fredag 7 september 2018

Dumhet, okunskap och bristande intresse

Vad är de största hoten mot demokratin, klimatet och den långsiktiga hållbarheten? Följande, menar jag: Bristande intresse, okunskap och ren dumhet; i kombination med lathet, oengagemang, egoism och bristande medmänsklighet. Den här valrörelsen har verkligen plockat fram det allra lägsta och sämsta hos människorna. Cynismen känner på vissa håll inga gränser och lite längre ner i kommentatorsfältens dynga underblåses hat och sprids hot, paradoxalt nog av människor (eller är det ryska botar) som säger sig vara vänner till Sverige. Det är skrämmande att se hur demokratin utmanas av människor som borde veta bättre, men det blir samtidigt en bekräftelse på kunskapens status i vårt samhälle. Förfärande många människor litar idag mer på känslan än fakta och förnuftet och blundar, av ointresse eller för att man inte bryr sig om någon eller något annat än sig själv, för verkligheten vi lever i och har att hantera tillsammans.

Ett samhälle som inte bygger på lagar som alla är lika inför, som ifrågasätter kunskapens egenvärde och där allt fler avstår från att engagera sig och väljer att skylla på människor som är sjuka, svaga eller har kommit hit som flyktingar, kan och kommer aldrig att bli hållbart. Demokratin är bräcklig och kräver kollektiv respekt och förståelse både för hur demokratin fungerar och vilka risker det finns med totalitära styrelsesätt.

Demokratin och politiken är inget smörgåsbord som man kan välja och vraka från för att komponera den mix som passar en själv bäst. Politikernas löften kan bara hållas om de får egen majoritet, så svekdebatten och försöken att anklaga den sittande regeringen för inkompetens när man tvingats regera vårt land i ett helt hopplöst parlamentariskt läge är helt orimlig och den som för fram sådana åsikter är antingen dum, medvetet oinformerad eller saknar helt intresse för demokratin; eller också är man så fixerad vid sin egoistiska önskan att opinionen såg annorlunda ut att man väljer att underblåsa kritiken eller rent av sprida lögner för att på det sättet driva opinion för den politik man vill se realiserad.

Skatt är stöld sägs det, vilket är lika orimligt som att hävda att individuellt pensionssparande är det. Så länge vi lever i en demokrati är skatt dels ett sätt att omfördela resurser för att utjämna skillnader och skapa liknande möjligheter för så många som möjligt. Skatten är priset man betalar för trygghet, vård, utbildning, infrastruktur och allt annat som vi som lever i Sverige har vant oss vid att ta för givet. Skatt är en förutsättning för demokratin, och ju större uttag vi som befolkning finner rimligt, desto mer kan samhället investera i sin långsiktiga överlevnad. Sänkt skatt ger mer pengar i plånboken ju mer man tjänar, vilket gör att klyftorna som är dåliga för alla ökar snabbare. Ensam är aldrig stark, den som är ensam är utsatt och sårbar och ju mindre pengar man har desto mer utsatt och sårbar blir man. Människa blir man tillsammans med andra, inte på egen hand.

Egoismen är ett gift och dumhet, okunskap och bristande intresse ett allvarligt hot; både mot individer och samhälle. Valet på söndag handlar om vilken framtid vi vill ha och om hur mycket vi bryr oss om varandra och samhället som vi lever i och har att förvalta gemensamt. Och eftersom klimathotet växer för varje dag är årets val ett ödesval.

Utan intresse och förståelse samt engagemang för kunskapen, demokratin och medmänniskorna kan inget hållbart samhälle byggas. Det är aldrig politikernas fel att allt inte är som man önskar, det är alltid vårt eget fel; vi som i betydelsen alla som lever och verka i vårt land. Man kan tro vad man vill och det går bevisligen att gå till val på och nå framgångar genom att hänvisa till känslan, men verkligheten kommer förr eller senare ikapp även den som är dum, som saknar kunskap eller inte orkar bry sig.

Även om det ser mörkt ut tror jag på att de goda, anständiga och ansvarsfulla kommer att ta sitt förnuft till fånga på söndag och rösta på ett anständigt parti som verkligen kan och vill bygga ett Sverige som är hållbart och där människor tillsammans arbetar för det gemensammas, långsiktigt bästa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=3828#.W5duq2gzbrc

Lästips!

Eddy sa...

Tack! Intressant, och viktig text!
Eddy