fredag 20 december 2024

Oron över att förlora jobbet är förödande för ens intellektuella förmågor

Det faktum att man idag behöver bli uppsagd för att kunna leva upp till intentionen med den lagstadgade akademiska friheten – som är själva förutsättningen, både för den kunskap som sägs vara syftet med högskolan och för att kunna värna den unika kvalitet som gör högskolan till en HÖGSKOLA, snarare än ett förlängt gymnasium – säger något om hur långt bort Högskolesverige rört sig från det klassiska bildningsuniversitetet som var en viktig förutsättning för det moderna, öppna och demokratiska samhället. Hur kunde det bli så? Det finns naturligtvis inte ett enda svar på den frågan, avakademiseringen av vårt lands högskolor och universitet är liksom all annan samhällsförändring resultatet av en lång rad komplexa och samverkande faktorer. Det finns ingen syndabock, bara människor som vill olika saker och som antingen bejakar utvecklingen eller bjuder motstånd mot den. Eftersom jag värnar kunskapen och kämpar för den akademiska kvaliteten har jag kommit att tillhöra den senare kategorin. Och det trodde jag var något positivt, givet att det är en högskola jag arbetar på. 

Även om jag länge känt mig som en besvärlig medarbetare, just eftersom jag påpekat dessa saker på avdelningsmöten, institutionsmöten och i olika nämnder som jag sitter och har suttit i, trodde jag aldrig att det skulle leda till att jag skulle förlora jobbet på grund av arbetsbrist, vilket jag inte kan tolka som något annat än ett svepskäl eftersom jag har placerats i en minimal krets där alla sägs upp, med motiveringen att arbetsbrist uppstått just inom det område där jag haft min huvudsakliga sysselsättning under det senaste året. Mina arbetsuppgifter försvinner dock inte eftersom bara en av kurserna jag undervisat på läggs ner, vilket betyder att det som har varit min huvudsakliga arbetsuppgift i framtiden kommer att utföras av medarbetare som får stanna kvar eftersom deras huvudsakliga arbetsuppgifter det senaste året handlat om annat, alltså sådant som de i framtiden kommer att tvingas göra mindre av. Efter 21 år anser sig min arbetsgivare inte ha behov av mig och mitt engagemang för högskolans profilområde och kärnverksamheten. 

Jag byter spår, men stannar kvar i den inledande tanken. När ett folk börjar ta demokratin och kunskapen föregiven är det ett oroande tecken att ta på allvar, för därifrån stupar det snabbt brant utför. Inget som rör det mellanmänskliga går nämligen att ta för givet, särskilt inte något så pass komplext som kunskap, kultur, jämlikhet och demokrati. Pandemin som borde varit ett slags väckarklocka blev istället på många sätt en bekräftelse på hur allvarligt läget är för kunskapen, demokratin och öppenheten, inte bara i Sverige utan i hela världen. På bara några dagar offrades samhälleliga världen som människor kämpat för med sitt liv som insats när totalitära undantagsregler infördes i många länder. Och Sverige, där myndigheterna värnade de demokratiska fri- och rättigheter som det tog generationer av kamp för att uppnå, pekades ut som en mördarregim – inte bara av företrädare för länder som inte litade på sin befolknings omdöme samt beprövad erfarenhet, utan även många inom vårt eget land. Anders Tegnell stod som tur var upp för kunskapen och hade integritet nog att inte låta sig styras av alla känsloargument som snurrade runt i och förpestade den allmänna debatten. Få saker skrämmer mig så mycket som det faktum att när allt var över och Sveriges väg visade sig vara den enda rätta vägen att tackla en pandemi orsakad av ett luftburet virus, möttes den insikten med tystnad. Allt återgick till det normala, med den skillnaden att inget längre var sig likt. Det råder fortfarande konsensus om att vetenskapen är räddningen och att högre utbildning är viktigt, men idag ifrågasätts allt oftare resultat av forskning som inte bekräftar människors övertygelser, vilket är ett alarmerande tecken i tiden som måste tas på allvar. Men för att kunna göra det måste högskolan vara en plats där man lär sig respektera kunskapen och bygger upp förståelse för hur vetenskap fungerar.

Pengarnas inflytande över tänkandet är stort eftersom det kan sägas vara en existentiell faktor. Den som tagit ett stort lån för att köpa en bostad (i tron att dess värde bara kan och kommer att öka och för att räntan varit låg under några år) har av förklarliga skäl svårt att förhålla sig objektiv till politiken, vilket gör det lätt att lockas av partier vars ledare talar till känslan snarare än till förnuftet. Och makthungriga, skrupelfria politiska ledare som kan hitta en syndabock att skylla problemen på har lättare att få besvikna och desillusionerade människor att lägga sin röst på dem. Problematiskt nog håller sig idag alla partier med anhängare som står bakom det parti de identifierar sig med, även om det partiets politik går på tvärs mot deras intressen. Allt fler partier har idag antagit formen av en sekt där det krävs total underkastelse och obrottslig lojalitet mot partilinjen, vilket gör att kunskapen inte längre är makt, liberalerna inte längre är liberala och kristdemokraterna helt tappat sin moraliska kompass. I ett sådant samhälle och ett sådant kulturellt klimat kommer allt fler att betrakta kunskapen och forskarna som utvecklar och försvarar den som ett hot. Ingen politiker säger att universitetsväsendet ska läggas ner, men genom att inte ge landets högskolor full täckning för inflationen och de allmänna kostnadsökningarna – och genom att minska tilldelningen av medel till de ämnen man inte tycker om, antingen för att man inte förstår dem eller för att forskningens resultat upplevs som ett hot mot den politik man vill föra – undermineras förutsättningarna för en akademi värd namnet, och den helt nödvändiga mångfalden i den akademiska världen reduceras. Konsekvensen av den här utvecklingen är att landets högskolor håller på att förvandlas till effektiva produktionsenheter, trots att kunskap och förutsättningar för lärande inte är och aldrig kan vara produkter.

En av alla saker jag fått "möjlighet" att reflektera över i den helt overkliga situation jag befinner mig i just nu är vad rädslan för att förlora jobbet gör med förmågan att tänka och agera som akademiskt skolad människa. Allt och alla hänger ihop. Samhället är en komplex helhet. Men eftersom det krävs en hel del tid och tankemöda redan av den som vill på allvar vill förstå kulturens makt över människors tankar och handlingar, blir det så klart ännu svårare att övertyga den som saknar intresse för ämnet, att kultur är en faktor att räkna med. Och det blir inte lättare av att allas vardag är fylld av krav och måsten, vilket gör att tiden som krävs för att förstå komplexa samband och för att tänka igenom saker och ting noga ständigt krymper. Jag visste så klart det där, men i den situation jag nu befinner mig i går det så sakteliga upp för mig i hur hög grad samtidskulturen och förändringen av högskolan hindrat mig i mitt eget tänkande. Oron över vad som ska hända med mitt jobb – som NPM i allmänhet och de ständiga nedskärningarna i synnerhet har manat fram – har gått ut över min förmåga att forska och bedriva undervisning som håller hög akademisk nivå och klass, men oron och stressen har också hindrat mig från att tänka klart. Insikten om detta tar oron till en ny nivå, för om jag som ägnat ett helt akademiskt liv åt att försöka förstå vad kultur är och fungerar har svårt att greppa vidden av problemen vi kollektivt försatt oss i kan man nog utgå från att den växande skaran av forskare som bara läser artiklar inom sitt eget allt smalare område och som kämpar med att leva upp till ledningens produktionsmål och därför lever i ett evigt nu utan att reflektera över den radikala försämringen av förutsättningarna för lärande och kunskapsutveckling, inte ser hur förändringen förr eller senare kommer att drabba även dem.

Om vi låter det faktum att det inte går att uttala sig med säkerhet om vad som är hönan och ägget (därtill är kulturen och all samhällsutveckling allt för komplex) hindra oss från att reflektera över möjliga orsaker till att det blivit som det nu är dömmer vi oss själva att bli slavar under den förändring som hotar att underminera själva fundamentet för demokratin och kunskapen. Jag skrev i förra veckan om behovet av AKADEMISKT ledarskap eftersom jag menar att det är vad som krävs för att bryta den onda cirkel som både samhällsutvecklingen och den akademiska kulturen fastnat i. Anledningen till att jag kände mig manad att skriva om just det ämnet är att jag inte kan skaka av mig känslan av att det ledarskap som försatt mig i den situation jag hamnat i är motsatsen till akademiskt. Jag är medveten om att jag talar i egen sak här, men jag har alltid varit noga med att ange skälen för att jag tänker som jag tänker och det är inte min egen försörjning jag försvarar, utan kunskapen, den lagstadgade friheten (googla Högskolelagen, paragraf 6) och den akademiska kvaliteten. Ligger det inget i mina farhågor är det bara att ignorera vad jag skriver, men finns det ett uns av sanning i orden jag satt på pränt här borde det vara ett tecken i tiden att ta på allvar. Det som drabbar enskilda akademiker (som jag) drabbar nämligen förr eller senare alla akademiker, och med akademiker menar jag människor som sätter kunskapen i första rummet och som lever efter vetenskapens principer. Och när kunskapen inte längre respekteras finns ingen möjlighet att försvara det demokratiska rättssamhälle som vi som föddes under 1900-talet fått för oss att vi kan ta för givet.

Det som skiljer akademiska ledare från ledare i näringslivet är att de välkomnar kritik, för det är så kunskap och akademisk kvalitet utvecklas och förvaltas. Akademiska ledare skiljer alltid mellan person och position och tar därför inte välgrundad kritik mot sättet att leda högskolans verksamhet personligt. I den kulturella miljö som växer fram under ett produktionsfixerat ledarskap sprider sig rädslan och oron över att förlora jobbet, därför följs ledningens order och administrationens regler lydigt och risken är stor att det växer fram en tystnadskultur. I en sant akademisk miljö, där ett akademiskt ledarskap praktiseras, är det högt till tak. Där koncensus inte ett mål i sig, tvärtom anses förekomsten av skilda uppfattningar som en indikation på att kulturen på arbetsplatsen är akademisk och ett tecken på att kunskapen respekteras. Chefer som inspirerats av den ledarstil som praktiseras i tillverkningsindustrin – där uppdraget är att hålla aktieägarna nöjda, kosta vad det kosta vill, och där personalen lydigt och okritisk förväntas följa ledningens order – pekar med hela handen och kräver mätbara resultat. Men så fungerar inte kunskap och med en sådan ledarstil går det inte att skapa förutsättningar för lärande och högre utbildning.

Jag kan inte se det som något positivt, men jag tvingas konstatera att jag, nu när oron över det som redan hänt långsamt släpper och jag tvingas acceptera det ofattbara, kan vara helt fri i tanken. Och den känslan är berusande. Snart är det jul och då ska jag vara ledig, men sedan ska jag använda min nyvunna tankefrihet så gott jag kan och förvalta kunskaperna och förmågorna jag skaffat mig under mina över 30 år i den akademiska världen på bästa sätt. Jag är skakad och besviken, men långt ifrån uppgiven.

Inga kommentarer: