Information om mig

onsdag 1 juni 2011

Alla talar dock inte på samma sätt …

För att försöka balansera analysen har jag letat bland njutningslobbyisterna efter alternativa sätt att tala om vin. Det visade sig då att vinskribenten på Göteborgs-Postens lördagsbilaga Två Dagar, Thomaz Grehn har anammat ett lite annorlunda sätt att skriva om vin.

I Två Dagar finns ingen programförklaring som betonar enkelheten och lusten i vindrickandet. Vidare är poängsystemet i GP uppdelat i två skalor, ett allmänt omdöme som bygger på tidningens femgradiga skala (fyrar) och en skala från ett till fem som anger kvalitetspoäng. GP recenserar månadens samtliga nya viner, men i tidningen publiceras bara de viner som fått betygen fem, fyra och tre (övriga viner kan man läsa om på www.gp.se). De exempel som valts ut som illustration på denna skillnad är hämtade från lördagen den 6 mars 2006. Där talar Grehn i sin krönika om rättvisemärkt vin.

Först ett sydafrikansk, vitt vin som får betyget fyra fyrar och en kvalitetspoäng på två, sedan ett rött vin, också från Sydafrika, som tilldelats fem fyrar och tre + för kvalitet.
Mycket torrt och ståtligt, med vissa inslag av tropisk frukt. Ett enkelt fiskvin som egentligen smakar ganska precis vad det kostar, men som får en extrafyr för sin rättvisemärkning. Köp en flaska till räkorna – och känn dig som en reko typ (Artikelnummer 98387).

Och: En typisk sydafrikan med sin påtagliga rökighet från pinotagen (hör 40 procent). Blandningen med en solmogen frukt/bärkompott och skaplig tanninrikedom från cabernetdruvan har gett ett kanonvin för så lite pengar. Rättvisemärkningen behöver egentligen inte påpekas som alibi för ett köp, vinet håller för fem fyrar ändå. Hellre till buffé med rökta charkuterier än till kraftiga kötträtter (Artikelnummer 98386).
Skillnaden mellan Spumante och GP är kanske inte uppenbar, men jag tycker mig ändå här finna en något annorlunda ton i anslaget. Thomaz Grehn lägger sig till exempel inte vinn om att låta hurtigt svängig och försöker inte framhäva vinets ”roliga” sidor och dess möjligheter i festliga sammanhang. Fokus i recensionerna i GP ligger på smaken. Men som synes finns även här en mängd liknelser med körsbär, frukt, lakrits och choklad och även Grehn använder sig av ord som, ”trevligt vin”, ”enkelt fiskvin”, ”fatig, fet chardonnay med stor smakrikedom”, ”simmig och tät, med massor av ljuv, torkad frukt inbäddad i sammet och knäck” eller ”saftigt, bärigt och mycket lättdrucket utan några tanniner som bråkar och ställer krav på mat”.

I GP är det inte riktigt lika uppenbart att man vill presentera viner som man samtidigt rekommenderar. Grehns recensioner blir därmed i något högre grad än många andra exempel i artikeln just recensioner, i betydelsen utvärderande jämförelser. För att hjälpa läsaren att själv bilda sig en uppfattning kan nämnas att på systembolagets hemsida och i deras katalog presenteras vinerna på följande sätt.
Artikelnummer 98387. Färg: Ljusgul färg. Doft: Ungdomlig, fruktig doft med inslag av persika, melon och grön banan. Smak: Torr, ungdomlig, fruktig smak med inslag av persika, melon, citrus och grön banan. Användning: Serveras vid cirka 8°C till fisk- eller skaldjursrätter.
Artikelnummer 98386. Färg: Mörk, blåröd färg. Doft: Mycket fruktig, bärig doft med inslag av vanilj, blåbär och gräddkola. Smak: Mycket fruktig, aningen syltig smak med inslag av blåbär, vanilj och gräddkola. Användning: Serveras vid cirka 16°C till stekta rätter av gris, eller till inte alltför smakrika rätter av lamm- och nötkött.
Testa själv nästa gång du hittar ett vin i en recension att jämföra olika omdömen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar