som ett slags personlig tränare och räknar med att den som kommer till högskolan är där för att lära och vill åstadkomma något mer än att bara få en examen. Tyvärr uppfattar många mig som sträng eller barsk, vilket inte stämmer överens med min självbild. Jag har funderat massor på vad det kan bero på och tror det handlar om att jag tar mitt arbete på största allvar och att jag räknar med att även studenterna gör det. Jag ser det som ett privilegium att ha fått studera och en ära att få förtroende att undervisa på högskolan. En alternativ förklaring är att jag uppfattas som sträng i jämförelse med andra lärare, som berömmer och uppmuntrar studenterna? Det gör nämligen inte jag eftersom jag inte ser det som lärarens uppgift att berömma (för berömmandets skull). Alla som ber om hjälp och ställer frågor möts däremot självklart med respekt och jag sätter en ära i att alltid svara på alla frågor så snabbt och pedagogiskt som möjligt. Studenter som tar ansvar för sitt eget lärande brukar därför snabbt ändra uppfattning om mig. Det är olyckligt om allvar förväxlas med stränghet. Samhället investerar massor med pengar i skolan och den högre utbildningen och skattebetalarna har rätt att kräva avkastning i form av akademisk kunskap och intellektuell kompetens. På högskolan måste lärare kunna ställa högra krav och ha förväntningar, annars blir det svårt för studenterna att göra vad som krävs för att lära på djupet och utveckla förmåga att tänka vetenskapligt, vilket är vad framtida arbetsgivare kräver av den som har en högskoleexamen. Jag vill inte ge sken av att vetenskap är enkelt, men vill samtidigt vara tydlig med att alla med rätt inställning till studier klarar av att läsa på högskolan. Min ambition är att du som läser boken ska få beröm efterutbildningen, för att uppsatsen som skrivits och arbetet som utförts håller hög klass.

Det krävs inga exceptionella talanger eller förmågor för att lyckas med studier på högskolan, man kommer en lång väg med god planering och genom att vara noggrann och intresserad. Tyvärr förlamas ändå många av allvaret i situationen och fastnar i känslan av att det är svårt, vilket naturligtvis är olyckligt. Känner man så kan ingen metodbok eller handledare i världen hjälpa en, men förhoppningsvis kan följande berättelse ta udden av känslan och vara till hjälp. Jag har av många olika anledningar alltid haft dåligt självförtroende och har fortfarande svårt att känna mig säker, inte bara i den akademiska världen. Mitt bristande självförtroende höll mig länge tillbaka och hindrade mig att försöka och fick mig tyvärr ibland att av nervositet slarva med förberedelserna. Jag trodde inte att det spelade någon roll, att jag var dålig av naturen. Långt senare i livet, efter att jag med möda etablerat mig i den akademiska världen, har jag kommit till insikt om att osäkerheten och det vacklande självförtroendet i själva verket är något positivt, eftersom det (rätt använt) kan gynna kunskapsutvecklingen och öka kvaliteten i lärandet. Eftersom jag aldrig känner att jag vet säkert tvingas jag lyssna på andra och vända och vrida på insikterna innan jag tar dem till mig och använder dem. Bristande självförtroende gör det också lättare att ändra åsikt i ljuset av ny kunskap eftersom man blir mer prestigelös. Ända sedan jag insåg att jag faktiskt hade vad som krävdes för att bli docent har jag betraktat mitt dåliga självförtroende som en vetenskaplig dygd. Nyckeln till framgång för mig var insikten om att det är skillnad på självförtroende och självkänsla. Länge upplevde jag ingen skillnad, men i takt med framgångarna i akademin tvingades jag inse att det är två olika saker. Idag har jag en stabil och välgrundad självkänsla, medan jag odlar mitt dåliga självförtroende. En god självkänsla är en förutsättning för att kunna odla ett dåligt självförtroende, vilket i sin tur är en förutsättning för att utveckla ett verkligt vetenskapligt tänkande. 

Boken Hur blir högre studier högre kom ut precis innan pandemin bröt ut, i januari 2020, och hade jag inte "tvingats" arbeta hemifrån, vilket inneburit mindre restid och större möjlighet att kombinera undervisning och möten med skrivande, vet jag inte om det blivit tre böcker på två år. Framöver, när vi återgår till något slags normalläge igen, känner jag dock att jag fått in en skrivrutin i vardagen som jag tror ska hålla, men det återstår att se.
 
Hur blir högre studier högre har undertiteln: "Om skillnaden mellan elever och studenter, trampolinhögskolor och katapulthögskolor samt vikten av självständighet, tålamod och samverkan", och den inleds på följande sätt: Detta är en bok om lärande som är tänkt att inspirera studenter och blivande studenter att utveckla en egen förståelse för högre studier och vad som krävs för att studierna inte bara ska bli framgångsrika utan även meningsfulla utifrån ett lite längre perspektiv. Boken är ett försök att främja utvecklingen av ett antal generiska kunskaper och färdigheter som krävs för att dels ta sig igenom högre utbildning och få sin examen, dels lära sig vad det innebär att tänka och agera akademiskt även i andra sammanhang. Boken riktar sig till alla som vill lära och bli bättre på att förstå vad kunskap är. Boken kan även ses som ett slags inlägg i debatten om skolan och vårt lands högskoleutbildningar. Det är en personligt hållen bok, tänkt att inspirera till egen utveckling, som bygger på mina erfarenheter av att vara och verka i högskolan, både som student och som lärare och forskare.

Tanken med boken är att den ska fungera som hjälp och inspiration för att utveckla förmågan till eget, självständigt, kritiskt tänkande, vilket både krävs för och är vad studier på högskolan handlar om. Det finns inte ettsätt eller enväg att klara av högre studier – det finns lika många olika sätt som det finns studenter på högskolan. Utgångspunkten för tankarna som lyfts fram här är att svaren på frågorna man har rörande sin utbildning i hög grad finns hos en själv och utvecklas genom eget arbete och enträgna försök. Innehållet handlar därför mer om frågor och reflektioner än om svar, och tipsen som ges och tankarna som presenteras handlar om att peka på förslag till konstruktiva vägar fram snarare än om att ge instruktioner. Boken är tänkt att fungera som en karta att orientera sig utifrån i den okända terräng man som student anträder när man söker sig till och påbörjar sina studier på högskolan. Utgångspunkten är att högre studier handlar om lärande och kunskapsutveckling, inte om betyg, examen eller att göra rätt. På högskolan arbetar studenter och lärare tillsammansför att förvalta och utveckla den kunskap som är en förutsättning för att värna demokratin och bygga det långsiktig hållbara samhälle som alla ytterst är beroende av.

Kvaliteten på resultatet av studierna står i direkt relation till graden av engagemang och delaktighet i arbetet. Till högskolan kommer man inte för att få något, utan för att delta i ett ansvarsfullt utvecklingsarbete med andra som är intresserade av samma saker. Både lärare och studenter befinner sig så pass nära forskningsfronten att den kunskap som kurserna bygger på inte alls är lika entydig och säker som i grundskolan och på gymnasiet. Det är avgörande att man förstår och lär sig hantera insikten om detta, även om det initialt kan ge upphov till frustration. På högskolan studerar man verkligheten, och den anpassar sig inte efter hur individer känner, tycker eller tror. Utan eget ansvar, en god portion tålamod och beredvillighet att anta utmaningen som det innebär att studera, utan förståelse för att det inte finns några genvägar till kunskap och utveckling av det kritiska tänkande som kännetecknar studier på högskolan, kan och kommer verksamheten som bedrivs där inte att kunna sägas vara ”högre”. 

Boken vänder sig till alla som söker sig till eller är på högskolan för kunskapens skull. Den som nöjer sig med att ta sin examen och som bara är intresserad av att klara sina kurser så fort som möjligt rekommenderas att läsa andra böcker. Här tas läsaren med på en omväg, för det är där kunskapen finns.

Vad händer nu?

Böcker lever liksom texter som publiceras på nätet sitt eget liv när de väl tryckts och publicerats. Då jag levt med dem så länge känns det nu lite som fem barn som flyttat hemifrån. Jag hoppas att det ska gå väl för dem och att tankarna når spridning. Det ligger i allas intresse att skattebetalarnas investering i högre utbildning leder till ökad kunskapskvalitet i samhället och förhöjd intellektuell förmåga och kompetens att tänka kritiskt bland medborgarna. Annars blir det svårt att värna demokratin och hantera klimatutmaningarna som vi alla oundvikligen står inför. Dessa böcker är mitt bidrag till den allmänna strävan, och jag är i full gång med nästa bok, som än så länge inte riktigt hittat sitt innehåll och form.

söndag 13 april 2025

Vetenskapliga kulturer och kunskapens krav

Kultur är en dimension av livet och samhället som i hög grad lever sitt eget liv. Det handlar om en faktor som man måste räkna med, men som inte går att räkna på. Och den påverkar i högsta grad förutsättningarna att utveckla och använda kunskap. Idealiseringen av sanningen är till exempel kulturellt upprätthållen. Trots att det är ett problematiskt begrepp lever föreställningen om att sanning är ett enkelt och självklart mål för all vetenskap, vilket gör det svårt att diskutera ämnet förutsättningslöst. Det faktum att kulturvetenskap och humaniora behandlas styvmoderligt medan ingenjörsvetenskap och fysik värderas högt, är en annan konsekvens av kultur. Bildningen som är på väg ut och produktionslogiken som präglar högskolans verksamhet allt mer visar också på kulturens makt över tanken och är en illustration av den företagsekonomiska iakttagelsen att kultur äter strategier till frukost. Vill man verkligen veta hur världen och verkligheten fungerar på riktigt måste man acceptera kulturens existens och förstå dess effekter, men tyvärr lever vi i en kultur som förnekar sin egen existens, vilket gör att vi sitter fast i ett moment 22. 

Det finns inga genvägar till kunskap och vetandet blir aldrig bättre än de förutsättningar som finns att utveckla och förvalta insikterna. Det är lätt att hålla sig med bildningsideal och säga att kunskapen ska vara i centrum för högskolans verksamhet, men det är inte strategierna som ledningen presenterar eller vad som sägs i högtidstal som räknas. För att kunskapen ska kunna hålla hög kvalitet kan den inte tvingas fram uppifrån; liksom kultur utvecklas, upprätthålls och förändras allt vetande mellan människor, i vardagen och över tid. Kunskapens kvalitet står och faller med den akademiska miljön och kulturen påverkar utfallet mer än vad många tror. Förhoppningsvis blir flykten av forskare från prestigefulla universitet i USA här under Trump en väckarklocka, men det är för tidigt att uttala sig om. Eftersom kultur fungerar som den gör är det troligare att man saknar kon först när båset är tomt och det intellektuella landskapet är förött.

Den mänskliga hjärnans fallenhet att använda logiken i högre grad till att förklara varför det blev som det blev – i efterhand och även om utfallet inte blev bra – snarare än till att utveckla och följa kunskapen, hämmar framväxten av en bildningskultur. Vi människor har dessutom en fallenhet att lyssna mer på vem som talar och mindre på vad som faktiskt sägs, och den som har makt möts alltid med mer respekt och mindre kritisk medvetenhet än den som inte har det. Därför värderas det som forskare säger högre än det som sägs av andra, oavsett vad forskarna säger och oberoende av om de bygger sina påståenden på forskning eller ej. Trots att Max Tegmark är fysiker presenteras han i medierna som AI-forskare och han antas vara en lika stor auktoritet när han uttalar sig om IT som när han talar om teoretisk fysik. 

Den här typen av bias döljer det faktum att vi idag tenderar att värdera det vi mäter, snarare än att mäta det som värderas. Idag är det därför viktigare var man som forskare publicerar sig än vilka kunskaper man skapar och kommunicerar till allmänheten (som lyssnar mer uppmärksamt på den som bekräftar deras fördomar än den som presenterar forskningsresultat som går på tvärs mot den allmänna uppfattningen). Kulturens inflytande över tänkande leder också till att den som påpekar dessa saker riskerar att uppfattas som illojal mot högskolans ledning och därför riskerar att bli av med jobbet, vilket riskerar leda till att det växer fram en lydnads- och tystnadskultur inom högskolevärlden som hämmar kunskapsutvecklingen i hela samhället. 

Kulturen övertrumfar på dessa och många andra sätt kunskapen, i alla fall så länge vi inte uppmärksammar detta faktum och tillsammans gör vad vi kan för att det inte ska bli så. Vad jag försöker peka på här är att kunskapen inte är antingen sann eller falsk, det handlar istället om en uppsättning insikter som får sin mening och blir användbara eller förkastas inom ramen för ett kulturellt sammanhang, vilket alltid är mer eller mindre kunskapsorienterat. Kulturen påverkar helt enkelt kunskapen mer än kunskapen påverkar kulturen. Eftersom kunskap är något som skapas av människor och för människor har allt vetande en social dimension, och så länge den ignoreras kommer ingen verklig kunskapskultur att kunna växa fram. 

Ju mer jag tänker på dessa saker desto viktigare framstår Högskolelagens paragraf 6, som stipulerar att forskaren är fri att välja syfte, metod och publiceringssätt. Den skrivningen finns där just för att kulturen och känslorna inte ska ta över. Men trots att vi vet hur viktig den paragrafen är för kunskapens kvalitet låter vi kulturen äta lagens andemening till frukost. Och vi använder vår intellektuella förmåga till att förklara varför det är logiskt och riktigt att låta den göra det. Den akademiska friheten, som paragrafen finns för att värna, blir bara ett ord om linjeorganisationens chefer i kraft av den makt som titeln ger ledningen tvingar fram ökad genomströmning och kräver mätbara resultat av forskarna för att den egna högskolan ska vinna i konkurrensen om krympande ekonomiska resurser med andra högskolor.

Målet med all forskning och undervisning är kunskap, ingen säger i alla fall något annat. Och eftersom kunskap upphör att vara kunskap i samma stund som verkligheten — alltså det kunskapen utvecklats för att förstå eller förklara — förändras, är och kan vetande inte vara något annat än en dynamisk process som i hög grad påverkas av kultur. Att kunskap i dagens akademiska värld problematiskt nog kan betraktas som en produkt som man med principer hämtade från Lean Production och med hjälp av New Public Management effektivt antas kunna tillverka och konkurrera om och med är ett resultat av kultur. Och när den här tanken slagit rot kommer den bedömningskompetens som alltid varit vetenskapens signum och som är en förutsättning för allt verkligt viktigt och användbart vetande att uppfattas som ett uttryck för subjektivt tyckande, vilket används som argument, dels för att skära ner på humaniora, dels för beslutet att högskolan ska fokusera på mätbara nyckeltal, (inte kunskap och lärande). 

Ett av samtidens allvarligaste problem är att det akademiska arbetet leds med utgångspunkt i en produktionslogik som är inkompatibel med kunskap, vilket döljs av det faktum att allt fler, både forskare och chefer, bryr sig mer om sin egen ekonomi och karriär än om kunskapen och därför använder sin makt och den kognitiva förmågan för att "förklara" varför det är budbäraren som är problemet, inte budskapet. Om du som läser vad jag skriver känner så, betänk att jag inte har något att vinna på att påpeka dessa saker, som bygger på egen och andras kulturforskning. Eftersom jag blivit uppsagd från jobbet (på grund av att jag valde att följa kunskapen snarare än den allt mer kulturförnekande kulturen som växer fram inom akademin) har jag dock inget att förlora på att skriva om det jag lärt mig om mitt studieobjekt. 

Så länge jag av ekonomiska skäl inte tvingas ägna tiden åt att fokusera på min egen försörjning är jag fri att skapa kunskap i enlighet med Högskolelagens paragraf 6. Men när lagen skrevs var (väl) inte tanken att man skulle tvingas att bli uppsagd för att kunna följa den, eller?

Den som vill läsa mer om min syn på vad som är högskolans uppdrag och vad man kan och bör göra för att en kunskapskultur ska växa fram i universitetsvärlden kan läsa mer i min bok En svanesång för universitetet.

söndag 6 april 2025

Alla andra problems moder

Det faktum att majoriteten av de beslut som människor tar INTE leder till katastrofala konsekvenser, i alla fall inte på kort sikt, är ett av mänsklighetens största problem. Det ger nämligen sken av att riskerna är mindre än många tror. Och eftersom många av besluten som tas initialt leder till positiva effekter etableras vanor som kan vara svåra att bryta sedan när problemen visar sig, både på individuell och kollektiv nivå. Tänk till exempel på rökning vars risker visar sig först när ett beroende etablerat sig. Eller realisationer, som börjar som ett undantag men som snart blir det nya normala – för att peka på ett helt annat femomen med helt andra effekter men som utgår från samma grundproblem. En annan sida av problemet är att det leder till att beslut som skulle kunna leda till något gott aldrig tas på grund av att många positiva effekter, kanske de flesta och viktigaste, också visar sig först på sikt. Konditionsträning är sådant ett exempel.

Det är inte helt enkelt att förklara vad jag menar men jag hoppas att det framgår att problemet jag vill peka på både handlar om vad man riskerar att råka ut för genom att ignorera det faktum att negativa effekter ofta visar sig med fördröjning, och vad man går miste om genom att aldrig ge det en chans. Ytterst handlar problemet om allt det vi människor förvägrar oss själva genom att tänka kortsiktigt och okritiskt. För att kunna komma tillrätta med problemet är det helt avgörande att man förstår att det är ett komplext problem som förvärras av att vår hjärna fungerar som den gör. Just det är lite enklare att förklara, eller jag tror i alla fall att det är lätt att förstå vad som händer när det jag skrivit om ovan kopplas ihop med fallenheten att antingen förneka problem eller skylla dem på andra, vilket idag präglar mycket av politiken som förs, dels eftersom det finns efterfrågan på den, dels eftersom det saknas kunskap om problemen (eller för att de förnekas). Svårigheten att koppla ihop problemens orsak med dess verkan gör det även lätt att söka efter lösningar på fel ställen, vilket ytterligare förvärrar problemet. 

Som forskare respekterar och följer jag kunskapen, inget annat. Jag kan därför bara använda ord och tankar för att övertyga. Och mitt budskap bär sällan på löften om lycka och framgång, i alla fall inte på kort sikt. Eftersom vi lever i en värld fylld av karismatiska individer som bekräftar människor fördomar och hävdar att problemet antingen inte existerar eller beror på någon annan blir det svårt att nå ut med kunskapen. Många väljer eller luras att lyssna på populister och gurus istället för att stanna upp, analysera situationen, sätta sig in i kunskapsläget och ta ett långsiktigt hållbart beslut, och sedan vara öppen för att revidera dessa. Okunskapen om hur lätt det är att falla i den här typen av kognitiva fällor och hur ofta man faktiskt begår misstag av det här slaget gör det förfärande lätt att fastna i en destruktiv loop, både som individ och samhälle.

Jag vet inte om det är därför, men jag konstaterar att vi idag lever i en tid av förnekelse, suboptimering, bortförklaringar och anklagelser riktade mot mer eller mindre tydliga grupper av människor som anses vara annorlunda än majoriteten, vilket både leder till att problemen förvärras och till att handlingar som skulle kunna minska eller eliminera problemen bortträngs eller skjuts på framtiden. Egenheterna och tendenserna som jag resonerar om här är djupt mänskliga och bör därför inte ses som något problem som ska lösas. Jag vill istället se det som att det handlar om förutsättningar för förändring som man behöver göra sig medveten om, bygga upp förståelse för, samt förhålla sig till. Det jag vill säga är att det inte finns någon enkel lösning, och att den insikten ökar chansen till att man både som individ och samhälle ska kunna ta beslut och utveckla vanor som på sikt leder till att det blir bra för en själv och för andra.

Kunskap är ingen enkel lösning, men vetande utgör en helt central del av alla långsiktigt hållbara strategier. Och grundläggande kunskaper om hur den mänskliga kognitionen fungerar, både enskilt och i grupp, är något av det viktigaste man kan skaffa sig, både som individ och kollektiv. Men eftersom kunskap bara är makt i ett samhälle där vetenskapens (många gånger ganska osäkra och otydliga) resultat respekteras, räcker det inte att man bedriver studier på egen hand, det är alltid den kollektiva nivån av insikt och kunnande som räknas. Alla som vill leva i ett fungerande och långsiktigt hållbart samhälle har därför ett gemensamt ansvar för att vi får en skola som fungerar, vilket krävs för att den högre utbildningen (där framtidens ledare och forskare fostras) ska kunna sägas vara högre. Och det behöver den vara om det ska finnas någon mening med den.

Fallenheten att söka efter syndabockar. Underlåtenheten att ta ansvar, och vägran att försöka förstå hur allt och alla hänger ihop, är grunden till många av samtidens största och allvarligaste problem som förvärras av ignorans och det informerade ointresse som sprider sig idag. Den väg som mänskligheten slagit in på just nu leder mot undergången. Hårdare straff, försämrad A-kassa, klimatmål som skjuts på framtiden, "effektiviseringar", sänkt skatt för de rika och ökade försvarsanslag, är exempel på den underliggande sjukdomen, inte lösningen på problemen. Det är oss själva och våra önskningar vi behöver göra upp med, inte någon eller något annat. Både problemen och lösningarna kommer nämligen inifrån och uppstår mellan oss människor.

onsdag 2 april 2025

En svanesång för universitetet

Igår kom min bok En svanesång för universitetet från tryck. Det var med blandade känslor jag öppnade kartongen och bläddrade i boken som jag levt med och arbetat på under ett ganska långt tag nu. Jag började skriva på den när jag valdes in i Institutionsnämnden. Anledningen till att jag skrev boken var att jag upplevde det som att min omsorg om kvaliteten, som är INs uppdrag att värna, och min syn på akademisk frihet, mötte en del motstånd. När jag på möten och i andra sammanhang ställde frågor om motiven för olika beslut och pekade på risker märkte jag att det uppfattades som kritik mot ledningen, vilket kändes ganska märkligt och inte så lite otacksamt. Jag tänkte dock att reaktionen berodde på att man sällan får tid att utveckla sina tankar. Resultatet av det arbetet är boken som getts ut av h:ströms förlag i Umeå, vilket är en stad som ligger mig mycket varmt om hjärtat eftersom jag disputerade där 2003, i en helt annan akademisk kultur än dagens.


Att jag efter 22 år på samma högskola blev uppsagd från min tjänst som lektor i samband med slutredigeringen av boken kom som en chock, och eftersom jag inte får någon förklaring till beslutet (annat än svepande formuleringar om arbetsbrist och behovet av en budget i balans) kan jag inte skaka av mig känslan av att tankarna jag lyfter i boken, i alla fall delvis, bidragit till beslutet att avskeda mig. Därav mina blandade känslor inför utgivningen.

Boken är ingen nostalgisk längtan efter den tid som flytt. Det jag vill är att starta upp ett samtal om vad högskolan är och bör vara. Jag är kritisk mot och försöker visa vad NPM och uppdelningen mellan en linje med allt mer makt och ett kollegium vars inflytande stadigt minskar, gör med förutsättningarna för studenternas lärande och lektorernas möjligheter att utveckla och värna den kunskap som skattebetalarna med rätta förväntar sig att investeringen i forskning och högre utbildning ska resultera i. Jag oroas över utvecklingen och det skrämmer mig att kunskapen inte värderas högre och att förståelsen för förutsättningarna för kvalitet och akademisk frihet är så dåligt utvecklad.



Så här skriver jag i förordet till boken: Det är svårt att säga när det började, men jag har under en ganska lång tid nu levt med en smygande känsla av att den akademiska miljön blir allt mindre akademisk och allt mer produktionsorienterad för varje år som går. Det som började som en sten i skon har med tiden, just eftersom jag som lektor är utbildad för och arbetar med tänkande i olika former, kommit att utvecklas till ett blödande skavsår. Språket är mediet och intellektet är verktyget i mitt yrke, som i grund och botten handlar om att utveckla ny kunskap samt skapa förutsättningar för studenternas och allmänhetens (livslånga) lärande. Forskning och undervisning är både ett komplext problem och en dynamisk process, inte något slags produkt eller standardiserad tjänst. Skavet bottnar i den allt tydligare insikten om att allt mer av det som för bara några år sedan sågs som självklarheter idag uppfattas som problematiskt i den akademiska världen. Det växande gapet mellan ideal och verklighet i högskolevärlden är en viktig anledning till att jag författat den här boken. Jag hade dock inga planer på att skriva detta förord förrän mitt arbetsliv i ett enda slag förändrades efter att jag lämnat manuset till förlaget. Efter närmare 22 års lojalt arbete i kunskapens tjänst fick jag beskedet att jag kommer att sägas upp på grund av en arbetsbrist som jag inte förstår. 

Eftersom jag inte får någon förklaring till beslutet vet jag inte med säkerhet varför mina chefer valt att kringgå turordningsreglerna och utmana lagen om anställningssäkerhet genom att placera mig i en krets om två personer där övertaligheten är just två, trots att kurserna som jag skapat och undervisat på under flera år ska ges även framöver. Men jag kan inte skaka av mig misstanken att beslutet åtminstone till dels har att göra med att jag försvarat kunskapen och tagit strid för den akademiska kvalitet som den här boken handlar om. Det har med tiden blivit att mer uppenbart att mina tankar om kunskap och mitt engagemang för de kvaliteter som gör högskolan till en akademisk miljö går på tvärs mot ledningens syn på vad som är vårt uppdrag. Särskilt när vi kom tillbaka efter pandemin har jag allt oftare känt mig tvungen att ställa kritiska frågor rörande ledningens beslut i olika sammanhang. Det var för att slippa känna mig som en besvärlig medarbetare jag skrev boken. Jag trodde nämligen att mina tankar om vad som gör en högskola till en högskola uppfattades som kritiska på grund av man aldrig riktigt får tid att förklara hur man tänker på ett möte där kritiken lätt uppfattas vara riktad mot individer, trots att den handlar om konsekvenser av olika beslut. 

Beskedet om uppsägning var ett av de jobbigaste jag fått. Samtidigt var det som sagt länge sedan jag kände mig hemma i den akademiska världen. Jag har dock alltid tänkt att jag är precis där jag vill och ska vara, givet mina kunskaper och kompetenser samt mitt engagemang för akademisk kvalitet. I skrivande stund vet jag inte vad jag ska göra under resten av mitt yrkesliv. Hittar jag ingen arbetsgivare inom den akademi som jag alltid varit lojal med och som jag gett 26 av mina bästa år ser jag det som ett tecken i tiden som gör det jag försöker säga här ännu mer betydelsefullt, för idag är kunskap av hög kvalitet viktigare än någonsin. På senare tid har det tagits allt fler beslut som på olika sätt utmanar det livslånga lärandet. Studieförbunden och Komvux arbetar till exempel i hård motvind, skolpengen minskar och den högre utbildningen urholkas av det effektivitetsavdrag som all statlig verksamhet tvingas underkasta sig. Det saknas därför inte angelägna uppgifter att arbeta med. 

Jag vill göra vad jag kan för att bidra till en återakademisering av högskolan, så trots att jag förlorade jobbet under arbetet med boken ångrar jag inte något av det jag sagt, skrivit eller gjort. Uppsägningen gör inte mitt engagemang för universitetet mindre, tvärtom. Eftersom demokratin och kunskapen är varandras ömsesidiga förutsättningar oroas jag av att utbildningssystemet och den akademiska världen håller på att förvandlas till en väloljad produktionsapparat där landets högst utbildade människor betraktas som utbytbara kuggar i ett maskineri vars mål är att skapa mer (tomhet) snabbare. Det som går att producera behöver vi nämligen inte, och det vi behöver går inte att producera, bara skapa förutsättningar för.

Ny kunskap och relevant forskning kan bara uppstå i en miljö där den akademiska friheten värnas och där man respekterar insikten om att alla försök att tvinga in kunskapen i en enda form är förkastliga. Hade jag valt att göra det som gynnar min personliga karriär, alltså fokuserat på att söka externa medel i konkurrens och skriva artiklar som bara en liten krets av forskare läser, hade jag kanske fått behålla jobbet. Men då skulle kunskaperna som min forskning resulterar i aldrig spridas till allmänheten som behöver dem. Jag har alltid tagit den så kallade tredje uppgiften på stort allvar. Trots att det missgynnat mig i karriären har jag valt att blogga (på flyktlinjer.blogspot.com har jag publicerat över 4700 inlägg om kunskap, lärande och kultur sedan starten 2011) och skriva böcker. Jag har alltid tänkt att jag arbetar på skattebetalarnas uppdrag, och då blir det viktigare att skriva texter som läses av många än att skriva artiklar som i bästa fall bara når ett fåtal forskare. Det var aldrig för att få ett välbetalt arbete som jag sökte mig till universitetet, det var för att få möjlighet att göra något meningsfullt med mitt liv, som inte bara gynnar mig.

Vid skrivbordet i Lerum, omgiven av mina älskade böcker, en regnruskig dag i januari 2025

Eddy Nehls




Innehållsförteckning

Förord
Prolog

Kapitel 1
Osäkerhet är en förutsättning man måste lära sig leva med

Frihet är bra, men kontroll är bättre, eller?

Kognitiva misstag och mer eller mindre medvetna typer av bias

Vi behöver både kunna lägga pussel och skapa mosaiker

Vart är akademin på väg: Uppåt eller neråt i vetandets hierarki?

Grundforskning, som pedagogik och managementprincip

Systematiskt kvalitetsarbete i högskolevärlden är som ett ostämt piano


Kapitel 2
Det vi vill ha, och det vi kan få och behöver

Hur klokt är det att tänka rationellt i alla lägen?

New Public Management, en akademisk återvändsgränd?

Digitalisering är kanske svaret, men inte på alla frågor

Lärande och intelligens är sociala och analoga förmågor

Låt oss dra lärdom av evolutionen


Kapitel 3
Den akademiska kvalitetens kontinuum

Kunskapsutveckling är en dynamisk, mellanmänsklig process

Kulturell homeostas och mellanrummens betydelse

Om förmågan att tänka i bilder

Samtal vs Debatt

Kapitel 4
En akademisk, kvalitetsdrivande kunskapsorganisation?

Kunskap och demokrati är varandras förutsättningar

Konsekvenser av att högskolan betraktas som vilken statlig myndighet som helst

Studenten i centrum, eller kunskapen och kvaliteten?

Motivation och betydelsen av att få och kunna misslyckas

Självständighet, progression och intellektuell utveckling

Vad hände med det högre seminariet?

Bildningshögskolan är möjlig, om vi vill och gör vad som krävs

Epilog

söndag 30 mars 2025

Finns det plats för och efterfrågan på mina kunskaper och kompetenser?

I början av december förra året förändrades i ett slag mitt liv när jag informerades om att min arbetsgivare valde att utmana turordningsreglerna och Lagen om anställningsskydd genom att placera mig i en tvåmanskrets där båda sades upp. Efter 27 år i statlig tjänst har jag ett års uppsägningstid och fram till den 12 februari 2026 att hitta något annat att göra. Och jag tänker ta vara på tiden fram till dess så klokt jag bara kan. Ambitionen är att göra något konstruktivt varje dag som pekar i rätt riktning. Oftast går det bra, men jag pendlar fortfarande mellan hopp och uppgivenhet. Allt hade varit så mycket enklare om jag hade fått en logisk och tydlig förklaring till beslutet som är väl förankrad i praxis och rådande lagstiftning. Men det får jag inte, trots att både jag och mina chefer arbetar på en statlig myndighet där det inte borde finnas några hemligheter. Jag skriver ofta här på bloggen om min oro över vad som håller på att hända med vår demokrati, och den oron minskar så klart inte när jag märker hur rättslös jag känner mig i relation till min statliga arbetsgivare.

För att få inblick i ärendet begärde jag, den 12 december 2024, med hänvisning till Förvaltningslagens §10 Partsinsyn. I lagen står att den som drabbas av ett myndighetsbeslut räknas som part och har rätt att få se alla handlingar som rör ärendet. Och eftersom beslutet om uppsägning leder till att jag efter 23 år på HV och vid en ålder av 61 år förlorar min fasta anställning, vilket är en personlig katastrof, anser jag mig vara part i Förvaltningslagens mening. Jag trodde därför att det bara skulle vara en formalitet. Men efter många mail fram och tillbaka (fyllda av missförstånd och mer eller mindre uppenbara försök till förhalning av ärendet) fick jag i januari 2025 först beskedet att det inte existerade något underlag att visa mig, och sedan att det är högskolans mening att jag inte räknas som part i lagens mening. Någon förklaring eller formellt och överklagningsbart beslut med hänvisning till det lagrum arbetsgivaren hänvisar till fick jag dock inte, trots att det tydligt framgår av skrivningarna i Förvaltningslagen att jag har rätt till det. Eftersom jag redan i december hade begärt ut prefektens mallogg (vilket gav mig en inblick i hens liv som jag helst sluppit) såg jag, när jag väl fick tillgång till den i mitten av januari, att det visst finns ett underlag. Därför begärde jag att få läsa alla mail som rör arbetet med kretsningen, vilket jag nekades med hänvisning till sekretess. Inte heller denna gång fick jag ett överklagningsbart beslut, trots att jag uttryckligen begärt detta och sedan upprepat begäran flera gånger. Jag möttes av tystnad och fick ingen förklaring till varför det dröjde, vilket alla statliga myndigheter är skyldiga att ge. 

Först efter att jag lämnat in en anmälan till JO, som tog sig an mitt ärende och anmodade arbetsgivaren att ge mig ett besked, fick jag – tre månader efter min ursprungliga begäran – det överklagningsbara beslut rörande partsinsyn (§10) som jag anser mig ha rätt till. Därför kan ärendet inte med bästa vilja i världen sägas ha hanterats i enlighet med Förvaltningslagens skrivningar om skyndsam hantering (§9) och serviceskyldighet (§6). Dessutom framgår det av §32 i lagen att jag både har rätt till en klargörande motivering, och (enligt §33) en besvärshänvisning, vilket jag inte har fått. Vad är det för mening med att högskolan betalar lön till en jurist som uppenbarligen inte känner till den lag som alla i staten måste följa? 

Eftersom det är först när man får ett formellt beslut som man kan överklaga ett sådant kändes det länge som jag hamnat i ett moment 22, men nu har jag lämnat över ärendet till Förvaltningsrätten – inte för att jag tror att jag kommer att få någon upprättelse egentligen, utan för att kunna gå vidare i livet. Jag vägrar bli en rättshaverist, men samtidigt vill jag inte bli behandlad med den arrogans som mina chefer bemött mig med. Det enda jag önskat är en förklaring till beslutet, vilket jag tycker att jag borde fått utan att be om det. Eftersom facket menar att uppsägningsprocessen gått rätt till, vilket jag, av (hoppas jag) uppenbara skäl, tvivlar på har jag sällan känt mig så ensam och övergiven som under den här tiden. I och med överklagan känner jag dock att jag kan göra något slags mentalt avslut. Jag släpper det där nu och väljer att fokusera på framtiden och det jag kan göra.

Om bara någon vecka kommer min bok En svanesång för universitetet ut. Där skriver jag om vad jag menar kännetecknar akademisk kvalitet. Jag ser boken som mitt bidrag till debatten om hur vi värnar kunskapen i samhället som helhet, vilket vi behöver göra för att kunna förvalta både akademins arv och demokratin. Det tragiska är att jag skrev boken för att förklara hur jag tänker och för att visa vad som ligger bakom min kritik mot många av ledningens beslut som jag haft svårt att hålla inne med. I den stressade vardag vi lever i finns det allt mer sällan tid och intresse att diskutera den här typen av frågor på djupet. Jag trodde i min enfald att alla på högskolan när en önskan om att skapa så bra förutsättningar som möjligt att skapa förutsättningar för lärande och utveckla kunskap av högsta kvalitet. Istället får jag nu leva med misstanken om att mitt engagemang för högskolans kärnverksamhet och unika kvaliteter resulterar i att jag förlorar jobbet. Jag återkommer i den frågan, för nu vill jag fokusera på bloggpostens egentliga ämne: Frågan om det finns någon efterfrågan på mina kunskaper och kompetenser och mitt engagemang för kunskap och kvalitet, i Högskolesverige och/eller samhället?

Jag vill fortsätta arbeta med undervisning, forskning, samverkan och skrivande så länge jag orkar och kan. Även om jag tvingas ta ut pension för att överleva ekonomiskt har jag inte för avsikt att sluta jobba. Mitt engagemang för högskolan handlar inte om en specifik arbetsplats, det bottnar i mitt livslånga intresse för kunskap och akademisk kvalitet. Ytterst handlar mitt engagemang om demokratin och samhällets långsiktiga hållbarhet i det begreppets samtliga dimensioner. Jag har genom åren och på skattebetalarnas bekostnad givits möjlighet att skaffa mig massor av kunskaper och erfarenheter som jag vill ställa till samhällets förfogande, men för att kunna göra det krävs något slags ekonomisk bas. En ny anställning inom akademin vore så klart mest önskvärt, men jag skissar även på en affärsidé till mitt företag. Jag tror att det är svårt att hitta ett privat företag som är villig att ge mig den frihet som krävs för att fortsätta utveckla kunskap, men jag tänker mig att det möjligen finns intresse och efterfrågan på den typen av samverkan som jag varit med och utvecklat former för på Högskolan Väst. Och det vore intressant att få omsätta teorierna i praktik tillsammans med ett företag eller någon organisation.

Vem är jag?
I min CV finns i princip inga luckor. Jag började arbeta efter gymnasiet 1984, och den enda gången i livet som jag varit arbetslös var i mitten av mina doktorandstudier när jag under en period mellan två projekt stod utan försörjning. Under den tiden arbetade jag dock med avhandlingen parallellt med att jag sökte medel, som jag efter ett år fick. Friheten jag talar om ovan handlar med andra ord inte om att vara ledig, jag vill fortsätta fylla livet med intressanta och meningsfulla uppgifter. Och för mig är lärande och kunskapsutveckling det mest meningsfulla jag kan tänka mig att fylla min tid med. När jag kan och får lära mig nya saker som känns viktiga, och när jag arbetar med uppgifter som kräver att jag presterar på toppen av min intellektuella förmåga, trivs jag som allra bäst. Komplexa problem och öppna frågor utan givna svar tröttnar jag aldrig på. Känner jag mig bara fri att följa kunskapen dit den tar mig har jag hur mycket energi och tålamod som helst.

 

Vilken typ av arbetsuppgifter är jag intresserad av?

Om jag får önska vill jag arbeta med liknande saker som jag varit uppslukad av under mina bästa år i arbetslivet, gärna utanför den akademiska världen, men helst vill jag röra mig mellan världarna. Jag ser ingen motsättning mellan teori och praktik, jag ser det snarare som två olika aspekter av samma sak. Teoretiskt tankearbete är en praktik, och utan teori kan ingen praktik bli bra. Jag har egen erfarenhet av båda aspekterna av arbete och rör mig ständigt mellan, vilket jag tänker mig är en tillgång i alla kvalificerade arbetsuppgifter och på alla arbetsplatser. Kultur, förändring och organisering är tre fenomen som jag ägnat år av teoretiska studier och forskning åt, och eftersom det är kunskaper som är relevanta i snart sagt alla organisationer skulle det vara intressant att få arbeta med dessa saker i en organisation som inte har så mycket erfarenhet av akademiker men som är nyfiken på att testa.

  

Vad kan jag?

Arbeta självständigt

Axla ansvar

Forska och skaffa mig kunskaper jag saknar

Undervisa (på både svenska och engelska)

Skriva (på både svenska och engelska)

Medla eller arbeta dialoginriktat

 

Vad är jag bra på?

Hålla deadlines och komma i tid

Samverkan i ordets verkliga betydelse

Kritiskt tänkande

Kreativitet

Flexibilitet

Lära om i ljuset av nya kunskap och bättre argument

Följa principer

 

Hur är jag?

Positiv utan att det går till överdrift

Uthållig

Pålitlig

Lojal

Förstående

Öppen och nyfiken

Intresserad som grundinställning

Förlåtande

 

Mindre bra egenskaper?

1. Blir lätt rastlös om jag inte känner mig utmanad eller litad på

2. Jag är dålig på att följa regler som jag inte förstår poängen med eller som bara finns där för sakens skull

3. Har svårt att hålla inne med kritik mot sådant som går på tvärs mot det vi vet eller om jag märker att man säger en sak men gör en annan

 

Slutligen, vad är jag inte intresserad av:
1. Att konkurrera! (Jag vill samverka, det vill säga utvecklas tillsammans med andra)
2. Följa regler! (Jag vill veta vilka principer jag behöver förhålla mig till och sedan vara fri att nå målet på egen hand och med utgångspunkt i mina ständigt växande och föränderliga kunskaper)
3. Sitta i möten där det förs protokoll och där det ska fattas pseudodemokratiska beslut och där det inte går att vara fri i tanken. (Jag vill arbeta med och ägna mitt fulla fokus mot kärnverksamheten)

söndag 23 mars 2025

Algoritmer kan inte tänka och bör därför inte användas för att skriva

Att skapa text och ägna en stor del av min tid åt analytiskt tänkande har blivit en existentiell fråga för mig. Skrivande är inte en prestation och jag producerar inte text, det ett sätt att vara närvarande i och ge livet mening. Att kunna och få fortsätta skriva, både på datorn och för hand med penna och på papper, är ett sätt att utvecklas som människa och håller intellektet i trim. Skrivandet är en del av tänkandet och när jag läser tankarna som satts på pränt förstår jag vad jag vet och kan både göra mig av med inaktuella eller problematiska uppfattningar och utveckla nya kunskaper. Alla mina texter är levande väsen ända fram till dess att de gått i tryck, men genom att läsas av andra som tänker om och med det jag skriver fortsätter de ändå leva sitt eget liv. Skrivandet är med andra ord inte bara ett sätt för mig personligen att få utlopp för min egen kreativitet. Eftersom språket, som inte bara handlar om att överföra information och fakta mellan människor, utan är ett medium med egen agens att påverka, är det inte bara en vital del av kulturen utan dessutom en helt central aspekt av allas människoblivande.

Artificiell intelligens är och kan bara vara en mer eller mindre högupplöst spegel av människans önskningar. Utvecklas digital teknik till något annat, alltså om algoritmerna blir normen för intelligens och om allt fler människor i allt högre utsträckning anpassar sig efter dem, kommer innebörden i begreppet människa att förändras i grunden. AI upphör då att vara ett verktyg i människans tjänst och blir en maktfaktor som människorna tvingas anpassa sig och sitt tänkande efter. Inte för att tekniken tvingar någon till det utan för att människor frivilligt ger upp sin autonomi och slutar använda allt fler av sina förmågor. Insikten om att samhället rör sig med ökande hastighet i den riktningen skrämmer mig, både som författare, lärare, forskare, medborgare och människa. Ett helt igenom digitaliserat samhälle är en totalitär mardröm, där människorna är slavar under algoritmernas oinskränkta makt. 

Frågan är hur illa ställt det är. För att kunna skaffa sig insikt om det krävs att man gör något som allt fler gör allt mindre, nämligen stannar upp och tänker efter. Gör man det inser man snart att det finns gott om tecken i tiden att ta på största allvar. Det var till exempel länge sedan läsandet av tryckta böcker började dala, vilket säger något om vår kollektiva relation till språket. Vissa invänder och säger att vi läser mer än någonsin idag eftersom vi översköljs av text på nätet. Och så kanske det är. Det finns dock tydliga indikationer på att det i själva verket är tvärtom. Det är nämligen en avgörande skillnad mellan att försjunka i en tryckt bok som man ägnar timmar av uppmärksamhet, och att scanna av text på telefonen eller paddan i jakten på information eller förströelse. Analoga medier påtvingar nämligen läsandet och tänkandet en välgörande långsamhet och eftertänksamhet, medan texter som läses på nätet både stressar och är fyllda av överflödig information som pressas på en. Jämför till exempel läsandet av en artikel i en papperstidning och samma artikel på nätet. Papperstidningar (som idag blir allt mer sällsynta) må vara fyllda med reklam, men den stör inte läsningen på det sätt som popup-reklam på nätet gör där uppmärksamheten dessutom ständigt riskerar att avbrytas av olika push-notiser.

Vissa saker som är möjliga att avstå från bör man ändå försöka göra för att inte riskera sin fysiska och mentala hälsa. Att röra på sig till exempel. Vi vet att stillasittande och dålig kondition leder till en rad negativa effekter. Men det är inte bara våra kroppar som är skapade för aktivitet, det är även våra hjärnor. Och underhåller vi inte förmågan att tänka genom att utsätta vårt intellekt för utmaningar kommer tankeförmågan att förtvina på samma sätt som konditionen gör ifall kroppen inte möter fysiskt motstånd i vardagen. Det är en av många anledningar till att jag inte använder generativ AI för att skapa eller läsa text. Jag blir beklämd när jag ser hur allt fler, även på högskolan, frivilligt och i vissa fall med entusiasm, väljer att överlåta allt mer av sitt skrivande och läsande åt algoritmer. Den kognitiva lättja som driver utvecklingen ser jag som ett slags självskadebeteende, vilket i kombination med en växande fascination för vad maskiner kan göra är på god väg att utarma människans intellektuella förmågor. Och när förmågorna väl försvunnit ökar efterfrågan på AI-lösningar, vilket driver mänskligheten allt längre ut för det sluttande plan som vi alla befinner oss på. 

AI utgör ett allvarligt hot mot kunskapen och i förlängningen demokratin och ytterst livet på jorden, men hotet utgörs som sagt inte av tekniken i sig utan av människornas ointresse för frågor om livets mening och vad som leder till varaktig lycka och välstånd. Den kognitiva lättja som är en faktor i alla människors liv och den djupt mänskliga fallenheten att överlåta viktiga aspekter av livet och samhällsutvecklingen till någon eller något annat är fatala bias som påverkar tänkandet och kunskapsutvecklingen. Man skulle kunna likna AI vid heroin eller någon annan drog som ständigt riskerar att bli sitt eget syfte och som kan sägas använda människornas kroppar för att säkra sin egen överlevnad. Digitaliseringen av samhället kan alltså mycket väl vara ett lika stort misstag som den trojanska befolkningen begick när de accepterade hästen som grekerna skänkte dem. Och det faktum att många digitaliseringsentusiaster väljer att hånskratta åt den här typen av kritiska reflektioner gör i alla fall inte mig mindre orolig.

Det krävs inte särskilt mycket eftertanke för att inse att generativ AI inte skapar något unikt och eget utan parasiterar på resultatet av människornas kreativitet. AI härmar oss människor och är en ekokammare som, på grund av människors aningslösa beundran och naiva teknikoptimism, är på god väg att förlora kontakten med den verklighet som människor lever i och är beroende av för att kunna fortsätta vara människor. Det är absolut möjligt och kanske till och med önskvärt att ta hjälp av digital teknik ibland, men om det sker till priset av att vi människor ger upp makten över våra liv och slutar använda färdigheterna och förmågorna som gör oss till människor är vi förlorade. Algoritmer kan inte tänka, det kan bara människor, och därför bör vi fortsätta göra det, vilket bara är möjligt om fler läser längre texter mer eftertänksamt och tillsammans strävar efter att utveckla förmågan att uppskatta genomarbetade texter skrivna av individer som har något viktigt att säga sina medmänniskor.

Jag kan inte låta bli att tänka på överklassfamiljen i England som skaffade sig en apa som sällskap till sitt lilla barn och som tänkte sig att apan på det sättet skulle bli mer människolik, men som till sin fasa upptäckte att deras barn istället blev allt mer lik en apa.