söndag 24 juli 2011

Det oväntat oväntade, och experterna

Norge är ett land i sorg, och den sprider sig även hit, till Sverige och vidare ut i världen. Det ofattbara hände i fredags, en bomb i centrala Oslo och en massaker på politiskt aktiva ungdomar. Det var minst sagt oväntat. Jag vill hävda att det som hände var ett exempel på något oväntat, oväntat. Händelsen var helt enkelt otänkbar. Så pass otänkbar att den, när den inträffade var närmast omöjlig att förstå.

Omgående kallades ett gäng experter in. I första vändan var det experter på terrorism, företrädesvis islamistisk sådan. I nästa, när det stod klart att det var en norrman, kallade man in experter på högerextremism och psykologer. De flesta av dem vill inte spekulera, men bara det faktum att de sitter där i TV-soffan talar så klart sitt tydliga språk. Här har de sin chans att få synas och sprida sina kunskaper. Som kulturvetare finner jag det intressant att studera den logik som medierna lever efter och skapar i realtid.

Alla vill förstå, alla vill veta. Hur var det möjligt? Kan det hända i Sverige? Hur ska vi förhindra att det händer igen? Vem kan göra så här?

Svaren på frågorna är att detta är priset man får betala för att man lever i ett modernt samhälle. Det är per definition oerhört sårbart, och några garantier går aldrig att utfästa. Plötsligt händer det, och det går inte att skydda sig. Om någon, i grupp eller enskilt vill skada samhället, då finns det inga sätt att skydda sig mot detta. Den som säger något annat far med osanning, är naiv eller vill bara ha uppmärksamhet. Först när vi inser det har vi tagit första steget mot en bättre värld.

Det går inte att delegera skyddet mot det oväntat oväntade. Enda sättet att skydda sig är att sprida kontrollen ner på individnivå. Bara om och när vi alla tar ansvar för varandra, när vi ser och bryr oss om våra medmänniskor, på individnivå. Bara så kan vi skydda oss. Extremism och hat lever och frodas i klyftorna mellan människor, och bakom murar. Jämställdhet och jämlikhet, öppenhet och förståelse för varandra, det är det enda fungerande botemedlet. Ingen föds till terrorist, alla har varit barn. Det är i vuxenblivandet, någonstans på vägen som detta personlighetsdrag gradvis växer fram. Och det går så klart att upptäcka och göra något åt. Av intresserade medmänniskor, enbart. Aldrig av experter! Ansvaret för varandra går ALDRIG att delegera!

Det är det första jag tänker på, och det har jag tänkt på länge. Ett långsiktigt hållbart samhälle är bara möjligt att skapa där det råder små klyftor mellan människor, ifråga om ekonomiska förutsättningar och framtidsutsikter.

Det andra jag tänker på är heller ingen nyhet. Det handlar om experterna, som gör mer skada än nytta. Inte för att de har fel, eller för att det de säger skulle vara problematiskt i sig. Utan för att de tillskrivs auktoritet och tolkningsföreträde. Det är problemet. Att medierna bestämmer vem vi ska lyssna på, och att experterna ställer upp på att bli intervjuade i TV.

Genom att sitta där och svara på frågorna från journalisterna skapas en bild av att det som förmedlas är sant och riktigt. I själva verket är det sanning som skapas av medierna, och den har mycket lite med verkligheten där ute att skaffa. Men den får konsekvenser, där ute. Detta fenomen är otroligt svårt att värja sig mot, och det krävs en utvecklad förmåga till kritiskt tänkande för att att upptäcka det.

Experterna invaggar övriga (men även sig själva) i en falsk trygghet. De ger oss svar, skapar struktur och gör det ofattbara fattbart. Men världen, det som händer på ett kulturellt plan följer ingen logik. Förändringen är icke-linjär. Och den går aldrig att förutse. Därför är det bättre att se och analysera i realtid, än att blicka framåt. Fokus måste riktas mer mot här och nu, än mot sedan. I alla fall när det oväntat oväntade händer. Mitt i händelsernas centrum borde experterna hållas utanför avspärrningarna, och analyserna borde få anstå till sedan, när bilden har klarnat.

Det oväntat oväntade kommer att hända igen. Det är det enda som går att veta säkert. Och det går aldrig att förstå eller förklara. Det bara sker. Men i väntan på det kan vi alla ta på oss ett lite större ansvar, för varandra och för dem vi har i vår närhet. Lite mer solidaritet, här och nu. Lite mindre egoism. Det är vägen fram. Kulturella skeenden går aldrig att förklara, men de går att studera och det går att skaffa sig en fördjupad förståelse för logikerna som ligger bakom det som sker, i efterhand. Kultur är resultatet av handlingar, och alla handlingar är öppna i viss mån. Därför finns hela tiden ett moment av osäkerhet. Och därför är jag kritisk mot alla experter.

Lyssna på varandra istället. Närma er och ta till er nyheterna med skepsis. Och så fort ni ser en expert, fundera på vad de är experter på och vilka frågor de får. Det är mitt förslag till strategi, mitt svar på frågan om vad vi bör göra för att skydda oss mot liknande händelser i framtiden. Det jag säger säger jag med stod i många års forskning om kultur. Men jag är ingen expert.

Alla är experter på något! Och det går inte att förutse eller skydda sig mot det oväntat oväntade. Det är vad jag funderar på i dessa dagar, i väntan på att bilden ska klarna.

Inga kommentarer: