måndag 13 juli 2015

Viljan att veta, och vad den gör med oss

Vi vill veta. Vi vill så innerligt gärna veta. Vi vill veta: Hur? Vad? När? Var? Varför? Och svaren vi önskar oss ska vara säkra, ju säkrare desto bättre. Helst ska svaren vara tvärsäkra. Sanningen är det högsta goda och evidens är kunskapens motsvarighet till frälsningen välsignelse.

Jag ser en febrig dans kring en guldkalv när jag blickar ut över samhället och akademin. En evig kamp om makt och inflytande, pengar och prestige.

Kontroller och utvärderingar. Planering och validering. Budget och styrning. Den som lovar mest vinner. Och den som har makt har också folkets öra. Hen får äran att tala om vad som ska hända i framtiden. Sedan följer alla efter och gör vad som som krävs för att profetian ska uppfyllas och tron på systemets förträfflighet ska kunna hållas levande och nuvarande ordning bevaras intakt.

Förändring är farlig och osäkerhet en farsot. Det är bättre att aldrig spänna sin båge än att höra strängen brista. Bliv vid din läst. Stick inte upp, inte ut, anpassa dig. Finn dig i den roll du tilldelats och stanna där du är. Utmana inte ödet. Så lyder den abstrakta maktens budskap till folket, den breda massan.

Vi, människorna av kött och blod, glöms bort och glömmer bort sig själv. Det som är levande förnekas. Viljan att veta är på det sättet starkare än livet. För livet är osäkert, föränderligt, nyckfullt och aldrig rättvist eller överblickbart. Livet hotar allt som vi önskar oss av det, samtidigt som det är förutsättningen för vår, samhällets och sin egen existens. Paradoxalt? Visst, men det är som det är och finns inget att göra.

Livet är levande, i ordets vidaste bemärkelse. Livet följer sina egna outgrundliga lagar. Det räcker inte att förstå det, att inse fakta och se världen som den är. Insikten kräver även anpassning, av tankar, handlingar och visioner för framtiden. Vi kan vilja veta, men måste samtidigt acceptera det fåfänga i önskan.

Framtiden finns inte. Därför vet ingen, någonting om den. Det spelar ingen roll hur många Nobelpris, publikationer, citeringar eller titlar och utmärkelser hen har. Det betyder inget att hen är trevlig, snäll karismatisk eller uppvisar alla kännetecken på en ledare. Om framtiden vet ingen. Framtiden skapas här och nu. Av dig och mig och alla andra, lika mycket som den är resultatet av slump och tillfälligheter, planering och drömmar. Framtiden kan påverkas, men den kan aldrig styras.

Viljan att veta är en dödslängtan! För drömmen om kontroll leder till att beslut tas som hotar livet. Glöm aldrig att livet inte går att kontrollera. Tron inte på den som säger sig veta vad som ska komma att hända. Låt dig inte bländas av fina ord, titlar eller tvärsäkerhet. Där finns grogrunden för den smitta som hotar att förgöra oss alla. Lockelsen som finns i viljan att veta.

Förståelse, fördjupad insikt, förundran inför det outgrundliga. Ödmjukhet inför det som inte går att veta. Balans och relationer. Samtal. Varför är det så svårt att förstå? Vill vi verkligen veta, eller handlar det om något annat? Vad, i så fall?

Framtiden är en fråga utan svar. En evig fråga.

Inga kommentarer: