söndag 6 november 2011

Forskning visar, och forskare tvivlar, men vardagen är den samma

Banbrytande upptäckter ger upptäckaren makt och inflytande. Kanske till och med ett Nobelpris. Inget att leka med alltså. Det som händer i fysiken just nu är alltså allt annat än vardag. Om det skulle visa sig att man lyckats bevisa att partiklar kan färdas snabbare än ljusets hastighet så är det en stor nyhet, inom fysiken. Det är vad jag slås av när jag läser, att detta är en inomvetenskaplig diskussion som gjorts offentlig.

Fysikerna är inte överens. Intressant att läsa hur man förhåller sig till rönen som, om de skulle visa sig stämma, är revolutionerande och mycket betydelsefulla. Om det är sant det man säger sig ha iakttagit kommer fysikens modeller att behöva omarbetas. Om det är sant kommer mänskligheten att få tillgång till bättre verktyg. Världen kommer att förändras i grunden. Om det visar sig att det finns partiklar som kan färdas snabbare än ljuset. Säger det igen: om det visar sig stämma. Men där är vi inte ännu.

Kulturvetaren i mig läser förundrat vidare och tankarna far iväg. Den inomvetenskapliga diskussionen bland fysiker och bland kulturvetare är väsensskild. Kulturvetarna skriver om vardagslivet och om människor, och våra texter har en direkt påverkan på dem och det vi studerar. Fysikerna skriver om avstånd, hastigheter och kvantiteter som allt för stora eller allt för små för att allmänheten ska kunna förstå. Inte konstigt då om diskussionerna inom ämnena skiljer sig åt. Men det är också så att ingen skulle komma på tanken att intervjua andra kulturvetare om någon presenterar nya forskningsrön om människors vardag. Kulturvetarnas budget tillåter heller inte byggande av gigantiska laboratorier. Kulturvetenskap anses helt enkelt inte lika viktigt.

Kulturvetenskap anses inte vara viktigt. Det är märkligt. För kulturvetenskapen är viktigt, för oss alla här och nu. Betänk att oavsett hur dramat i Cern/Rom avlöper kommer inte världen vi alla lever i, vår vardag, att förändras. Vi kommer fortfarande att dras med ojämlikhet, diskriminering och mobbing. Samhällen kommer fortfarande att behöva organiseras och svälten i världen är den samma. Ekonomin är och förblir något vi alla kommer att behöva förhålla oss till. Maktordningarna förändras inte ett dugg av att det eventuellt finns partiklar som kan färdas snabbare än ljusets hastighet.

Jag är mycket intresserad av naturvetenskap och jag skulle mer än gärna arbeta tvärvetenskapligt i ett projekt tillsammans med fysiker, biologer eller ingenjörer. Det är inte för att jag är svartsjuk på uppmärksamheten som det finns en bitter underton i det ovan sagda. Det beror på mediernas logik. På allmänhetens intresse för ämnen som ligger långt bort från deras vardag, vilket är en av orsakerna till att världen ser ut som den gör. Om fler intresserade sig mer för vardagen och livet här och nu. Om intresset för den verklighet vi delar med varande var större, då skulle ett annat samhälle, ett bättre samhälle kunna byggas, enklare.

Visst är det spännande det som sker i södra Europas laboratorier, men viktigare är det som sker här och nu. Om ni frågar mig i alla fall! 

Inga kommentarer: