tisdag 23 april 2013

Public Service, var och när gick det snett?

Har länge retat mig på TVs nyhetssändningar. För att jag inte känner mig respektfullt bemött. För att jag vid upprepade tillfällen under kvällen serveras en soppa som kokats ihop under eftermiddagen, för att sedan, helt ogenerat, slevas upp gång efter annan först i form av notiser i 18-sändningen, sedan lite mer utförligt i Rapport och sedan i Aktuellt. Enda skälet att se Aktuellt, om man redan sett Rapport är att man där får ett, säger ett, lite längre reportage om någon (aktuell, i bästa fall) händelse.

Ofta rapporterar nyhetsredaktionerna om inslag som kommer senare på SVT, i Agenda, Uppdrag Granskning, Vetenskapens Värld, eller något annat program. Detta gör den redan tunna soppan ännu tunnare. Nyheter på TV håller på att bli totalt meningslöst.
Men jag är ledsen SVT, ni kan inte förlåtas. Er bekväma osjälvständighet är orsaken till att tittarna inte vet bättre. Och så länge ni bedriver nyhetsförmedling i allmänhetens tjänst har ni inga ursäkter för att välja kittlande spektakel framför ert uppdrag. Kommer ni ihåg? Just det, att förmedla ”den allsidiga information som medborgarna behöver”.
Håller med Sam Sundberg, som skriver om saken i dagens SvD. TV har övergivit en del av sitt uppdrag. Här finns mycket att lära av just dagstidningarna i Sverige, som jag tycker har förändrats i en positiv riktning. Där är det inte de snabba nyheterna som prioriteras, utan längre analyser, fördjupningar och krönikor som ger en fördjupad bild. Dagstidningen har lyckats anpassa sig till mediets förutsättningar. Papperstidningen är inte längre en plats för snabb uppdatering, men behovet av att få läsa om sin omvärld finns kvar. Morgontidningen utgör ett komplement till övrig rapportering.

För inte så länge sedan fanns det två nyhetsredaktioner på public service TV. Rapport och Aktuellt jobbade var för sig. Då kunde man titta med behållning på båda sändningarna. Då var TV det snabba nyhetsmediet, och dagstidningen det långsamma. Idag har dagstidningarna tvingats tänka om, och jag tror och hoppas att de kommer att överleva, vilket dock hänger på läsarna. Den dagen ingen vill prenumerera längre, då finns ingen dagstidning längre. Och då går samhället miste om något fundamentalt. Inget kan ersätta papperstidningen, och papperstidningen ersätter inget.

Förändringen på medieområdet går otroligt snabbt, och kanske att man på Rapport och Aktuellt tror att man är det pigga och snabba alternativet. Om det är så man resonerar kan jag upplysa om att det inte stämmer. TVs nyheter levererar inga nyheter längre. Vad man gör är att upplysa tittarna om saker som de flesta redan vet. Man ger licensbetalarna sina versioner av nyheter som alla redan skaffat sig inblick i via nätet och sociala medier. TV-nyheterna ligger hopplöst efter, och det riskerar att göra något med synen på omvärlden. För när redaktionerna inte tar sitt uppdrag på allvar förlorar folket möjligheten att hålla sig ajour med det som faktiskt sker i omvärlden.

SVT ska inte haka på trender, och ska definitivt inte rapportera om hur det går i processer där inget nytt skett. Rapport och Aktuellt skulle kunna ge oss varierade analyser av sådant vi annars inte skulle hitta fram till, liksom dagstidningarna gör. Varför inte ett eller ett par inslag från varje världsdel, säg två tre minuter från Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika och Europa, varje dag. Aktuellt som har en timme till sitt förfogande, och som ligger sist i nyhetskedjan, sent på kvällen, skulle kunna ge oss insikt i det vi missat under dagen när vi sökt information om det aktuella, i realtid. Aktuellt skulle kunna vara den aktör i nyhetsflödet som ger oss kunskaper vi inte visste att vi ville ha. Korrespondenterna finns ju där, redo. Deras uppdrag nu är ju bara att sitta stilla och vänta på att få rapportera om något vi redan fått information om, för att programmet ligger sent på dagen. Deras uppdrag skulle kunna uppvärderas. De skulle kunna bli befolkningens ögon och öron ute i världen.

Det är bara fantasin som sätter gränser. Och idag sitter fantasin fast i en tvångströja som frivilligt leder till att man bakbinder redaktionen. Aktuellt skulle göras om, men fick inte förändras. Det är så det känns. Det är inte en timmes fördjupning om dagens hädelser vi får oss till livs, det är en upprepning av dagens icke-nyheter, som dessutom hackas sönder till en fragmenterad upprapning. Ett enda lite längre reportage och en nyhetsuppläsare till i studion. Hallå, vem försöker ni lura?
Jag är ledsen SVT, men så här kan vi inte ha det.

Vi har alla skyldigheter. Vi som äger tv-apparater, surfplattor och mobiltelefoner är skyldiga att betala tv-licens. Det innebär att ni har en unikt privilegierad ställning, och med den kommer unika skyldigheter i gengäld.

I ert sändningstillstånd, utfärdat av regeringen, står att nyhetsutbudet ska ge ”den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor”. Där står även att nyhetsförmedlingen ska ha ”olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter”.
SVT ska inte snegla på någon annan. SVT är vårt gemensamma bolag. SVT ska gå sin egen väg, och leda utvecklingen, inte ta efter reklambolagen. SVT behöver inte locka tittarna att stanna genom att i tid och otid hinta om det som komma skall, lite senare i sändningen, vilket stjäl tid och utrymme som hade kunnat användas för att ge oss det vi betalar för: Kvalitet och fördjupning.

Vill se nytänkande, utveckling och mycket större respekt för och omsorg om tittarna, befolkningen, samhället. SVT är en sammanhållande kraft, med potential att förändra, integrera och verka för hållbarhet. SVT kan och ska gå före, kan och ska vara orädda och nytänkande. Ge oss mesta möjliga valuta för våra licenspengar. Det handlar om demokratin, om framtiden och om allas rätt till en fri och nyanserad rapportering.

Här kommer mitt förslag på lösning: Anställ fler kulturvetare, och färre ekonomer. SVT ska inte gå med vinst, men förvalta det kapital som tillförs bolaget och ge mesta möjliga värde och högsta möjliga kvalitet. Lita på medarbetarna, och låt dem bestämma över innehållet. Omfördela makten i bolaget, och ge dem som gör programmen fria händer. Och använd inte licenspengar för att köpa in svindyra program i konkurrens med reklambolag som har enormt mycket mer pengar att röra sig med. Tänk om, tänk nytt, och låt KVALITET och INNEHÅLL vara det som styr i alla lägen.

1 kommentar:

Carneholmbaggis sa...

Jo!
Skrev i Facebook om den snedvärderingen i nyheterna.
Jag undrar om det är av kostnadsskäl, man blir erbjuden nyheter fr USA (gratis eller..)

Förut var det så när det var eldsvåda så brann det mest kring Karlaplan el fem min ifrån SvT.

Nu finns det ju kameror nästan överallt. Så nu kan man se olyckor och elände från "hela världen" dvs där någon har en mobiltelefon.
Då kan man dra in korrespondenterna och ev köpa eller sno ett reportage billigt.
Så tror jag att det är.