tisdag 3 november 2015

Kort om: Avpixlats (självbekräftande) logik

Så här fungerar den kunskapsförnekande logik som odlas på Avpixlat av SD-anhängarna som utbyter tankar där och som ser det forumet som det enda sanningsbärande i Sverige.

Först kartläggs ett antal personen och sedan bevakas deras aktiviteter på nätet. Humanister, feminister och andra som värnar öppenhet och mångfald, företrädesvis. Och så fort man hittar något som är på gränsen, vilket man förr eller senare så klart gör, för kulturens gränser utmanas hela tiden, medvetet och omedvetet, (kultur fungerar så) något, vad som helst som bekräftar bilden man har, publiceras detta i de egna forumen och upphöjs där till sanning. Till saken hör att dessa sanningar sällan eller i praktiken aldrig revideras. Bilder läggs till bilder och berättelser om hur det är och bilden blir därmed hela tiden klarare och tydligare.

Mitt namn finns på Avpixlat under nyhetsrubriken: Lektor stödjer AFA. En kort notis, som antas säga allt om mig, trots att det bara en enda mening, som endast finns där, för jag tog omgående bort den från mitt Twitterflöde av det enkla skälet att den meningen inte uttrycker det jag står för. Det faktum (som vem som helst kan kolla upp) att mina övriga texter eller ljudfiler motsäger det som sägs om mig på Avpixlat betyder ingenting. För sanningen är fixerad på förhand och sökande efter förståelse eller granskning av sakernas tillstånd riskerar att förändra bilden av Sverge som ett land utsatt för hot från utifrån kommande, främmande, element.

Allt, verkligen ALLT som stödjer den fixerade bilden, publiceras på Axpixlat och diskuteras i kommentatorsfältet, helt utan någon som helst källkritik. Och alla håller med varandra om att det är DÄR sanningen finns, just för att ingen annan delar deras bild. Ett slags kollektiv paranoid världsbild odlas och den blir klarare och tydligare för varje dag som går, enligt logiken ju fler (orimliga) artiklar, inlägg och kommentarer som publiceras desto sannare blir sanningen, den enda sanningen. 

Och den tragiska sanningen som odlas på Avpixlat är: Det, allt, är utlänningarnas fel!

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag råkar veta att Sjunnesson fick en påstötning på Avpixlat om att han burit sig dumt åt. Den raderades. Nu har han skrivit om hur elakt det är med folk som lusläser för att hitta fel. http://avpixlat.info/2015/11/05/borgerliga-avfoljare/#more-159244 Kanske kommer en ny påstötning där. Vi får se hur/om han reagerar.

Eddy sa...

Tack för information Björn! Logiken känns ju igen, det är de andra (alla som inte är eller tänker som hen) som har fel. Hans metoder är bra när han använder dem, men dåliga när meningsmotståndarna gör det.