måndag 13 augusti 2012

Kanske är en drömmare, men jag är inte ensam!

Kan inte riktigt frigöra mig från känslan från igår. Känslan av att det som firades i London var minnen av en tid som flytt, och att det som hyllades var resultatet av ideal som alla fortfarande i grunden tror på, men som man idag saknar förståelse för hur man hittar tillbaka till. Det var få aktuella artister som uppträdde, och det bör mana till eftertanke. Hur den grund ut som samhället av idag vilar på? Vad är det vi skapat under innevarande sekel? Vad har politiken resulterat i? Viktiga frågor, och ett högaktuellt ämne i dessa dagar när det ständigt talas om vikten av utvärderingar.

Det sägs att den generation som växer upp här och nu riskerar att bli den första i världshistorien som har sämre hälsa än sina föräldrar. Att detta sammanfaller med att det också är den generation i världshistorien som har fått de bästa förutsättningarna, någonsin, att bygga sig ett liv efter egna önskemål, borde mana till eftertanke. Vad är det för värld vi har skapat åt oss? Vad vill vi egentligen, vilka drömmar har vi?

När det går upp för en, som det gjorde för mig igår, att det man lyfter fram och hyllar är resultatet av ett helt annat sätt att organisera samhället och en annan syn än dagens på människor, vad som är bra för dem och vad som krävs för att uppnå samhälleligt välstånd och lycka. När man får det kastat rakt i ansiktet, äreminnen av något helt annat än det som idag förs fram som den enda vägens politik av politiker över hela linjen. Då skorrar det betänkligt. När man inser att den som får det man vill ha allt för ofta väljer något som är dåligt för en, på sikt. Att människor sällan faktiskt vet sitt eget bästa, att valfrihet leder till att det går illa, både för individer och för samhällen. När den insikten kryper sig på, och när man ser hur långt ifrån våra egna ideal vi lever och hur lite som görs för att skapa något nytt men lika bra, då blir i alla fall jag stridslysten. Jag vill göra vad jag kan för att verka för ett annat samhälle, en annan värld. Jag gör det med hjälp av mina verktyg, kunskaper och kompetenser.

Kulturanalys är ett mäktigt sådant verktyg. Låt mig få visa på hur det kan fungera och till vad det kan användas. För ändamålet vänder jag mig till en av dem som lyftes fram särskilt igår på OS-avslutningen. John Lennon, vars låt Imagine uppenbarligen säger något. Imagine uttrycker något, det är inte vara ord och toner i ljuv harmoni. Att spela den låten förpliktigar, annars profiterar man hänsynslöst på en död mans livsverk och drömmar. Så vad är det han sjunger om, och som publiken stämmer in i? Han sjunger följande, och med hjälp av kulturanalys hittar jag följande budskap, inte dolt mellan raderna utan rakt framför ögonen. Titta, lyssna, lär och låt orden påverka vardagen. Agera i enlighet med orden, eller sluta lyssna och sjunga dem!
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Visioner är enkla att skapa och uttrycka. Det handlar bara om att använda fantasin. Vad vill vi leva i för värld? Vad är uttryck för godhet och vilket önskat läge vill vi se, om vi tillåter oss att drömma. Vad är viktigt? Alla har en åsikt. Låt oss lyssna på varandras tankar. Tillsammans förfogar kollektivet över en enorm kraft. Den enda som krävs är att våra drömmar harmonierar, och det gjorde de igår, på avslutningen. Alla som var där och som satt framför TVn drömmde, tillsammans. Om vad?
Imagine all the people living for today
Här och nu lever vi våra liv. I vardagen, på gott och ont. Låt oss inte glömma det. Här och nu, från djupet av befolkningen, i och genom levt liv skapas världen och det samhälle som erbjuder oss trygghet och förutsättningar för att bygga en framtid. Här och nu, om vi bara inser det och förmår praktisera tanken.
Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Länder är imaginära skapelser. Gränser skapade och upprätthållna, i vardagen. Här och nu. De kan ändras, och det är vad vi se ske överallt, ständigt. En värld utan länder är möjlig, om tillräckligt många av jordens inbyggare vill och är beredda att göra vad som krävs för att få det att fungera organisatoriskt. Svårt, ja visst, men inte omöjligt. Bara tankar på att det inte går utgör hinder. EU-projektet är lätt att kritisera, och det har visat sig svårt att genomföra. Men det för människor samman och tvingar fram solidaritet. Varför begränsa sig till EU när det går att göra samma sak för alla på jorden. Att föreställa sig något sådant är inte svårt. Varför drömmer vi om motsatsen, eller låt mig förtydliga: Varför röstar vi på politiker som vill något annat än det b drömmer om, när vi tillåter oss drömma? Fundera, reflektera, samtala, om det som är det viktiga. Samtal om priset på bensin, trängselskatter, räntan och skattesatser är inte vad som bygger en värld att drömma om. Höjden på våra drömmar säger något om framtiden. Lyssna, lär, lev. För, som Lennon sjunger:
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace
När inget annat än solidaritet finns att dö för främjas fred och samverkan, och det utgör basen för ett samhälle. Fundamentet som krävs för att bygga högt och stort. Målet att avskaffa allt som plockar fram det sämsta hos oss människor och gynna det som är hållbart på sikt är vackert och eftersträvansvärt. Det leder till lycka och välstånd för den stora massan. Lyssnar vi på Svenskt Näringsliv är deras vision förbättringar för dem som redan har, och minskade hinder för företagen att tjäna pengar och slippa bidra till annat än sådant som gynnar dem själva. Vem vill sjunga om det när man får chansen att samla världen? Och vad säger det faktum att ingen sjunger om sådant, om vad vi människor vill egentligen? Varför drar vi kollektivt inte dessa slutsatser när vi har chansen att säga vår mening om vilken väg vi ska ta i vår vandring mot framtiden? Fundera, reflektera, samtala!
You, you may say
I'm a dreamer, but I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one
Igår var det uppenbart för alla om att vi inte är ensamma om att drömma om en annan värld. En värld som är en, där man lever och dör tillsammans och där man delar på det som jorden har att erbjuda. Idag är det dags att skrida till handling, i vardagen. Där skapas framtiden, i och genom alla de ord och handlingar vi utför och håller oss med. Världen är resultatet av handling, och förutsättningen för handling är visioner. Det spelar roll vad man drömmer om, för chansen finns alltid att drömmarna går i uppfyllelse.
Imagine no possessions
Alla vill äga, men om fler istället gav skulle behovet av ägande minska. Det låter paradoxalt, men det är så det fungerar. Därför är det svårt, men aldrig omöjligt. Låt oss försöka, alla vi som sjöng med igår. Låt oss tillsammans göra det vi kan för att ta åtminstone ett steg i riktning mot det vi drömmer om, när vi tillåter oss att drömma.
I wonder if you can
Att vi kan, om det råder det ingen tvekan. Men är vi beredda att göra det lilla som krävs? Framtiden bär på svaret, den skapas i och genom våra handlingar. Lennons vision är vacker, och den bär på hopp. Insatsen kan se hög ut, och det som krävs är möjligen mödosamt, men tänk på vad man får:
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world
Vem är du? Vad vill du? Jag säger om Lennon, och tillåter mig att drömma. Och jag försöker att leva i enlighet med visionen om en annan, en bättre värld. En värld byggd på solidaritet, gemenskap och överseende med olikhet och bristande förmåga. En värld som byggs gemensamt av och med det som finns, här och nu. En värld som värnar om framtiden, idag. En hållbar värld som inte behöver hålla fast vid gamla hjältar och ådriga artister. En värld med framtidstro, som inte tronar på drömmar om fornstora  dagar.
You, you may say
I'm a dreamer, but I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will live as one

Inga kommentarer: