lördag 25 februari 2012

Ledig? En definitionsfråga

Ledig lördag. Solig vår. Frukost ute, på café. Inga krav. Återhämtning står på programmet. Tar till vara på det som är här och nu. Livet, det är dagarna som fylls med innehåll. Det är och blir dels vad man gör, dels hur man hanterar det som sker. Delar av det styr man över, andra inte. Och det är i balansen mellan dessa båda aspekter livet blir till.

Ledig lördag. Hur ledig är ledigheten? Är man någonsin ledig? Ledig från, eller till? Om man behöver vara ledig för att kunna prestera på topp på jobbet, är man då verkligen ledig, eller är ledigheten en del av jobbet? Om balans i tillvaron är en förutsättning för produktion på hög nivå, är då inte ledigheten lika viktig som jobbet? Ledig lördag, slår det mig, är en del av arbetet. Och arbetet är en del av ledigheten. Produkten? Livet.

Ledig lördag har i konsumtionssamhället blivit en viktig del i produktionen av det välstånd som samhället vilar på. Lördagskommersen håller ekonomin igång. Alla har en plikt att låta pengarna flöda. Handla, handla, handla. Är lördagen lika ledig idag, som den var i det samhälle som byggde fundamentet som dagens samhälle vilar på. Folkhemslördagens utflykter i skogen. Kanske, men inte säkert, var de mer lediga än långlördag på stans shopinggallerier. Kanske är man inte så ledig som man vill tro ...

Ledig lördag. För ett år sedan, nästa helg, tillbringade jag min lediga lördag på sjukhus. Hjärtat sade ifrån, att nu får det räcka. Stress och press, för mycket, för länge. Det håller inte. Fick mig en tankeställare. Och den vill jag inte glömma. Försöker hålla tanken vid liv. Vara närvarande, här och nu. Inte bara längta ledig lördag. Även en promenad från arbetet till tåget, eller väntan på stationen är en del av livet. En kopp kaffe på stationen, klockan halv sex, innan en hel dag fylld av undervisning och möten. Det är livet, också.

Ledig lördag. För vem? För mig, min arbetsgivare eller studenterna? Samhället? Lediga lördagar är en delad del av världens ömsesidiga blivande. Varken mer, eller mindre. Inget är självklart, allt beror på sammanhang. Olika sammanhang är vad allt blir till i och får sin mening genom. Inget är ont eller gott, per definition, alltid överallt. Det flyter, mening, sanning, samhälle, liv. Rörelse, upprepad rörelse. Överallt.

Ledig lördag. Denna är inte lik den förra. Omväxling, även i vardagens rutiner. Svårt att se det, men inget är sig någonsin likt. Allt blir till, i rörelse. Inget är. Vila är rörelse, rörelse vila. Flöden, av materia och tankar, som går in i varandra och som ibland är utsida, ibland insida. Det är så jag ser på lediga lördagar, på levt liv, men också på kultur, samhället, allt. Det är vidare vad jag forskar om, vad min tillvaro är fylld av och får mening av. Arbetet med att förstå världen kan jag inte ta ledigt från, även om jag skulle vilja. Arbetet med att förstå, är livet. Arbetet.

Ledig lördag. Dags att ta vara på den. Ut i solen. Njuta. Det kan man göra även om en ledig lördag inte riktigt är en,

Ledig lördag

Inga kommentarer: