Information om mig

måndag 25 augusti 2014

Tre tips för framgång med studier på högskolan


Fick en fråga via sociala medier, om jag ville formulera tre tips för att lyckas med studierna. Och det ville jag så klart. Tänker att fler kan ha nytta av dem, så det får bli en bloggpost. Tre goda råd för att lyckas med studier, inte bara på Universitet och högskolor. Tre saker att tänka på när det känns som man inte ska klara av att komma vidare. Tre sätt att se på kunskap.
1) Tänk på att det viktigaste inte är det du lär dig, kunskapen, det som kommer på tentan. Det går alltid att återknyta bekantskapen med det senare, om det visar sig nödvändigt. Det viktigaste tipset jag kan ge till nya studenter är att lägga ner den största mödan och energin på att minnas dina frågor, att hålla allt det du inte förstår vid liv. För du vet aldrig när du hittar ett användbart svar. Många frågor som rör kunskap är komplexa och saknar därför entydiga svar, därför är det viktigt att arbeta med frågorna mer än med att memorera svar. Rådet handlar om att lära sig leva med ovissheten och att inte betrakta det man inte vet eller förstår som ett problem. Tänk på att första steget till kunskap är att se och förstå vad som är problemet.
2) Fortsätt läs, även om du inte förstår. Det viktiga är att konsumera text och att låta sig översköljas med tankar. Förståelsen kommer med tiden, om du bara inte försöker gå från klarhet till klarhet. Abstrakta resonemang gå inte att förstå på annat sätt än att ta in hela problemkomplexet på en gång, och sedan leva med det under en tid, samtidigt som man sysslar med annat. Är det svårt, fastna inte i detaljerna, fokusera på helheten. Läs, läs om, och lev i och med tankarna. Försök också sätta ord på det du inte förstår. Förklara för dig själv vad som är svårt, varför det är svårt och vad exakt det är du inte förstår. Jobba med frågorna mer än med svaren, så kommer du att märka att kunskapen växer fram där och när du minst anar det. Fastna inte, våga fortsätta.
3) Det är svårt, säger många studenter. Och, ja, det är svårt. Konstigt vore det annars. Studier på högskolan vore inte högskolestudier om det var lätt och om alla svar fanns klart framskrivna, tydligt paketerade och enkelt tillgängliga. Studerar man på högskolan närmar man sig gränsen för vad som går att veta och är man nära forskningsfronten. Där är svaren ofta motstridiga och det råder inte alltid konsensus, men det är inget problem eller något någon kan kritiseras för, det är så det är. Acceptera det. Fastna inte i känslan av att det är svårt, det är det jag vill säga. För det ska vara svårt och om man misslyckas medan man arbetar med att försöka förstå så är det inget problem, det är en förutsättning för att lyckas. Tänk på världsrekordet i höjdhopp. Ingen lyckas om man inte tillåter sig att misslyckas.
Jag var själv skräckslagen inför mängden text och svårighetsgraden, men när jag insåg det jag här försökt sammanfatta i tre punkter lossnade det. Jag är Docent idag, men jag arbetar fortfarande efter dessa principer. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar