söndag 6 april 2025

Alla andra problems moder

Det faktum att majoriteten av de beslut som människor tar INTE leder till katastrofala konsekvenser, i alla fall inte på kort sikt, är ett av mänsklighetens största problem. Det ger nämligen sken av att riskerna är mindre än många tror. Och eftersom många av besluten som tas initialt leder till positiva effekter etableras vanor som kan vara svåra att bryta sedan när problemen visar sig, både på individuell och kollektiv nivå. Tänk till exempel på rökning vars risker visar sig först när ett beroende etablerat sig. Eller realisationer, som börjar som ett undantag men som snart blir det nya normala – för att peka på ett helt annat femomen med helt andra effekter men som utgår från samma grundproblem. En annan sida av problemet är att det leder till att beslut som skulle kunna leda till något gott aldrig tas på grund av att många positiva effekter, kanske de flesta och viktigaste, också visar sig först på sikt. Konditionsträning är sådant ett exempel.

Det är inte helt enkelt att förklara vad jag menar men jag hoppas att det framgår att problemet jag vill peka på både handlar om vad man riskerar att råka ut för genom att ignorera det faktum att negativa effekter ofta visar sig med fördröjning, och vad man går miste om genom att aldrig ge det en chans. Ytterst handlar problemet om allt det vi människor förvägrar oss själva genom att tänka kortsiktigt och okritiskt. För att kunna komma tillrätta med problemet är det helt avgörande att man förstår att det är ett komplext problem som förvärras av att vår hjärna fungerar som den gör. Just det är lite enklare att förklara, eller jag tror i alla fall att det är lätt att förstå vad som händer när det jag skrivit om ovan kopplas ihop med fallenheten att antingen förneka problem eller skylla dem på andra, vilket idag präglar mycket av politiken som förs, dels eftersom det finns efterfrågan på den, dels eftersom det saknas kunskap om problemen (eller för att de förnekas). Svårigheten att koppla ihop problemens orsak med dess verkan gör det även lätt att söka efter lösningar på fel ställen, vilket ytterligare förvärrar problemet. 

Som forskare respekterar och följer jag kunskapen, inget annat. Jag kan därför bara använda ord och tankar för att övertyga. Och mitt budskap bär sällan på löften om lycka och framgång, i alla fall inte på kort sikt. Eftersom vi lever i en värld fylld av karismatiska individer som bekräftar människor fördomar och hävdar att problemet antingen inte existerar eller beror på någon annan blir det svårt att nå ut med kunskapen. Många väljer eller luras att lyssna på populister och gurus istället för att stanna upp, analysera situationen, sätta sig in i kunskapsläget och ta ett långsiktigt hållbart beslut, och sedan vara öppen för att revidera dessa. Okunskapen om hur lätt det är att falla i den här typen av kognitiva fällor och hur ofta man faktiskt begår misstag av det här slaget gör det förfärande lätt att fastna i en destruktiv loop, både som individ och samhälle.

Jag vet inte om det är därför, men jag konstaterar att vi idag lever i en tid av förnekelse, suboptimering, bortförklaringar och anklagelser riktade mot mer eller mindre tydliga grupper av människor som anses vara annorlunda än majoriteten, vilket både leder till att problemen förvärras och till att handlingar som skulle kunna minska eller eliminera problemen bortträngs eller skjuts på framtiden. Egenheterna och tendenserna som jag resonerar om här är djupt mänskliga och bör därför inte ses som något problem som ska lösas. Jag vill istället se det som att det handlar om förutsättningar för förändring som man behöver göra sig medveten om, bygga upp förståelse för, samt förhålla sig till. Det jag vill säga är att det inte finns någon enkel lösning, och att den insikten ökar chansen till att man både som individ och samhälle ska kunna ta beslut och utveckla vanor som på sikt leder till att det blir bra för en själv och för andra.

Kunskap är ingen enkel lösning, men vetande utgör en helt central del av alla långsiktigt hållbara strategier. Och grundläggande kunskaper om hur den mänskliga kognitionen fungerar, både enskilt och i grupp, är något av det viktigaste man kan skaffa sig, både som individ och kollektiv. Men eftersom kunskap bara är makt i ett samhälle där vetenskapens (många gånger ganska osäkra och otydliga) resultat respekteras, räcker det inte att man bedriver studier på egen hand, det är alltid den kollektiva nivån av insikt och kunnande som räknas. Alla som vill leva i ett fungerande och långsiktigt hållbart samhälle har därför ett gemensamt ansvar för att vi får en skola som fungerar, vilket krävs för att den högre utbildningen (där framtidens ledare och forskare fostras) ska kunna sägas vara högre. Och det behöver den vara om det ska finnas någon mening med den.

Fallenheten att söka efter syndabockar. Underlåtenheten att ta ansvar, och vägran att försöka förstå hur allt och alla hänger ihop, är grunden till många av samtidens största och allvarligaste problem som förvärras av ignorans och det informerade ointresse som sprider sig idag. Den väg som mänskligheten slagit in på just nu leder mot undergången. Hårdare straff, försämrad A-kassa, klimatmål som skjuts på framtiden, "effektiviseringar", sänkt skatt för de rika och ökade försvarsanslag, är exempel på den underliggande sjukdomen, inte lösningen på problemen. Det är oss själva och våra önskningar vi behöver göra upp med, inte någon eller något annat. Både problemen och lösningarna kommer nämligen inifrån och uppstår mellan oss människor.

onsdag 2 april 2025

En svanesång för universitetet

Igår kom min bok En svanesång för universitetet från tryck. Det var med blandade känslor jag öppnade kartongen och bläddrade i boken som jag levt med och arbetat på under ett ganska långt tag nu. Jag började skriva på den när jag valdes in i Institutionsnämnden. Anledningen till att jag skrev boken var att jag upplevde det som att min omsorg om kvaliteten, som är INs uppdrag att värna, och min syn på akademisk frihet, mötte en del motstånd. När jag på möten och i andra sammanhang ställde frågor om motiven för olika beslut och pekade på risker märkte jag att det uppfattades som kritik mot ledningen, vilket kändes ganska märkligt och inte så lite otacksamt. Jag tänkte dock att reaktionen berodde på att man sällan får tid att utveckla sina tankar. Resultatet av det arbetet är boken som getts ut av h:ströms förlag i Umeå, vilket är en stad som ligger mig mycket varmt om hjärtat eftersom jag disputerade där 2003, i en helt annan akademisk kultur än dagens.


Att jag efter 22 år på samma högskola blev uppsagd från min tjänst som lektor i samband med slutredigeringen av boken kom som en chock, och eftersom jag inte får någon förklaring till beslutet (annat än svepande formuleringar om arbetsbrist och behovet av en budget i balans) kan jag inte skaka av mig känslan av att tankarna jag lyfter i boken, i alla fall delvis, bidragit till beslutet att avskeda mig. Därav mina blandade känslor inför utgivningen.

Boken är ingen nostalgisk längtan efter den tid som flytt. Det jag vill är att starta upp ett samtal om vad högskolan är och bör vara. Jag är kritisk mot och försöker visa vad NPM och uppdelningen mellan en linje med allt mer makt och ett kollegium vars inflytande stadigt minskar, gör med förutsättningarna för studenternas lärande och lektorernas möjligheter att utveckla och värna den kunskap som skattebetalarna med rätta förväntar sig att investeringen i forskning och högre utbildning ska resultera i. Jag oroas över utvecklingen och det skrämmer mig att kunskapen inte värderas högre och att förståelsen för förutsättningarna för kvalitet och akademisk frihet är så dåligt utvecklad.



Så här skriver jag i förordet till boken: Det är svårt att säga när det började, men jag har under en ganska lång tid nu levt med en smygande känsla av att den akademiska miljön blir allt mindre akademisk och allt mer produktionsorienterad för varje år som går. Det som började som en sten i skon har med tiden, just eftersom jag som lektor är utbildad för och arbetar med tänkande i olika former, kommit att utvecklas till ett blödande skavsår. Språket är mediet och intellektet är verktyget i mitt yrke, som i grund och botten handlar om att utveckla ny kunskap samt skapa förutsättningar för studenternas och allmänhetens (livslånga) lärande. Forskning och undervisning är både ett komplext problem och en dynamisk process, inte något slags produkt eller standardiserad tjänst. Skavet bottnar i den allt tydligare insikten om att allt mer av det som för bara några år sedan sågs som självklarheter idag uppfattas som problematiskt i den akademiska världen. Det växande gapet mellan ideal och verklighet i högskolevärlden är en viktig anledning till att jag författat den här boken. Jag hade dock inga planer på att skriva detta förord förrän mitt arbetsliv i ett enda slag förändrades efter att jag lämnat manuset till förlaget. Efter närmare 22 års lojalt arbete i kunskapens tjänst fick jag beskedet att jag kommer att sägas upp på grund av en arbetsbrist som jag inte förstår. 

Eftersom jag inte får någon förklaring till beslutet vet jag inte med säkerhet varför mina chefer valt att kringgå turordningsreglerna och utmana lagen om anställningssäkerhet genom att placera mig i en krets om två personer där övertaligheten är just två, trots att kurserna som jag skapat och undervisat på under flera år ska ges även framöver. Men jag kan inte skaka av mig misstanken att beslutet åtminstone till dels har att göra med att jag försvarat kunskapen och tagit strid för den akademiska kvalitet som den här boken handlar om. Det har med tiden blivit att mer uppenbart att mina tankar om kunskap och mitt engagemang för de kvaliteter som gör högskolan till en akademisk miljö går på tvärs mot ledningens syn på vad som är vårt uppdrag. Särskilt när vi kom tillbaka efter pandemin har jag allt oftare känt mig tvungen att ställa kritiska frågor rörande ledningens beslut i olika sammanhang. Det var för att slippa känna mig som en besvärlig medarbetare jag skrev boken. Jag trodde nämligen att mina tankar om vad som gör en högskola till en högskola uppfattades som kritiska på grund av man aldrig riktigt får tid att förklara hur man tänker på ett möte där kritiken lätt uppfattas vara riktad mot individer, trots att den handlar om konsekvenser av olika beslut. 

Beskedet om uppsägning var ett av de jobbigaste jag fått. Samtidigt var det som sagt länge sedan jag kände mig hemma i den akademiska världen. Jag har dock alltid tänkt att jag är precis där jag vill och ska vara, givet mina kunskaper och kompetenser samt mitt engagemang för akademisk kvalitet. I skrivande stund vet jag inte vad jag ska göra under resten av mitt yrkesliv. Hittar jag ingen arbetsgivare inom den akademi som jag alltid varit lojal med och som jag gett 26 av mina bästa år ser jag det som ett tecken i tiden som gör det jag försöker säga här ännu mer betydelsefullt, för idag är kunskap av hög kvalitet viktigare än någonsin. På senare tid har det tagits allt fler beslut som på olika sätt utmanar det livslånga lärandet. Studieförbunden och Komvux arbetar till exempel i hård motvind, skolpengen minskar och den högre utbildningen urholkas av det effektivitetsavdrag som all statlig verksamhet tvingas underkasta sig. Det saknas därför inte angelägna uppgifter att arbeta med. 

Jag vill göra vad jag kan för att bidra till en återakademisering av högskolan, så trots att jag förlorade jobbet under arbetet med boken ångrar jag inte något av det jag sagt, skrivit eller gjort. Uppsägningen gör inte mitt engagemang för universitetet mindre, tvärtom. Eftersom demokratin och kunskapen är varandras ömsesidiga förutsättningar oroas jag av att utbildningssystemet och den akademiska världen håller på att förvandlas till en väloljad produktionsapparat där landets högst utbildade människor betraktas som utbytbara kuggar i ett maskineri vars mål är att skapa mer (tomhet) snabbare. Det som går att producera behöver vi nämligen inte, och det vi behöver går inte att producera, bara skapa förutsättningar för.

Ny kunskap och relevant forskning kan bara uppstå i en miljö där den akademiska friheten värnas och där man respekterar insikten om att alla försök att tvinga in kunskapen i en enda form är förkastliga. Hade jag valt att göra det som gynnar min personliga karriär, alltså fokuserat på att söka externa medel i konkurrens och skriva artiklar som bara en liten krets av forskare läser, hade jag kanske fått behålla jobbet. Men då skulle kunskaperna som min forskning resulterar i aldrig spridas till allmänheten som behöver dem. Jag har alltid tagit den så kallade tredje uppgiften på stort allvar. Trots att det missgynnat mig i karriären har jag valt att blogga (på flyktlinjer.blogspot.com har jag publicerat över 4700 inlägg om kunskap, lärande och kultur sedan starten 2011) och skriva böcker. Jag har alltid tänkt att jag arbetar på skattebetalarnas uppdrag, och då blir det viktigare att skriva texter som läses av många än att skriva artiklar som i bästa fall bara når ett fåtal forskare. Det var aldrig för att få ett välbetalt arbete som jag sökte mig till universitetet, det var för att få möjlighet att göra något meningsfullt med mitt liv, som inte bara gynnar mig.

Vid skrivbordet i Lerum, omgiven av mina älskade böcker, en regnruskig dag i januari 2025

Eddy Nehls




Innehållsförteckning

Förord
Prolog

Kapitel 1
Osäkerhet är en förutsättning man måste lära sig leva med

Frihet är bra, men kontroll är bättre, eller?

Kognitiva misstag och mer eller mindre medvetna typer av bias

Vi behöver både kunna lägga pussel och skapa mosaiker

Vart är akademin på väg: Uppåt eller neråt i vetandets hierarki?

Grundforskning, som pedagogik och managementprincip

Systematiskt kvalitetsarbete i högskolevärlden är som ett ostämt piano


Kapitel 2
Det vi vill ha, och det vi kan få och behöver

Hur klokt är det att tänka rationellt i alla lägen?

New Public Management, en akademisk återvändsgränd?

Digitalisering är kanske svaret, men inte på alla frågor

Lärande och intelligens är sociala och analoga förmågor

Låt oss dra lärdom av evolutionen


Kapitel 3
Den akademiska kvalitetens kontinuum

Kunskapsutveckling är en dynamisk, mellanmänsklig process

Kulturell homeostas och mellanrummens betydelse

Om förmågan att tänka i bilder

Samtal vs Debatt

Kapitel 4
En akademisk, kvalitetsdrivande kunskapsorganisation?

Kunskap och demokrati är varandras förutsättningar

Konsekvenser av att högskolan betraktas som vilken statlig myndighet som helst

Studenten i centrum, eller kunskapen och kvaliteten?

Motivation och betydelsen av att få och kunna misslyckas

Självständighet, progression och intellektuell utveckling

Vad hände med det högre seminariet?

Bildningshögskolan är möjlig, om vi vill och gör vad som krävs

Epilog