Information om mig

torsdag 30 juni 2011

Svenskt Näringsliv, ignorans och filosofins nytta

Svenskt Näringsliv tänker till, använder sin förmåga, och kommer upp med följande förslag: Sänk studiemedlen till dem som vill läsa filosofi. För att det är svårt att få jobb som just det!? För att man skall förstå att det kostar. Är det verkligen det man vill? Är det verkligen av omsorg om stadskassan som detta förslag förs fram? Eller är det av självbevarelsedrift?


Är det inte snarare så att det är Svenskt Näringsliv som är den tärande parten, som ständigt vill skjuta över kostnaderna på andra, på det allmänna? När det går bra skall företagen behålla vinsterna, och när det går dåligt får staten betala. Det är ju så förslagen brukar läggas. Det är så man tänker. Och det är organisationens uppgift att föra fram det budskapet.

När det går dåligt för SAAB skall staten gå in, och när (om) det går bra, då skall staten hålla fingrarna borta. När statliga kassakor säljs då är man för, men när det kommer till att ta ansvar för det allmänna, då är man emot.

Ett radikalt, och ansvarfullt samhällsbyggande, förslag vore istället att kräva en filosofiskt humanistisk utbildning för att få driva företag i Sverige. Det är ett förslag med förändringspotential. En väg mot ett nytt samhälle, ett mer långsiktigt hållbart samhälle. Ett samhälle som bygger på och utgår från kunskap och kritiskt tänkande istället för snäva ekonomiska kalkyler (som datorer dessutom utför mycket bättre än människor). För det vet vi ju redan, att vinstmaximering är en enkel filosofi. Det krävs bara snålhet och förmågan att inte känna empati. Det kan alla fixa.

Filosofi däremot, kräver eftertanke och förmåga att hålla många olika resonemang och konsekvenser i luften samtidigt. Filosofi kräver kritisk självständighet, uthållighet, nytänkande och inte minst historiska kunskaper. Av förslaget förstår man hur illa ställt det är i den organisation som säger sig ta det stora ansvaret för Sverige. Genom att presentera förslaget visar man vidden av sin egen okunnighet.

Bevara oss från ignoranta företagsledare! Det är dem som kostar pengar, inte filosofistuderande. Svenskt Näringsliv har dessutom fel i sak. Humaniorastudenter får jobb. Det vet jag som lärare på ett program med huvudsakligen humioraämnen. De får jobb inom såväl privat som offentlig sektor.

Problemet är inte det höga söktrycket till humaniora, det är det låga tillingenjörsutbildningarna. Varför stoppa dem som vill läsa filosofi? Varför inte uppmuntra studier i naturvetenskap? Morot istället för piska. Logiken går igen. Svenskt Näringsliv står bakom bonusar till ledningen, och sänkta löner till arbetarna. Samma tänkande här alltså, stoppa dem som inte tycker som oss, istället för att uppmuntra det beteende man ser som önskvärt.

Det är skillnad på folk och folk. Kanske dags att byta namn, dags att kalla saker vid sitt rätta namn: Kapitalets Näringsliv. Sverige i organisationsnamnet är missvisande. För vad bryr sig SN om Sverige? Föga! SN bryr sig bara om kortsiktiga vinster.

Vad Sverige behöver är fler, inte färre filosofer och humaniorastudenter. Framförallt behöver Sverige ett näringsliv som förstår värdet av kunskap, analytisk förmåga och kritiskt tänkande.

Svenskt Näringsliv kanske behöver Sverige. Men Sverige behöver inte Svenskt Näringsliv!

2 kommentarer:

  1. Kanske skulle de som läser till annat än ingenjör få mer bidrag och mindre lån då det ska vara svårare att få jobb... civilingenjörer borde kanske inte få bidrag alls utan bara lån då de tydligen ganska lätt får högt betalda jobb.. då behöver de inte samma stöd... men som du skriver.. hela uttalande angånde bidagen anser även jag befängd.

    /Bent

    SvaraRadera
  2. Studier i logik, det behöver de, skojarna i Svenskt Näringsliv. För den lyser med sin frånvaro i det mesta de säger. Håller med Bent, den som tydligen har lätt att få jobb borde inte behöva studiemedel.

    SvaraRadera