tisdag 27 september 2016

Hur gick det i debatten?

I natt debatterade Donald Trump och Hillary Clinton. Vaknar och undrar febrigt hur det gick. Egentligen skiter jag högaktningsfullt i hur det gick i DEBATTEN. Fast nu är det trots allt så att USA kan få en president som jag och många andra på goda grunder tror kan bli en KATASTROF. Vad jag än anser spelar den där debatten och många, många andra debatter roll. Det skrämmer mig mer än det faktum att Trump kan bli USAs nästa president eller att SD kan komma att få mer inflytande över politiken i Sverige. Debatter är ett effektivt sätt att avgöra frågor, men det är också det enda de är; effektiva. Hur kommer det sig, undrar jag, att effektivitet blivit viktigare än att besluten som tas är kloka och att politikerna är bra på att FÖRVALTA samhället på långsiktigt hållbara sätt? Hur hamnade vi här?

Ett annat uttryck för effektivitetens primat är det faktum att det inte längre är upp till befolkningen att på egen hand avgöra vem som vann debatten, hur nu någon kan anses vara vinnare i det läge som vi befinner oss i?! Idag är det experter som avgör. Debatterna i Aktuellt hinner knappt avslutas innan ordet går till Mats Knutson eller Margit Silberstein, som avgör vad som blev sagt, hur det ska förstås och vilka konsekvenserna nu blir.

Jag ser en avgrundsdjup klyfta öppna upp sig, mellan ett fåtal experter och resten av samhället. Experterna på att debattera möts i dueller på liv och död, och deras drabbning analyseras av analysexperter. Forskares forskarkompetens reduceras till ett slags universalexperter som svarar på frågor, ju snabbare och klarare svar desto bättre. Liksom debatten ska frågan AVGÖRAS. Svara, nu! I näringslivet avlöser ledarna, experterna på att göra vinst och ta strategiska beslut, varandra och arbetarna matas med mantrat: BESPARINGAR! Och experterna på att leda belönas med bonus för att göra sitt redan välbetalda jobb "bättre" och får avgångsvederlag när de misslyckas med att nå upp till aktieägarnas (orimliga, verklighetsfrånvända) förväntningar. Samma logik som i politiken alltså, där ledarna spelar i en egen liga, på andra sidan den där klyftan. Även politikernas budskap till folket är: BESPARINGAR. Åt dem som har ska vara givet, och de som inget har trampar man på och utelämnar åt sitt eget öde.

Experterna på underhållning kallas in för att gjuta olja på vågorna när spänningarna i samhället riskerar att explodera. Prime Time i lördags: Gissa låten! Skillnaden mellan det programmet och Fråga Lund är att man där skriker: SVARA! Publiken är lika entusiastisk och balanserar på gränsen till det hysteriska. Vem vann? Svara! Snabbt, effektivt! Experter, överallt experter. Så blir det i ett samhälle, en kultur där EFFEKTIVITET är svaret på alla frågor.

Vi får de ledare, politiker och experter vi förtjänar, inte de vi behöver. Vi får det vi önskar oss, för makten kommer alltid underifrån. Det är folket som bestämmer, även över sin egen underordning. Inte så att folket får skylla sig själv. Jag är också del av folket, liksom alla andra. Och det är inte experterna det är fel på, eller politikerna, ledarna. Donald Trump är det kanske största offret. Det är honom det är synd om, för han verkar tragiskt nog tro att han är en värdig efterföljare till Barack Obama. Han har lockats att förkroppsliga samhällets längtan efter effektivitet, lönsamhet och ansvarsfrihet.

Det dansas kring guldkalvar, utses syndabockar och offras en massa lamm. Hur långt har mänskligheten kommit egentligen? Hur gick det till när eftertanken avskaffades i vardagen? När bildningen övergavs som mål för skolan och samhället? När och varför slutade företagen hushålla med de knappa resurser de har till sitt förfogande?

Under tiden som vi väntar på att valet i USA ska avgöras förändras klimatet, läggs allt fler tillverkningsföretag ner för att värna den heliga vinsten, kriget i Syrien fortsätter och kastar ut allt fler människor i desperationen som flyktingstillvaron innebär. Här hemma debatteras frågan om vi ska förbjuda tiggeriet, för att slippa se eländet. Snart är det Melodifestival. Skönt att slippa ta ansvar. Går det åt skogen skyller vi på experterna och ersätter de gamla med nya, bättre. Snabbt, smärtfritt, effektivt.

Är det hållbart? Knappast!

Inga kommentarer: