Information om mig

söndag 2 augusti 2020

Att skriva mot en deadline

Några anspråkslösa råd till alla som skriver:

Skriver man mot en deadline är det viktigt att man inte betraktar tidpunkten som en slutpunkt. Tiden mellan start och deadline rymmer inte bara skrivande. Har man tio veckor på sig att skriva en uppsats, till exempel, finns kanske bara åtta eller sju veckor för produktion av text, resten av tiden måste avsättas för korrekturläsning, väntan på extern granskning och revidering av texten, samt inte minst marginaler för oförutsedda händelser.

Skrivande är en skapande och därmed dynamisk verksamhet som inte går att kontrollera i detalj. Det kommer oundvikligen att finnas dagar där kreativiteten inte finns, och tid kommer att rinna iväg. Allt detta måste man ta med i beräkningen och planeringen av tiden man har till sitt förfogande. För att texten ska bli bra måste man skapa de rätta förutsättningarna för skrivandet, vilket innebär att man måste sitta framför datorn varje dag, även om skrivandet går trögt. Kreativitet är en nyckfull egenskap, den kommer och går och är man inte på plats när den kickar in finns inget att göra. Tar man lätt på skrivandet inledningsvis och tänker att det finns gott om tid, att man kan jobba ikapp på slutet, finns en uppenbar risk att man inte hinner bli klar i tid.

Planering och uthållighet är nyckeln till framgång. Det viktigaste arbetet är det som görs i början, så ju snabbare man kommer igång desto bättre. Tänk på att även lägga in ledighet i schemat, tid när man ägnar sig åt annat än skrivande. Om texten är viktig för en kommer hjärnan att bearbeta tankarna även när man inte sitter vid datorn. Man måste skaffa sig distans till texten för att kunna betrakta den objektivt och för att kunna ändra det som inte fungerar, och det tar tid. Stressen som uppstår när man närmar sig deadline kan vara inspirerande, men är man ute i sista minuten finns alltid en risk att något händer som gör att man missar deadline.

Arbetar men disciplinerat inledningsvis bör man vid ungefär halva tiden ha ett komplett råmanus färdigt, alltså en text där alla delarna finns med, i mer eller mindre färdig form. Då kan man ägna den andra halvan av skrivtiden åt finputsning, revidering och väntan på synpunkter från handledaren och andra läsare. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att ge den som ska läsa tid att göra det, och för att texten ska kunna bli bra måste man även planera in tid för revidering i ljuset av synpunkterna man får. Och det är även viktigt att man inte sitter och jobbar med texten ända fram till sista minuten innan deadline. Allt som kan gå fel kan mycket väl göra det och är man stressad och pressad ökar risken att man gör fel. Ska texten in klockan 12 på natten är det klokt att vara mentalt inställd på att ladda upp den klockan 6 på kvällen. Och redan tidigt i processen är det bra om man har en mental deadline för texten som sätts en vecka innan den verkliga sluttiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar